Der er intet at sige til, hvis du er lidt nervøs over at skulle til skole-hjem-samtale. Uanset om du får ros, ris, skæld ud eller noget helt fjerde, føles det nemlig for de fleste som en ret stressende og nervøs oplevelse.

Læs også: 10 ting, der gør det sjovere at gå i skole

Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du kommer over din nervøsitet, og hvad du kan gøre til selve samtalen for at få mest ud af den.

Spørg!

Skole/hjem-samtalen er ikke kun en samtale mellem dine forældre og dine lærere. Slet ikke! Tværtimod er det en supergod chance for dig, hvor du kan spørge om alt det, du er i tvivl om. Du kan for eksempel spørge ind til, hvordan du kan blive endnu bedre til et fag, hvad du mangler - du kan også komme med ønsker til undervisningen, klassekulturen, og hvad du ellers går og tænker over. Der er ingen spørgsmål, der er dumme!

Indrøm

Har du gjort noget galt, været lidt doven eller skippet et par afleveringer, og nu frygter du, at dine forældre finder ud af det til skole/hjem-samtalen? Det er der en chance for, at de gør. Derfor er det bedste, du kan gøre at komme dine lærere i forkøbet og tage en snak med dine forældre. Fortæl dem, hvad du forventer, at din lærer vil fortælle om dig, og så slipper I for ubehagelige overraskelser, når I sidder der. Det vil være en kæmpe hjælp for både dig og dine forældre!

Læs også: Fem supersunde drikke efter skole!

Hemmeligheder

Har du fortalt din lærer noget, som du er bange for vil blive bragt op til samtalen? Så kan det være en god idé at tage fat i din lærer og gøre det klart, at du helst ser, at det forbliver en hemmelighed mellem jer to. Din lærer har som udgangspunkt tavshedspligt, medmindre de synes, det du har fortalt er så alvorligt, at de bliver nødt til at gå videre med det - men for at undgå misforståelser mellem jer, er det måske en god idé at slå fast, hvis noget skal holdes hemmeligt.

Sig din mening

Siger dine lærere noget om dig til samtalen, som du ikke er enig i? Så skal du huske at komme på banen og sige din mening! Synes du for eksempel selv, at du har hånden oppe meget, men ikke bliver taget så tit, og din lærer peger ud til samtalen, at du ikke deltager nok, skal du selvfølgelig sige, at du selv mener, du tit forsøger at deltage, men bare ikke får lov. Grib chancen, og udnyt samtalen til at få sagt, hvad du mener i en god tone!

Tag testen: Er du skoletræt?

Forbered dig

Har du ikke så nemt ved at få kritik, kan det være, du skal forsøge at forberede dig på at få det. Hvis du kan blive afklaret med, at du måske kommer til at blive lidt ked af det, kan det være, at du ikke bliver helt lige så ked af det, når det kommer til stykket. Gør dig nogle tanker om, hvad det værste, der kan ske er, og prøv så at tænk over, hvordan din reaktion bliver så god som muligt - det vil helt sikkert hjælpe dig. Og pssst - det skal nok gå! Dine lærere kommer ikke med kritik for at være tarvelige, men kun for at få dig til at forstå, hvad du skal gøre bedre, så tag det ikke for tungt!

Tag imod ros

Det er vigtigt ikke at tage kritik alt for tungt, men det er også vigtigt at huske at nyde den ros, du får! Du har supermange grunde til at være stolt af dig selv, når dine lærere siger noget pænt om dig, og det skal du ikke være for fin til at smile af!

Sådan overlever du de sidste timer i skolen