10 bud du skal følge, hvis livet som teenager skal føles lidt nemmere
Karoline er journalist på Vi Unge, og hun er overbevist om, at hvis hun selv havde fulgt disse ti bud, ville hendes teenageår måske have været lidt nemmere.
1. Vær tålmodig. Du har masser af tid.
Jeg tror, at et af vores største problemer er, at vi skal nå alting på rekordtid, og hvis vi ikke gør det, tror vi, at det er os selv, der er noget galt med. Tag det her fra en, der har været sygemeldt fra studiet i flere år, mens jeg betragtede mine venner og veninder brage gennem tilværelsen, og jeg selv havde en følelse af bare at være gået i stå: Du skal nok nå de ting, du skal nå. Det fineste, du kan gøre for dig selv, er at tænke over, hvad du egentlig har lyst til – og hvorfor. Du skal ikke gøre noget, fordi alle andre gør det. Du behøver ikke at nå eller kende dit mål lige nu, bare fordi hele samfundet ikke kan holde kæft om mål eller planer. Og for guds skyld skal du vide, at du ikke er din uddannelse, og at en uddannelse på ingen måde definerer, hvad du er værd.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
2. Bliv ikke blind af forelskelse.
Selena Gomez sang “The Heart Wants What it Wants,” og langt hen ad vejen vil jeg give hende helt og aldeles ret, men sommetider er vi måske bare lidt dårlige til at afkode, hvad vores hjerte egentlig prøver at fortælle os. Forelskelse skal ikke gøre dig sindssyg. Forelskelse skal ikke få dig til at glemme alt om dine grænser. Forelskelse skal ikke være pisse-fucking-svær, og hvis den er det, så er det nok, fordi du forveksler forelskelse med angst – det har jeg selv gjort rigtig mange gange. Men fortvivl ikke! Nogle mennesker kommer ind i dit liv, alene af den årsag at du kan lære noget værdifuldt om dig selv – og tro mig, du kan lære rigtig meget af at undersøge, hvilke mennesker der ”trigger” dit følelsesmæssige kompas.
3. Tal til dig selv, som du vil tale til din bedste veninde.
Forestil dig, at du kigger på din bedste veninde. Hvilke tanker løber gennem dit hoved? Du tænker sikkert, hun både er skøn, smuk, klog og sjov – ikke? Du kunne aldrig finde på at tale dårligt til hende, så hvorfor skulle du gøre det om dig selv? Du er den vigtigste person i dit liv, så opfør dig derefter.
4. Vær respektfuld.
Ligesom du skal være ordentlig over for dig selv, skal du også være det over for andre. “Respekt” rummer mange ting og kan være svært at indkapsle 100 procent, men vi kan prøve med noget i retning af: Behandl andre, dig selv, dyr og kloden som noget, der er vigtigt, værdifuldt, og som skal passes godt på.
5. Sig nej.
Hvis du er i en situation, der bare ikke føles rar, er du i din gode vilje til at gå din vej. Det gælder også, selv om det er mennesker, du kender, der opfører sig “off” eller ubehageligt: Din mavefornemmelse og intuition har sikkert ret, og du skylder faktisk ikke nogen at blive. Ad samme tangent: Hvis du kan mærke, at du mest har brug for at være alene, må du meget gerne takke nej til invitationer, og du behøver ikke at komme med en grund. Et simpelt “nej tak” er fint.
Test: Bekymrer du dig for meget?
6. Sig ja.
Men, men, men … nogle gange skal man også sige ja! Hvis årsagen til, at du overvejer at sige nej til noget, skyldes, at du tvivler på dine egne evner, så overvej lige en ekstra gang. Måske – faktisk ret sandsynligvis – er du helt kvalificeret. Og hvis ikke du er, så er det ret fedt at kaste sig ud i noget nyt og prøve sig selv af. Husk, at man ikke kan det hele med det samme. Langt de fleste ting her i livet kræver øvelse, og sådan er det for os alle.
7. Lyt til folk, der er klogere, end du selv er.
Du ved ikke alt. Det er der ikke nogen af os, der gør (og det er okay). Derfor kan det være en ret god idé at alliere dig med kloge mennesker, som du kan lære noget af. De kan måske lære dig en værdifuld lektie, få dig til at ændre mening, eller få dig til at erkende, at du måske har taget fejl. En dag bliver du måske selv ekspert i et emne, og så kan du jo passende være den, der giver din egen viden videre.PS dine forældre har ikke altid ret. Heller ikke din lærer. Heller ikke din chef. Det er vigtigt at huske på.
8. Tag dig af dig selv.
Der findes ikke nogen “one size fits all”, så her bliver du nødt til at mærke efter i dig selv. Men et godt udgangspunkt lyder: Tag dine følelser alvorligt. Følelser er følelser, og de vil altid være der. Nogle gange er de berettigede, andre gange er de ikke, men en ting er sikkert: De prøver altid at fortælle dig noget, så lyt til dem. Det er vigtigt at turde at være i dit eget selskab.
9. Bed om hjælp.
Det er lidt i samme boldgade som punkt 7: Der går intet af dig, hvis du erkender, at du ikke kan alt selv. Det kræver mod at bede om hjælp, fordi det føles, som om man blotter sin sårbarhed for andre, men det kan nærmest altid betale sig.
10. Sov.
Uden mad, søvn og drikke duer helten ikke.