Mange børn oplever vold i hjemmet
Mit liv

Så mange børn bliver udsat for vold derhjemme

Af Sisse Tvegaard Andersen 14. november 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
En ny undersøgelse afslører chokerende tal. Og mange fortæller det ikke til nogen.

Det er snart tyve år siden, at det blev forbudt for forældre at slå deres børn, men rigtig mange børn og unge oplever stadig at blive rusket, skubbet eller slået af deres mor eller far. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet, hvor over 4.000 elever i 7. klasse er blevet spurgt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Hvad må dine forældre egentlig?

Mere end hver fjerde i undersøgelsen siger, at de har prøvet at blive rusket, skubbet, nevet eller revet i håret inden for de seneste 12 måneder. Og knap ti procent har oplevet grov vold – altså at blive slået eller sparket. Det svarer altså til, at der i en gennemsnitlig skoleklasse sidder mindst fem, der har oplevet vold derhjemme.

Undersøgelsen viser også, at rigtig mange af børnene ikke har fortalt andre om, at deres forældre er voldelige over for dem. 44 procent af dem, der har været udsat for vold, siger, at de ikke har fortalt det til nogen, blandt andet fordi de synes, det er svært at tale om, eller at de er bange for at gøre deres forældre kede af det.

Læs også: Tegn på, at din veninde har brug for hjælp

Hvis du oplever, at dine forældre slår dig, skubber dig eller på andre måder er voldelige over for dig, er det vigtigt, at du fortæller det til en voksen, du stoler på, for eksempel din lærer eller din venindes mor. Du kan også skrive til Børnetelefonen på 116 111.

I galleriet kan du blive lidt klogere på, om du skal fortælle en ubehagelig hemmelighed til nogen:

Skalmansladre?

Kender du en, der bliver mobbet, slået eller udsat for andre grove ting? Så har du en chance for at hjælpe den person ved at fortælle det, du har set, videre til en voksen. Husk, en lærer har tavshedspligt, så der er ingen, der finder ud af, at du har sagt det videre, hvis du går den vej. Og husk også, at der slet ikke er noget galt i at fortælle det videre, når du rent faktisk kan gøre en forskel i personens liv. Tværtimod er det supersejt!
Shutterstock
Åh, det kan være et megasvært dilemma, om man skal sige noget videre om sin gode ven, hvis det samtidigt betyder, at I bliver uvenner over det. Måske bliver din veninde sur over, at du har sagt noget videre, men hvis det virkelig er for hendes bedste, at du gør det, skal I nok få løst det med tiden. Det skal bare lige gå op for hende først, at du har gjort det for at være en rigtig god veninde!
Shutterstock
Bliver du udsat for noget, der ikke er okay, skal du sige det videre til nogen, der kan hjælpe dig. Måske føler du dig helt alene, og du er bange for, det kun bliver værre, hvis du fortæller om, hvad du går igennem, men det er rigtig vigtigt, du tager skridtet og får hjælp af en voksen.
Shutterstock
Har du været vidne til noget ulovligt, er det mere end okay at ’sladre’. Det bør du faktisk gøre næsten uanset hvad! Hvis du ikke er tryg ved selv at gå til politiet, kan du sagtens nøjes med at sige det til dine forældre, en lærer eller en anden voksen, du stoler på. Så kan de gå videre med det.
Shutterstock
Selvfølgelig er der ting, man ikke fortæller videre til andre, og du skal tænke over, hvilke konsekvenser det har, hvis du gør det. Kan du hjælpe nogen ved det, er det altid en god idé at fortælle tingene videre, men er det lidt ’ligegyldigt’, om andre ved det, behøver du ikke fortælle det videre. Det er ikke god stil at fortælle folks hemmeligheder videre eller afsløre, hvad de har sagt til dig i en privat samtale.
Shutterstock

Læs mere om

MestLæste