Det føles som om, at hele din verden forandrer sig, når du begynder at få hår mærkelige steder, dine bryster bliver større, og dit humør skifter fra det ene øjeblik til det næste. Men bare rolig, det er bare den der pubertet, der er på spil. Den kommer til at skabe rigtig mange forandringer for dig og din krop, men hvad er det lige, der sker for din krop, når du kommer i puberteten? Få styr på de mange forandringer lige her.

Læs mere: 10 tegn på, at din pubertet er gået i gang

Pubertet og din krop:

Hvad sker der med mine bryster?
Når du kommer i puberteten, begynder du sandsynligvis at bemærke, at dine bryster ændrer sig. Det første, der sker med dine bryster, er, at der kommer nogle små hårde "puder" under dine brystvorter. Det er de kirtler, der skal producere mælk, når du engang bliver mor. I løbet af de næste par år bliver dine bryster større og mere fyldige. Der er ingen grund til bekymring, hvis dit ene bryst vokser hurtigere end det andet. Det er HELT normalt, og de indhenter som regel hinanden.

Hvad sker der for min hjerne?
Din pubertet er et af de tidspunkter i dit liv, hvor din hjerne udvikler sig hurtigst. Hormonerne, der suser rundt i din hjerne, signalerer til din krop, at det er tid til forandring. Det er altså din hjerne, der sætter gang i alle de andre forandringer, der sker i din krop. Hormonerne får dit humør til at svinge helt vildt, og samtidig kan dine følelser virke mere intense, end de før har gjort. Det er derfor, du nogen gange kan komme til at råbe, skrige og smække med dørene, når du bliver sur.

Læs mere: 5 tips mod menstruationssmerter

Hvorfor tager jeg på?
Du begynder måske at bemærke, at dine tynde lår og din flade mave ændrer sig og bliver rundere og mere fyldige. Det er altså helt normalt! Det er bare et tegn på, at du er ved at blive en kvinde. Dit bækken udvider sig under puberteten, og det gør dine hofter bredere og mere kvindelige. Samtidig udvikler dine bryster sig og du tager måske på. Der er ingen grund til at gå på kur, selvom din fedtprocent kan gå fra otte procent til tyve procent på kort tid under pubertet. Piger skal have mere fedt på kroppen end fyre for at kunne fungere normalt!

Hvad sker der mellem mine ben?
Det er ikke kun dine bryster og hofter, der vokser under puberteten. Dine kønsdele ændrer sig også. Der kommer hår på dine ydre kønslæber, mens de indre vokser en smule, når du kommer i puberteten. Du vil sikkert også lægge mærke til, at du begynder at få udflåd. Udflåd er med til at holde dine kønsdele fugtige og rene, så det er altså helt normalt. Fra du første gang bemærker udflåd i dine trusser, vil der højst sandsynligt gå omkring 6-18 måneder, før du får din første menstruation.

Læs mere: 10 ting du skal huske "dernede"

Hvad sker der med min hud?
Når du kommer i puberteten, raser hormonerne i din krop, og det er noget, der kan mærkes på din hud! Du har måske lagt mærke til, at din hud er blevet mere fedtet, og at du pludselig får bumser, især efter du har fået din første menstruation. Stort set alle får bumser som teenagere, så du behøver ikke at frygte, at du er den eneste. Hvis du er meget generet af din hud, kan du tale med din læge om problemet.

Hvorfor sveder jeg mere end før?
Noget af det første, der sker, når du kommer i puberteten, er, at dine svedkirtler bliver større. Derfor sveder du mere, efter du er kommet i puberteten, end du tidligere har gjort. Det kan også være, at din sved lugter lidt anderledes, end den gjorde før.

Hvad sker der for min behåring?
Når du kommer i puberteten, får dine hormoner dine hår på kroppen til at vokse. Først vil du begynde at få fine, lyse hår under dine arme, på dine ben og i skridtet. Med tiden bliver hårene stridere og mørkere, og der kommer flere af dem. Hvis hårene generer dig, kan du nemt og smertefrit fjerne dem. Det kan du få gode råd om lige her.

Når du kommer i puberteten, får du også din menstruation for første gang. Her kan du læse, hvad den fortæller dig om din krop: 

Det siger din menstruation om din krop