Samfund

Amalie havde en 'bucketlist' med alle de ting, hun skulle nå

Af Signe Frederikke Pedersen 1. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Privatfoto/Martin Høien
I den rørende og splinternye podcast ”Alt vi har er nu” følger vi unge Amalie Vilslev i hendes sidste tid, før døden indhentede hende sidste år.

Det begyndte egentlig som en bucketlist.

En liste over alle de ting, som Amalie Vilslev ville opleve i sit nye liv som lungetransplanteret, og det skulle dokumenteres.

Nu skulle hun leve det fedeste ungdomsliv. Og alt skulle fortælles, deles og dokumenteres i podcasten ”Alt vi har er nu”.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men sygdommen indhentede 21-årige Amalie Vilslev igen. Og drømmene om et nyt liv blev slået i stykker, da hun i foråret sidste år blev erklæret terminal.

Amalies bucketlist med punkter blev pludselig ganske bogstavelig.

Men hun slukkede ikke for optageren, selvom døden var tæt på, og nu bliver hendes historie foldet ud i ALLY-podcasten ”Alt vi har er nu”.

Ulykkeligvis fik Amalie Vilslev ikke mere end to år ekstra at leve i, fra hun første gang blev klar over, at hendes krop stødte hendes transplanterede lunger fra sig.

Foto: Martin Høien

Amalie - der fik nye lunger i 2019 - led af sygdommen Morbus Osler, der giver små karmisdannelser på de mindre blodkar, for eksempel - som i Amalies tilfælde - lungernes blodkar.

Herefter fulgte en kronisk udstødning af de transplanterede lunger, og i august 2022 døde 21-årige Amalie efter en periode på hospice.

Podcasten – der nu står tilbage som Amalies lydlige eftermæle – er lavet i samarbejde med journalisten Amanda Boie Hvid, og gennem samtaler med hende deler Amalie de svære tanker, der dukker op, når man skal sige farvel til det liv, som man elsker så højt.

Og når man pludselig må kvitte caféturene og festerne med vennerne for i stedet at planlægge sin egen begravelse.

Amalie Vilslev brugte også sin sidste tid på at bryde tabuet om døden – og især den alt for tidlige død – ligesom hun også engagerede sig i debatten om stillingtagen til organdonation.

Eksemplevis er Vilslevgruppen opkaldt efter Amalie. En organisation, der støtter unge ramt af organsvigt.

Du kan lytte til alle fem afsnit af ”Alt vi har er nu - Amalies sidste sommer” i ALLY-appen.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs mere om

MestLæste