sex

Hjælp! Er jeg gravid?

Af Luise Gregersen 11. december 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du bange for, at du er blevet gravid? Det er faktisk ikke så nemt at blive gravid, som du måske tror. Find ud af, om du måske bekymrer dig uden grund!

Tror du, at du er blevet gravid? Tag en dyb indånding og slap helt af. Næsten alle prøver på et tidspunkt at være bange for at være blevet gravid, men det er langt fra alle, der er det. Rigtig mange piger ved nemlig ikke, hvad man kan, og hvad man ikke kan blive gravid af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du ikke ved, hvad du kan blive gravid af, er det nemt at gå i panik og tro, at selv den mindste seksuelle kontakt kan være skyld i en graviditet. Men måske bekymrer du dig helt uden grund?

Læs også: Gravid - Hvordan ved du det?

Få styr på, hvad du kan, og hvad du ikke kan blive gravid af lige her!

Du KAN blive gravid…
- Hvis du har samleje med din kæreste.
- Selvom det er første gang, du har sex.
- Selvom din kæreste ikke kommer - der kan stadig komme en smule sæd ud under samlejet.
- Selvom du er inde i en "sikker periode" og ikke har ægløsning.

Du kan IKKE blive gravid af…
- "Heavypetting" - altså at gnubbe jer mod hinanden med eller uden tøj på.
- Oralsex - hverken når du modtager eller giver.
- "Hånd"-sex.
- At røre ved dig selv, efter du har rørt ved din kærestes penis.
- Kys og kælen.
- At tage et karbad eller brusebad med din kæreste.
- Hvis din kæreste får udløsning på en anden del af din krop end dine kønsdele.

Læs også: Kondomer: Sådan gør du

Hvis du stadig er bange for, at du er blevet gravid, er det en rigtig god idé at ringe til din læge. Din læge kan med det samme fortælle dig, om du er gravid eller ej. Din læge har tavshedspligt og må ikke sige noget til dine forældre, men hvis du er under 18, skal dine forældre have det at vide, hvis du skal have foretaget en abort. Du kan også købe en graviditetstest på apoteket eller i supermarkedet. Hvis testen er positiv, skal du kontakte din læge.

Husk at bruge kondom, når du har sex - så er du både beskyttet mod uønsket graviditet og sexsygdomme.

Herunder kan du læse mere om prævention!

