Er det første gang, du skal bruge tampon, så er du måske nervøs for, om det gør ondt, og du er måske også i tvivl om, hvordan du egentlig bruger en tampon. Men bare rolig - der er hjælp at hente her i vores guide til tamponer!
Læs også: Hvordan bruger jeg en tampon?
Hvilken størrelse tampon skal jeg bruge?
Tamponer findes med forskellige sugeevner, og dem med mindst sugeevne kan også være dem, der er mest behagelige at bruge. Men tamponens sugeevne har ikke noget at gøre med, hvor stor eller lille du er - det betyder kun noget i forhold til, hvor meget du bløder. Husk at du ikke må lade en tampon sidde i mere end 8 timer.
Læs også: Menstruation i svømmehallen.
Gør det ondt at sætte en tampon op?
Det kan godt gøre ondt at sætte en tampon op, men heldigvis er der meget, du kan gøre for, at det ikke gør ondt. Først og fremmest skal du være helt afslappet, når du sætter den op. Tag en dyb indånding, og sæt eventuelt dit ene ben op på toiletbrættet, når du sætter den op - det kan gøre det lettere at sætte tamponen op. Hvis du føler, at tamponen generer eller gør ondt, så er det sikkert fordi, du ikke har fået den langt nok op. Så må du tage den ud og prøve med en ny - for tamponen kan ikke genbruges!
Læs også: Fakta om bind og tamponer.
3 gode råd om tamponer:
1. Brug kun tampon, når du bløder meget. Den kan være sværere at få ud, hvis du ikke bløder ret meget eller kun har almindelig udflåd. Så kan det være en god idé at bruge bind i stedet for.
2. Brug tamponer med forskellig sugeevne i løbet af din menstruation. Du kan bruge en, der suger meget til at starte med, og en med mindre sugevene sidst i din menstruationsperiode.
3. Der er mange, der synes, det er lettere at bruge en tampon med hylster, så hvis du er nervøs for at bruge tampon, kan den være en god løsning.
Læs også: Menstruation i skolen.
Herunder kan du læse otte gode menstruationsvaner!
8 supergode menstruationsvaner


Hold styr på, hvornår den kommer
Det er altså slet ikke nice at få menstruation, hvis man ikke er forberedt på det – ingen har lyst til at skulle igennem en halv skoledag med menstruation uden at have et bind med! Sørg for at holde styr på, hvornår den kommer, ved at sætte krydser i din kalender. Du kan også downloade appen ”Clue”, som kan holde styr på din cyklus for dig.
Foto: Shutterstock


Gå en lang tur
Du kan godt få lidt ondt i maven, når menstruationen er på vej, eller mens den er der, og derfor kan det være en god ting at bevæge sig lidt, da det kan mindske nogle af smerterne i maven og underlivet. Du behøver ikke løbe et halvt eller helt maraton, for en rask gåtur gør nemlig også en forskel!
Foto: Shutterstock


Rens din hud
Det er ikke unormalt at få lidt ekstra bumser, når du har menstruation, på grund af de hormonelle forandringer i din krop. Sørg derfor for at få rigeligt med vand, og forkæl din hud med forskellige skrubs og ansigtsmasker. Det er svært at styre bumserne, men hvis du plejer din hud i perioden op til og under din menstruation, vil du føle, at du gør, hvad du kan for at holde bumserne væk, og peelingen vil give dig mere glød i huden.
Foto: Shutterstock


Snak med dine veninder
Når man har menstruation, kan man godt føle sig lidt trist og deprimeret. Og er der noget bedre end veninder, når man gerne vil komme i godt humør? Snup telefonen, og ring til en god veninde i stedet for at sidde og køre rundt i dine egne tanker. Du bliver glad, og hun bliver så glad for et opkald! Win win.
Foto: Shutterstock


Hold dig varm
Varme kan mindske menstruationssmerterne, så sørg for at holde dig varm. Du kan eventuelt vikle et varmt tæppe rundt om underlivet, når du sidder ved skrivebordet, tage en ekstravarm trøje på, når du skal ud, eller holde en varmedunk på din mave, hvis smerterne er rigtig slemme.
Foto: Shutterstock


Tag ekstra bade
Menstruationsblod kan godt lugte lidt, så sørg for at skifte bind ofte og tage lidt ekstra bade i perioden. For at gøre badet lidt ekstra nice kan du bruge en lækker showergel og smøre dig ind i duftende olier bagefter.
Foto: Shutterstock


Forkæl dig selv lidt ekstra
Det er ikke godt at få for meget sukker og salt, når du har menstruation, men det betyder jo ikke, at du ikke kan forkæle dig selv alligevel. Lav et frugtfad og spis noget mørk chokolade, da det indeholder magnesium, som er godt for dig.
Foto: Shutterstock


Distraher dig selv
Hvis du distraherer dig selv og holder dig beskæftiget, så kan du faktisk godt lidt glemme, at du har menstruation. Bag en kag, hør noget nice musik, start på en ny serie eller hæng med med dine veninder. Inden du ser dig om, er menstruationen forbi!
Foto: Shutterstock
Relaterede artikler