Mit liv

Sådan håndterer du krænkning på nettet

Af Kristine Bjoerkman 26. april 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hver tredje pige i 9. klasse er blevet opfordret til at sende frække billeder på webcam. Her får du fem gode råd til, hvad du skal gøre, hvis din chatven vil have et frækt billede af dig.

Du har i nogle uger skrevet med en sød fyr, du har mødt på nettet. Nu er I begyndt at tale om at blive kærester, og I har måske også snakket om sex. Pludselig spørger fyren, om du vil sende et topløst billede af dig! Du er glad for fyren og sender billedet, for han virker jo super sød.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men du er ikke den eneste. Hver tredje pige i 9. klasse er blevet opfordret til at sende nøgenbilleder eller film af sig selv til fremmede over nettet. Det viser en ny undersøgelse, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed og Red barnet.

[faktaBox]Her er fem råd til, hvad du skal gøre…

Læs også: Pas på, når du chatter.

Føl dig ikke presset til at sende billeder
Selv om du er blevet glad for en fyr eller en veninde over nettet, skal du ikke sende billeder af dig selv, som overskrider din grænse. Hvis din chatven ikke respekterer dit nej, er det alligevel ikke en fyr eller veninde, der er værd at samle på.

Mød aldrig din chatven alene
Selv om I har sendt billeder til hinanden, kan du ikke være sikker på, at fyren er den, han udgiver sig for. Sørg derfor for, at jeres første møde sker et offentligt sted og i selskab med en anden.

Giv ikke dine personlige oplysninger
Oplys aldrig din adresse eller anden information, som gør dig let at spore. Hvis din chatven ikke er helt ærlig, skal du kunne afbryde kontakten med ham, uden du risikerer, at han møder op hjemme hos dig eller kimer dig ned på mobilen.

Læs også: Sådan bliver du sikker på nettet.

Tal med en voksen
Er du blevet opfordret til at sende et frækt billede af dig selv, bør du fortælle det til en voksen. Er du under 18 år, er det ulovligt for fyren at bede dig om at sende et nøgenbillede. Hvis du ikke kan lide at tale med dine forældre om det, kan du kontakte Red Barnets Buddyguard, hvor du kan få anonym online rådgivning.

Gem jeres chatsamtaler og sms'er
Hvis din chatven skriver ubehagelige kommentarer eller opfordrer dig til at sende frække billeder af dig selv, er det en god idé at gemme jeres samtaler, så du har beviser, hvis det bliver nødvendigt at få hjælp fra politiet.

MestLæste