Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår man er klar til at have sex første gang. For nogle sker det tidligt, for andre meget senere. Men der er i hvert fald et par ting, som du kan prøve at vurdere ud fra, når du overvejer, om du skal have sex for første gang.

Hvis du kan svare ja til de her spørgsmål, så er der en god chance for, at du er klar til sex!

Er du over 15 år?
I Danmark er den seksuelle lavalder 15 år. Det betyder, at man ikke må have samleje med en person, som er under 15 år - og det er strafbart for både piger og drenge. Nogle føler sig allerede parate til at have sex, inden de fylder 15 år, og det er helt normalt. Loven er primært lavet for at beskytte børn og unge mod overgreb, men det kan også være en god idé at overholde loven, så du er sikker på, du ikke overskrider dine egne grænser.

*Har du prøvet at onanere?
Når man så småt begynder at få lyst til sex, er det meget normalt, at man begynder at onanere. Så det kan være et tegn på, at du snart er klar til at have "rigtig" sex.

Læs også: Onani-guide

*Har du været sammen med din kæreste længe?
Når du har din første gang, er det fedest, hvis det er sammen med én, som du føler dig tryg hos, og som kender dig godt. På den måde er det ikke skræmmende eller ubehageligt, men spændende og sjovt.

*Kan du være dig selv?
Det er vigtigt, at du føler, du kan være dig selv, og føler at din kæreste elsker dig, som du er, når du skal have sex. Hvis din kæreste måske tidligere har set dig nøgen, er det måske lettere for dig, når I skal gøre det første gang.

*Har du lyst?
Tænker du meget på sex? Måske drømmer du om det om natten og har fantasier om fyre, du kan lide? Det er vigtigt, at du rent faktisk har lyst til at have sex og ikke bare vil gøre det, fordi andre gør det.

Læs også: 4 ting du skal vide om sex-fantasier

*Ved du, hvordan din krop fungerer?
Ved du ved nok om din krop? Ved du, hvordan din cyklus fungerer? Hvad der skal til, før man bliver gravid? Hvad klitoris er? Hvis ikke, så find ud af det, før du har sex!

*Ved du, hvordan du beskytter dig mod kønssygdomme og uønsket graviditet?
Det er supervigtigt, at du passer godt på dig selv, når du skal have sex. Derfor skal du vide, hvordan du undgår at få farlige kønssygdomme, og hvordan du undgår at blive gravid, før du er klar til det. Hvis du ikke ved de ting, er du ikke klar til sex.

Læs også: Læsernes historier - Den første gang

HUSK:

* Gennemsnitsalderen, for hvornår man har sex første gang, er 16,5 år i Danmark. Det vil sige, at halvdelen altså mister deres mødom EFTER den alder. Lad være med at føle dig presset til sex, fordi du føler, du har travlt!

* Man kan sagtens lave andre ting med sin kæreste, inden man har sex. Prøv at putte lidt sammen, røre lidt ved hinanden og kysse en masse, inden I har sex.

* Sex skal være sjovt! Det er ikke noget, du behøver at kaste dig ud i, fordi du føler dig presset. Vent til du er helt klar, så du kan nyde det.

Læs også: Sex - Bløder det meget første gang?

Herunder kan du læse, hvorfor du skal tale om sex med din veninde!

Derfor skal du snakke om sex med din veninde