sex

Sex fra A-Z

Af Redaktionen 26. februar 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bliv klogere på alt om sex lige her.

A
Abort

Nogle gange svigter præventionen, og det kan ske, man bliver uønsket gravid. I et tilfælde af en uønsket graviditet, vælger mange unge piger at få foretaget en abort. En abort er et lægeligt indgreb og kan enten foretages klinisk eller medicinsk. Du skal have dine forældres tilladelse til at få en abort, hvis du er under 18 år. Det er et indgreb, som kan være meget svært at tackle følelsesmæssigt, så sørg endelig for at have en god veninde eller din mor med dig til at støtte dig. Og så er det altid en god idé at tale aborten igennem både før og efter, så du bliver mere afklaret med det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

B
Bryster

Kan være store, små, svulmende eller flade fra naturens side. Sikkert er det, at dine bryster er dine egne og garanteret ikke ligner din venindes! De er nemlig vidt forskellige, og det er lige så forskelligt, hvornår vi får dem, og hvor hurtigt de vokser. Bryster kan være meget følsomme, og ofte kan det være rart, hvis fyren rører eller slikker på dem - noget, som de fleste fyre ikke har det mindste imod. Bryster virker nemlig - uanset størrelse og form - som noget af en magnet på det modsatte køn.

C
Coitus interruptus

Nåh ja, så kald det afbrudt samleje i stedet! Det er simpelthen, når fyren trækker sig ud af dig, inden han får sædafgang. Det kan absolut ikke anbefales at bruge som "prævention", da det er uhyggeligt svært for fyren at styre, og der sagtens kan komme sædvæske op i dig, før fyren får den egentlige udløsning. Så drop den metode og husk kondomet i stedet!

D
Den første gang

Alle piger tænker over den første gang, de skal i seng med en fyr. Gør det ondt? Hvordan mon det går? Er han den rigtige? Bliver jeg mon gravid? Det er helt normalt både at være spændt og nervøs. Det kan godt gøre ondt, hvis du stadig har din mødom (se under M), fordi den højst sandsynligt springer første gang, og fordi du ikke er vant til at få noget op i skeden (en tampon er jo mindre end en penis). Det bedste, du kan gøre, er at tage det helt roligt. Jo mere afslappet du er, jo bedre går det. Den første gang skal ikke bare overstås - det er jo ikke hvad som helst, du har gang i - og det ville være synd at gøre det med hvem som helst. Det er helt klart fedest og lettest at dele din første gang med en, du kender og er fortrolig med. Så vent, til du er klar, og til du har fundet en, du rigtig gerne vil i seng med. Måske er det også første gang for ham? Så kan I prøve at hjælpe hinanden, grine lidt og gøre det til en god oplevelse for jer begge to. Hvis han er mere erfaren, så fortæl ham, at det er din første gang, og at du gerne vil have, han tager det lidt roligt. Vær ikke bange for at sige til, hvis det gør ondt, eller hvis du er nervøs. Hvis I kender hinanden godt og respekterer hinanden, er han sikker stolt over at være den første fyr, du er sammen med.

E
Erogene zoner

Erogen betyder lystfremkaldende, og så siger det nærmest sig selv, at de erogene zoner er de steder på kroppen, der giver dig lyst. Dine bryster (måske bare rundt om brystvorten?), din mund, øret, halsen, inderlårene - det er alle erogene zoner, men det kommer selvfølgelig også an på, hvem der rører dem. Hvis det er en fyr, du er vild med, kan hele din krop nærmest blive til én erogen zone…

F
Forspil

Han kysser dig blidt på munden og går videre ned ad halsen, løfter op i din bluse og kæler for din mave, mens du nusser hans inderlår… Forspil er ganske enkelt de kys, kram og kælerier, der leder til samlejet. Det, der gør jer vilde efter hinanden, og det, der får jer til at sitre. For dig er det også supervigtigt for følelsen under samlejet, fordi du bliver "våd", når du bliver ophidset, og det gør det lettere for ham at komme op i dig.

G
Gravid

Du bliver gravid, når en sædcelle befrugter et af dine æg. Når en fyr får sædafgang (udløsning, ejakulation - jeps, det har mange navne), sender han sådan cirka 400 millioner sædceller af sted, der kun har det ene mål at finde et æg, de kan befrugte. For at undgå at blive gravid skal du enten holde dig fra sex eller bruge prævention (se under P). De fleste vælger nok det sidste alternativ!

