Helbred & balance

Styrer maden dit liv?

Af Line Sølvhøj Jensen. Foto: Shutterstock 8. oktober 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Tænker du rigtig meget på mad – så meget, at det styrer dit liv? Så har du en spiseforstyrrelse. Læs mere om spiseforstyrrelser her!

En spiseforstyrrelse er, når man ikke kan spise helt normalt. Det kan skyldes, at du er ked af noget, du har nogle problemer, du føler, at du ikke er god nok, eller at du er ensom. Det kan også komme, hvis du har været på slankekur, og måske ikke kan finde ud af at stoppe, selv om du ikke skal tabe dig mere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fælles for alle spiseforstyrrelser er, at det er en sygdom, som det er meget vigtigt, at du bliver behandlet for. Ellers kan din krop blive helt ødelagt, og du kan blive meget syg.

Anoreksi
Anoreksi er en sygdom, hvor du er bange for at tage på, og derfor holder du helt op med at spise. Du har et forvrænget billede af dig selv, så lige meget hvor meget du taber dig og hvor tynd du er, så synes du stadig, at du er for tyk.

Derfor er det farligt: Din krop kan ikke undvære mad, og når du ikke spiser, vil du mangle vitaminer og din krop bliver ødelagt.

Bulimi
Bulimi er en sygdom, hvor du spiser, men kaster det op bagefter. Nogen propper sig med mad, og andre spiser bare almindeligt, inden de går ud og kaster op.

Derfor er det farligt: Din krop får aldrig de rette vitaminer, fordi du hele tiden kaster op. Og når du kaster op, så ødelægger du blandt andet dit spiserør og dine tænder.

Overspisning
Man har ikke kun en spiseforstyrrelse, hvis man ikke spiser eller kaster op. Du kan også overspise, hvor du simpelthen bare spiser og spiser hele tiden, og derfor bliver rigtig tyk.

[faktaBox]Derfor er det farligt: Kroppen kan slet ikke klare al den mad, og det kan blandt andet gå ud over dit hjerte, hvis kroppen bliver alt for tyk.

Ortoreksi
Hvis du har ortoreksi, så er du besat af tanken om at spise sundt og rigtigt og dyrker masser af motion. Du er bange for at tage på, men også for at tabe dig, for du vil bare være sund, sund, sund!

Derfor er det farligt: Du er helt besat af sundhed og glemmer derfor at være dig selv. Nogen mister endda deres venner, fordi deres besættelse ødelægger deres liv.

MestLæste