Mit liv

Vi Unge undersøger: Her er den skjulte betydning bag punktummer og emojis

Af Josephine Sjelhøj 14. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du også lagt mærke til, at punktummet i for eksempel sms'er bliver sparret væk? Det er der en helt særlig grund til. Læs med her, og find ud af, hvordan tegnsætningens betydning har ændret sig.

Punktummet har været en del af det danske sprog i 1.500 år, men nu er det måske fortid. I hvert fald, hvis man spørger unge, der til dagligt vælger at undlade afslutningen på en sætning af en helt særlig årsag.

Eksperter kalder det for den største sproglige ændring siden ungdomsoprøret, hvor man gik fra at tiltale andre som ’De’. Eva Skafte Jensen, som er seniorforsker i Dansk Sprognævn, fortæller til DR, at selvom dette er en historisk ændring i sproget, så lægger der ikke den samme betydning bag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den store ændring i vores måde at kommunikere på har fået flere forskere til at undersøge, hvorfor unge ikke er tilhængere af den naturlige måde at afslutte en sætning på, og her kom de frem til noget interessant.

LÆS OGSÅ: Her er 20 festivaler, som du kan glæde dig til at deltage i til sommer

Det er nemlig frygten for at blive anset som sur, at mange vælger helt at undlade punktummet, når man afslutter en sætning. Det gør mange, fordi de mener, at det får dem til at lyde mindre ”hårde” i deres beskeder.

- For dem (unge i alderen 14-16 år) virkede punktummet koldt og kontant. Som om personen, der skrev det, var sur. De ville alle vælge at skrive det uden punktum til sidst, siger Marianne Rathje, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR.

Er punktummet fortid?

Hvis du undrer dig over, hvad der kommer til at ske med punktummet fremadrettet, kan vi berolige dig med, at det ikke er totalt slut med den afsluttende prik. Det betyder, at selvom det måske er en trend at udelade det fra beskeder eller opdateringer på sociale medier, så er det stadig en del af den officielle retskrivning.

- Det vil blive en parallelnorm, tror jeg. Når vi skriver til mere uformelle genrer, såsom beskeder på sociale medier eller sms’er, har vi jo allerede nogle andre normer. Vi tager ikke tastefejl eller stavefejl så tungt, fortæller Eva Skafte Jensen om punktummets fremtidige betydning.

Emojis er også på vej ud

Det er ikke kun punktummer, der er forsvundet fra uformelle tekster. Også emojis er på vej ud, hvis man spørger Gen Z, som er alle, der er født efter 1997.

Tidligere har emojis været kendt som en måde at afslutte en sætning på uden at virke ”kold”. Samtidig tilføjer de også ekstra liv og mening til beskeder, og i mange tilfælde kan de helt erstatte ord.

LÆS OGSÅ: Test: Kan du huske de ikoniske ’Friends’-citater?

Men nu skal man altså også spare på sine emojis, hvis man ikke vil virke som en ”kikset boomer”, fortæller Marianne Rathje.

Det er især, hvis man er stor fan af at lave lange rækker af forskellige emojis – som regel i meget korte beskeder – at man kan tillade sig at undvære et par stykker, fortæller Rathje. Unge mennesker har nemlig skabt deres egen emoji-kultur, hvor man bruger få af dem, og hvor mange har fået en helt ny betydning,

- Det betyder, at det for mange virker utjekket at lave en lang række af forskellige emojis, som mange forældre er kendt for at gøre, fortæller Marianne Rathje til DR.

Et eksempel på emojiens nye betydning er grinesmileyen, der lige nu er upopulær blandt mange. I stedet bruger man derfor grædesmileyen eller et kranie for at vise, hvornår man synes, at noget er sjovt.

MestLæste