H
Homoseksualitet

Det er ikke unormalt, at fascineres af - eller måske forelske sig i - en af sit eget køn i en periode. Det er meget almindeligt og betyder ikke nødvendigvis, at du er homoseksuel. Det KAN det selvfølgelig betyde, men for mange er det altså bare noget, der varer en periode som en anden forelskelse.

Hvis du udelukkende forelsker dig i nogle af dit eget køn, er du måske homoseksuel - og det kan godt føre nogle spekulationer med sig - for hvad vil vennerne sige? Og hvad med forældrene? Det allerbedste er at finde en fortrolig, du kan snakke med om det, så du får åbnet op. Og husk på - den ene seksualitet er ikke mere "rigtig" end den anden!

I
Ikke i aften, skat

Det er okay at sige nej til sex, hvis du ikke er parat eller ikke har lyst. Og et nej er et nej, som skal accepteres. Også selv om han bliver sur, skuffet eller noget helt tredje. Du skal altså ikke have dårlig samvittighed. Hvis det er din kæreste, du siger nej til, kan du sikkert forklare ham, at det ikke er noget personligt…

J
Jalousi

Den kan brænde så grusomt og gøre så ondt. Og det er altså de færreste, der kan sige, at de slet ikke er jaloux. Jalousi er nemlig en helt naturlig følelse, der hænger tæt sammen med kærlighed - hvad enten det rammer en god ven eller en kæreste. Men ind i mellem kan jalousien være rigtig slem, og så er det, vi må prøve at tackle den. For det er superærgerligt, hvis jalousien ødelægger et godt venskab eller forhold.

K
Kønssygdomme

Kønssygdomme overføres fra køn til køn - altså når du har sex.

AIDS er ikke en kønssygdom, men overføres også gennem sex og er så vigtig, at den er med her. AIDS er navnet på en sygdom, du ganske enkelt kan dø af, og som bliver udviklet af virusen HIV. Virusen angriber dit immunforsvar over flere år, og når det næsten er helt nedbrudt, siger man, at patienten har AIDS. Du kan blive smittet gennem sex (sæd og skedesekret) og blod. Det smitter ikke at kramme eller kysse en, der har HIV eller AIDS.

Klamydia er meget almindelig og rammer ofte unge piger mellem 15 og 29 år. Hos piger kan det give underlivsbetændelse og i værste fald sterilitet - dvs. at man mister evnen til at blive gravid. 75% af de smittede piger får ingen symptomer, så det gælder om at blive tjekket regelmæssigt hos lægen, når du alligevel skal have foretaget en gynækologisk undersøgelse (se under U for underlivsundersøgelse). Hvis der er symptomer, kan det være gulligt udflåd, smerter ved vandafladning eller pletblødninger. Klamydia kan behandles med antibiotika.

Gonoré skyldes en bakterie, der spredes gennem sex og anden kontakt med kønsorganerne. Symptomerne kan godt lade vente på sig, og hos piger er de første symptomer typisk gulligt udflåd og smerter eller en brændende fornemmelse ved vandafladning. Gonoré kan også brede sig og give underlivsbetændelse og i værste fald føre til sterilitet. Gonoré kan behandles med antibiotika.

Herpes er en virus, der giver sår omkring kønsdelene (forkølelsessår eller kyssesår er også herpes, men en anden type). Når først man er blevet smittet, bliver virus i kroppen resten af livet og kan indimellem komme i udbrud. Kønssygdommen herpes smitter ved kontakt med kønsorganerne. Langt de fleste af de smittede opdager det slet ikke, fordi symptomerne er ret milde. Hvis der kommer symptomer, er det værst første gang: Det er små, røde pletter, der bliver til blærer og til sidst til åbne sår. Herpes kan ikke fjernes, men der findes midler, der kan hæmme sygdommen.

Kønsvorter - også kaldet kondylomer - er nok verdens mest almindelige seksuelt overførte sygdom, og det er oftest unge mellem 16 og 24 år, den rammer. Virusen spredes ved kontakt mellem huden på penis og vagina eller anus, så der behøver faktisk ikke være et egentligt samleje. Nogle gange kommer der synlige kønsvorter, andre gange ikke. De kan fjernes ved at blive frosset væk, brændt, laserbehandlet eller ved hjælp af salve, men virusen bliver i kroppen, og vorterne kan vende tilbage.

