Inden for de seneste måneder er både kendtes og almindelig menneskers private billeder blevet stjålet og delt med uvedkommende på nettet, og det er virkelig trist, synes vi! Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan sikre dig på den bedst mulige måde, når du er online.

Læs også: Så galt kan det gå på Snapchat

Brug kun officielle apps

For nyligt blev flere hundredetusinde brugere på Snapchat ramt af en supertrist sag - heriblandt mange unge danskere mellem 11 og 18 år - da app'en Snapsave blev hacket. Mange tusinde billeder og videoer blev delt ulovligt online, og der var desværre en del billeder imellem, hvor personerne ikke havde tøj på. Snapsave bruger man til at gemme Snapchat-billeder, så de kan ses i mere end ti sekunder, men appens dårlige sikkerhed var skyld i hele problemet.

Læs også: Søger du efter sex på nettet?

Lektien er derfor, at du altid skal huske kun at bruge de officielle apps fra store firmaer, da du som hovedregel bedre kan regne med deres sikkerhed end hos de små apps, som du ikke ved, hvem der står bag. Og så skal du selvfølgelig aldrig dele nøgenbilleder!

Beskyt din mobil og computer

Du skal altid sørge for at have et godt virusprogram installeret på din computer, telefon eller tablet, da det desværre er alt for let at få en virus, der både kan ødelægge din tablet eller computer - eller stjæle dine oplysninger. Klik aldrig på noget, du ikke ved, hvad er, og installer kun programmer, som du er helt sikker på, du kan stole på.

Svær kode

Det er vildt irriterende at skulle huske på en megasvær kode, men det er desværre også nødvendigt. Vi er nemlig mange, der bare laver vores navn og et par cifre - for eksempel marie123 - og tror, at det er nok. Det er det bare ikke, for det er altid det, andre vil starte med at gætte på, hvis de vil forsøge at få adgang til dine profiler. En god kode består af både bogstaver, tal og tegn - og der må hellere end gerne være både store og små bogstaver. Og hvis du har svært ved at huske det, så brug hellere en andens navn end dit eget, for eksempel din fars eller din mors, så koden eksempelvis bliver MetteErSej!321

Læs også: Mobning på nettet og mobilen

Beskyt dig selv

Det allerbedste tip til sikkerhed på nettet er at sikre dig, at du ikke har noget nævneværdigt, der kan blive stjålet. En god tommelfingerregel er at spørge dig selv, inden du deler noget i en privat samtale, om det er noget, du vil blive ked af, hvis andre så. Hvis svaret på det spørgsmål er ja, så er det nok en bedre idé at lade være med at dele det. Du kan nemlig aldrig vide dig sikker på, om stedet, du deler de private billeder eller oplysninger, rent faktisk er sikkert. Du kan heller ikke vide om den person, du sender billedet til, gemmer det og bruger det senere.

Har du haft oplevelser, hvor du har fået stjålet noget på nettet?

Undgå flirte-fails på mobilen