Måske er du begyndt at have lyst til sex. Måske føler du dig ligefrem klar til at have sex. Men må du egentlig have sex? Der er jo noget om den seksuelle lavalder, men hvad er det egentlig, den betyder? Hvis du har tænkt over det spørgsmål, så kan du få svaret her. 

De fleste unge danskere har prøvet at have sex første gang, når de er omkring 16 år gamle. Nogle har allerede haft sex første gang, da de var 14, mens andre venter til de er 17, 18 eller endnu ældre med at have sex første gang. Det vigtigste er nemlig, at man føler sig klar til at have sex, inden man gør det. 

Læs også: Alle artikler om den seksuelle lavalder

Der er nogle, der tror, at det er ulovligt, hvis man er 14 år gammel og har sex med sin kæreste, der også er 14 år gammel. Men det er det faktisk ikke, hvis I begge to har lyst til at have sex med hinanden.

Misforståelsen skyldes, at vi i Danmark har det, der hedder den seksuelle lavalder. Den er fastsat til 15 år, og det betyder, at det er ulovligt for én over 15 år at have sex med én under 15 år. Loven er lavet for at beskytte børn og unge mod at blive udnyttet af ældre personer, der har mere erfaring med sex. Men det betyder altså ikke, at man ikke må have sex, selv om man ikke er fyldt 15 år endnu. Det må man gerne, hvis man er sammen med en person, som man har lyst til at have sex med.

Læs også: Seje facts om drenge og sex

Man må også gerne have sex med en person, der er ældre end 15 år, hvis begge parter har lyst til det. Men hvis du er under 15 år og har sex med en, der er ældre end 15 år, så kan den person i teorien blive straffet for at have haft sex med en mindreårig - og det gælder for både drenge og piger. Derfor er det altså meget vigtigt, at begge parter er enige om, at de har lyst til at have sex med hinanden, inden man gør det. 

Du har sikkert mange flere spørgsmål omkring den seksuelle lavalder, så derfor har vi lavet et helt galleri, hvor vi har samlet de regler, du skal kende, før du mister din mødom. 

7 spørgsmål om den seksuelle lavalder

Hvornår må man have sex?