Er det første gang, du skal bruge tampon, så er du måske nervøs for, om det gør ondt, og du er måske også i tvivl om, hvordan du egentlig bruger en tampon. Men bare rolig - der er hjælp at hente her i vores guide til tamponer!

Læs også: Hvordan bruger jeg en tampon?
 

Hvilken størrelse tampon skal jeg bruge?

Tamponer findes med forskellige sugeevner, og dem med mindst sugeevne kan også være dem, der er mest behagelige at bruge. Men tamponens sugeevne har ikke noget at gøre med, hvor stor eller lille du er - det betyder kun noget i forhold til, hvor meget du bløder. Husk at du ikke må lade en tampon sidde i mere end 8 timer.

Læs også: Menstruation i svømmehallen.
 

Gør det ondt at sætte en tampon op?

Det kan godt gøre ondt at sætte en tampon op, men heldigvis er der meget, du kan gøre for, at det ikke gør ondt. Først og fremmest skal du være helt afslappet, når du sætter den op. Tag en dyb indånding, og sæt eventuelt dit ene ben op på toiletbrættet, når du sætter den op - det kan gøre det lettere at sætte tamponen op. Hvis du føler, at tamponen generer eller gør ondt, så er det sikkert fordi, du ikke har fået den langt nok op. Så må du tage den ud og prøve med en ny - for tamponen kan ikke genbruges!

Læs også: Fakta om bind og tamponer.
 

3 gode råd om tamponer:

1. Brug kun tampon, når du bløder meget. Den kan være sværere at få ud, hvis du ikke bløder ret meget eller kun har almindelig udflåd. Så kan det være en god idé at bruge bind i stedet for.

2. Brug tamponer med forskellig sugeevne i løbet af din menstruation. Du kan bruge en, der suger meget til at starte med, og en med mindre sugevene sidst i din menstruationsperiode.

3. Der er mange, der synes, det er lettere at bruge en tampon med hylster, så hvis du er nervøs for at bruge tampon, kan den være en god løsning.

Læs også: Menstruation i skolen.
 

Herunder kan du læse otte gode menstruationsvaner!

8 supergode menstruationsvaner