Se desuden Kend dig kønssygdom

L
Lyst

Når du sitrer og brænder og bare vil have mere. Lyst er det allerbedste udgangspunkt for sex (uden lyst skal man helt lade være). Se mere under E for erogene zoner.

M
Mødom

Mødommen er et andet ord for din jomfruhinde, som er den slimhinde, der delvist dækker din skedeindgang. Mødommen sprænges ved det første samleje, og det kan bløde lidt og gøre lidt ondt. Men det er altså slet ikke farligt! Mange piger har allerede sprunget deres jomfruhinde uden at vide det, for eksempel hvis de har gået til ridning.

N
Nej!

Et nej er et nej, og siger du nej til en fyr, betyder det, at I ikke skal være sammen. Det ved de fleste fyre godt. Men vi piger kan også være svære at tolke, så lad være med at gå ud fra, at han da selvfølgelig kan mærke på dig, at du ikke vil. Du bliver nødt til at sige det for at være sikker på, at han forstår. Højt, tydeligt og bestemt!

O
Onani

Helt konkret kaldes det onani, når du kæler for dine egne kønsdele, så det føles dejligt. Som regel opnår du orgasme ved at onanere - det er i hvert fald formålet med det. Det er helt normalt at onanere, og på den måde kan du også finde ud af, hvad du synes, er dejligt, og hvilke knapper der skal trykkes på for at få dig op i skyerne. De fleste piger onanerer ved at kærtegne klitoris (se også V for vagina) - som regel med en finger.

P
Prævention

Et absolut must, hvis du vil undgå at blive gravid eller få en seksuelt overført sygdom (se under K for kønssygdomme) - og det vil du vel gerne?

Kondomer beskytter mod begge dele og er 97% sikre. Det skal sidde på under hele samlejet, og fyren skal huske at holde godt fast på det, når han trækker sig ud af dig. De er sarte, sådan nogle gummier, så lad være med at hive og flå i dem. Det beskytter ikke, hvis der går hul i det. Kondomet er det eneste, der beskytter mod seksuelt overførte sygdomme. - Og så alligevel ikke, for der er også opfundet et kondom til piger, det hedder et Femidom. Femidomet sættes fast i skeden og giver cirka 97% sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Det kan være lidt svært at bruge, men beskytter altså også mod seksuelt overførte sygdomme.

P-piller er tabletter med hormoner, der beskytter mod graviditet og er næsten 100% sikre. For at få p-piller skal du til lægen, som måske vil foretage en gynækologisk undersøgelse (se under U for underlivsundersøgelse), før du får din recept. Når du tager p-piller, er det vigtigt, at du husker at tage dem hver eneste dag, ellers kan du ikke være sikker på, at de virker. Og så er forskere rundt om i verden i gang med at udvikle p-piller til mænd. De regner med, at der ikke vil gå mere end et par år, før de kommer på markedet.

Minipiller er nogenlunde det samme som p-piller, men de er ikke helt så sikre - faktisk kun 98%. Og så er det vigtigt, at du tager dem på samme tidspunkt hver dag.

Pessar er sådan en gummihætte, du skal sætte op i skeden, inden du har sex. Det bruges sammen med sæddræbende creme og giver cirka 97% sikkerhed for, at du ikke bliver gravid.

Spiral gives som regel til kvinder, der har født. Det er en permanent tingest, som en læge eller en gynækolog sætter op i din livmoder, og som giver dig 98% sikkerhed mod graviditet.

Nødpræventionspiller bliver også kaldt "fortrydelsespiller" eller "dagen-derpå-piller". Det er et middel, du kan bruge, hvis kondomet er sprunget midt i det hele, eller hvis du måske har glemt p-pillen. Der findes flere forskellige slags nødpræventionspiller, men de har alle det tilfælles, at de skal tages hurtigst muligt - helst indenfor 12 timer, men senest indenfor 72 timer efter samlejet. Og de vil højst sandsynligt forhindre en graviditet - måske… Det er nemlig vigtigt at huske, at nødpræventionspiller IKKE et præventionsmiddel, du skal benytte dig af - de er KUN til nødstilfælde. Og så er det langt fra en sikker måde at beskytte sig på. Hvis uheldet er sket, skal du kontakte din læge med det samme. Lægen kan give dig svar på, hvad du skal gøre. Husk, at nødpræventionspillen kan give bivirkninger.