Denstorepræventionsguide

Det er altid en god idé at bruge kondom, hvis man skal have sex med en dreng, da kondomet er den eneste måde, du kan sikre dig, at du ikke bliver smittet med en kønssygdom. Kondomet skal påføres på fyrens penis hver gang, I skal have sex, og et kondom kan selvfølgelig kun bruges en gang. Kondomet tilfører ikke nogle hormoner hos hverken piger eller drenge, det medfører ingen risiko for sygdomme, og det forhindrer dig heller ikke i at blive gravid senere hen. Selv om det er drengen, der skal have kondomet på, er det jeres begges opgave at huske hinanden på at få købt dem og brugt dem. Kondomer kan blandt andet købes i supermarkeder, kiosker, tankstationer og på apoteket.
Foto: Canva
Mange tror, at der ikke er præventionsmuligheder for sexsygdomme, når piger og personer med en skede har sex med hinanden. Men det er helt forkert! Hver gang man har sex med en anden person, er der risiko for at blive smittet med en sexsygdom, så derfor er det vigtigt at huske beskyttelse uanset, hvem man har sex med. Hvis man skal have sex med en pige eller en person med en skede, kan man vælge at bruge både latexhandsker og slikkelapper. Husk altid at skifte handsker, hvis du skal røre dig selv, efter du har rørt den anden person. Slikkelapper kan bruges ved oralsex, og er et lille stykke plastik, som lægges henover klitoris og kønslæber, så man ikke bliver smittet med en sygdom.
Foto: Panthermedia
P-piller er den sikreste beskyttelse mod graviditet, hvis man skal have sex med en fyr, men de kommer ikke uden konsekvenser. Pillerne øger nemlig risikoen for at få en blodprop, så det er noget, du skal overveje meget nøje, før du går til din læge for at få dem. P-piller tilfører hormoner, der stopper din ægløsning, så du ikke kan blive gravid. De kan også være en hjælp mod kraftig menstruation og menstruationssmerter, og de gør din menstruationsperiode mere regelmæssig. Det betyder, at der også er mange, der tager p-piller, selvom de ikke skal have sex, hvor de har mulighed for at blive gravide. Bruger du p-piller, skal de tages hver dag i 3 uger efterfulgt af en uges pause, som det fremgår på pakken. P-piller beskytter IKKE mod kønssygdomme.
Foto: Canva
Spiralen er en anden præventionsform, som piger kan benytte for at undgå graviditet, hvis de skal have sex med en person, hvor der er mulighed for at blive gravid. Spiralen er en lille, t-formet genstand, som sættes op i livmoderen. Der findes to typer af spiraler: Kobberspiralen, som har en sikkerhed på ca. 98% mod graviditet, og hormonspiralen, der har en sikkerhed på ca. 99%, og som på grund af hormonindholdet kan mindske blødningen ved menstruation. Fordelen ved en spiral er, at den har en lang virkningstid. Kobberspiralen virker i 5-8 år, mens hormonspiralen virker i 3-5 år. Husk, at den kun virker som prævention mod graviditet. Det betyder, at du stadig skal bruge en anden form for beskyttelse mod kønssygdomme uanset om du skal have sex med en pige eller dreng.
Foto: Panthermedia
P-plasteret er et plaster, som skal sættes på enten armen, maven eller balderne. Det holder i syv dage, hvorefter du skal skifte det ud med et nyt, og du skal gå til din læge for at få det. Det beskytter kun imod graviditet og IKKE mod kønssygdomme. P-plasteret giver samme risiko for eksempelvis blodpropper, som p-pillerne gør, da plasteret tilfører hormoner.
P-ringen er en præventionsmetode til personer, der har en skede, og som ikke har lyst til at være gravide. Den skal placeres i skeden én gang om måneden, og den forhindrer graviditet på samme måde som p-pillerne og plasteret. Efter tre uger skal ringen tages ud, og der skal holdes en uges pause, før den næste tages i brug. Der er de samme risikoer forbundet med p-ringen som p-piller og p-plaster. Det er meget vigtigt at huske, at p-ringen IKKE beskytter mod kønssygdomme under sex. Du skal gå til din læge for at få en p-ring.
Minipiller er en anelse mere usikre end p-piller, men den indeholder til gengæld færre hormoner og giver derfor ikke en lige så øget risiko for blodpropper for dem, der tager dem. Minipillen SKAL tages hver eneste dag på præcis samme tidspunkt, for at du får den optimale beskyttelse, så man skal være god til at huske eller sætte en alarm for at tage dem. Minipiller beskytter IKKE mod kønssygdomme, og du skal gå til din læge for at få dem.
Foto: Canva
Fortrydelsespiller er kun aktuelle, hvis du har haft sex med en dreng, og ingen af jer har brugt prævention mod graviditet. Fortrydelsespillen kan købes uden recept på apoteket, og den skal tages indenfor 72 timer, efter at I har haft sex. Jo længere tid, der går, før du tager pillen, jo større er chancen for, at den ikke virker. Det er normalt at få hovedpine, kvalme og ondt i maven efter at have taget en fortrydelsespille. Hvis du kaster op indenfor tre timer, efter du har taget pillen, skal du tage en ny pille med det samme. Pillen beskytter dig ikke mod graviditet efterfølgende, så husk altid at brug prævention. Husk, at fortrydelsespiller IKKE beskytter mod kønssygdomme!
Foto: Canva

MestLæste