Q
Quinde

Der er nogle, der mener, en pige bliver en kvinde, når hun har sex første gang. Men det er nok mere et spørgsmål om, hvordan du føler dig sådan rent aldersmæssigt, og hvad du har lyst til at kalde dig…

R
Rejsning

Sådan helt teknisk består en fyrs penis af urinrør og nogle svulmerør (det hedder de altså!). Når han bliver seksuelt ophidset, bliver svulmerørene pumpet op af blod, og ja, så rejser penisen sig og bliver stiv. Den kan også blive stiv, hvis fyrens bukser sidder lidt stramt, eller hvis han skal tisse. Det betyder altså også, at fyren sagtens kan have stiv penis, når han vågner om morgenen, uden at det betyder, at han har haft hede drømme.

S
Sex

Sex skal helst være dejligt. Og det bliver det som regel, hvis I er vilde med hinanden og giver jer god tid til hinanden. Sex er intimitet, nærhed og lyst på én gang. Det kan gå hurtigt eller tage lang tid, alt efter hvad I har lyst til. Det er jer, der bestemmer. Se også under D for den første gang, E for erogene zoner, L for lyst - eller læs hele dette Sexicon igennem.

T
Teenager

Du er teenager, når du er mellem 13 og 19 år, og det er en fed periode af dit liv, hvor du udvikler dig vildt hurtigt! Det er nu, du begynder at finde ud af, hvem du er som person.

Starten af dine teeageår er hårdt præget af din pubertet, som man kalder overgangen fra at være barn til at blive voksen. Du forandrer dig, din krop forandrer sig, og dit humør kan svinge fra at være i ekstase til at være i kulkælderen.

U
Underlivsundersøgelse

Noget, de færreste synes er fedt, men som du ikke kommer udenom. Hvis du for eksempel vil have p-piller, kan det godt være, at lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse for at se, om alt er, som det skal være "deroppe". Sådan helt konkret handler det om at lægge sig på briksen med benene oppe i nogle bøjler, og så undersøger lægen din skede. Hvis du slapper af i kroppen og tænker på, at det her er noget, lægen foretager sig hver eneste dag, går det nok lidt nemmere - og så varer det altså ikke mere end et par minutter…

V
Vagina

Er det sådan lidt lægelige, neutrale ord for skede, tissekone eller "blomst". Ligesom en penis er det samme som et lem, en tissemand eller pik. Hvis du er i tvivl om, hvordan din skede ser ud, så tag et spejl og kig. Du har to ydre skamlæber (ellers store kønslæber, som de også hedder), det er sådan nogle lidt store hudfolder, der indkapsler skeden. Lige inden for dem sidder de indre skamlæber (de små kønslæber) og dækker over din skedeåbning og dit urinrør. Din klitoris sidder sådan cirka lige over det sted, hvor de to indre skamlæber mødes. Når du bliver ophidset, bliver den større og mere følsom for berøring.

X
X-perimenter

Når man er teenager og skal til at starte sit sexliv for alvor, er det helt naturligt at udforske sig selv og prøve grænser af. Nogle piger prøver at kysse en anden pige, andre eksperimenterer med sexlegetøj enten alene eller med kæresten. Det er helt normalt at være nysgerrig og at prøve forskellige ting, men gør dig selv den tjeneste at stoppe op hver gang du skal til at kaste dig ud i noget nyt og spørg dig selv, om det virkelig er noget, du har lyst til at prøve. Du skal ALDRIG eksperimentere fordi andre presser dig til det eller for at blære dig over for vennerne. Det kommer du nemlig virkelig til at fortryde senere!

Y
Yoga og yoghurt

Når man kommer i puberteten, kan der pludselig ske mærkelige ting med ens krop.

Nogle piger kan have en tendens til at blive buttede, imens andre nærmest ligner omvandrende skeletter, selv om de spiser kager og chips dagen lang. Hvad enten du er den ene eller den anden type, er det vigtigt, at du lærer at passe godt på din krop - særligt imens den stadig vokser. Det betyder masser af frugt og grønt og lidt mindre slik og pizza. Og så selvfølgelig godt med motion…

Z
ZZzzz

Og når nu vi er ved alt det sunde… Sørg også for at få godt med søvn, når puberteten gør sit indtog. For når kroppen har travlt med at vokse, og dagen er fyldt med skole, sport og venner, har du altså virkelig brug for den ekstra energi.

MestLæste