Mit liv

Sådan slipper du af med din generthed

Af Rikke Reffelt 5. juli 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bliver du vildt nervøs, når du skal fremlægge i klassen, eller pinligt rød i hovedet, når du møder nye mennesker? Få tips og tricks til at komme af med din generthed her!

Man bliver tit genert ved tanken om, at alle kigger på en og bedømmer ens personlighed. Men det er meget tit kun dig selv og slet ikke alle andre, som har et negativt billede af dig som person.

Tegn på, at du er genert:
• Du får det varmt og rødmer, når du taler foran mange.
• Du får hjertebanken, når du føler dig udstillet.
• Du ville ønske, at du fysisk kunne komme væk fra den pressede situation.
• Du føler, at alle kigger dømmende på dig, når du er i fokus i en stor forsamling.
• Du føler dig nogle gange mindre værd end andre og tænker over, hvordan andre opfatter dig.
• Du føler tit, at du ikke passer ind, hvis du er sammen med mange mennesker samtidig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan kommer du af med genertheden:

Hvorfor?
Tænk over, hvorfor du egentlig bliver genert. Er det, fordi du er bange for, at andre ikke kan lide dig, hvis du dummer dig, eller hvad bunder din generthed egentlig i? Når du ved, hvorfor du bliver nervøs, er det lettere at arbejde med at forstå og komme af med din generthed.

Skriv ned
Skriv ned, hvorfor du gerne vil være mindre genert, hvilke »symptomer« du allerhelst vil af med osv. Begynd lige så stille at sætte dig nogle mål. Det kan være at melde sig til et oplæg i klassen, starte til en fritidsinteresse, hvor du slet ikke kender nogen, eller noget helt tredje.

Beløn dig selv
At arbejde med sig selv er modigt! Derfor skal du også huske at belønne dig selv. Så afsted ud og shop eller tag en tur i bio, når du føler, at du har rykket dig.

Tænk anderledes
Prøv at sætte ord på, hvordan du opfatter dig selv i pressede situationer, når du skal tale foran en stor gruppe mennesker. Skriver du ord som »dum«, »pinlig« osv., og tænk lige over, om de ord overhovedet passer på dig. Det er kun ord, som dækker over, hvordan du TROR, andre opfatter dig, men i virkeligheden ved du jo slet ikke, hvad de tænker.

Hvad kan der ske?
Hvad er det værste der kunne ske, hvis du virkelig dummede dig foran alle? Ingenting! Det kan da godt være, at nogle ville grine, men hvad så? Der er ingen, der ville holde mindre af dig, bare fordi du ikke er helt perfekt hele tiden, tværtimod. Det er helt naturligt at dumme sig engang imellem.

Kig dig omkring
Når man er genert, tænker man tit over, hvordan andre opfatter én. Men generelt så er de fleste mindre optaget af, hvad andre gør, og langt mere optaget af, hvordan de selv fremstår. Så hvad er chancerne egentlig for, at folk de følger dig med øjnene og bedømmer dig konstant?

Snak om det
Tag en snak med dine forældre eller veninder, og fortæl dem, hvordan du kan have det, når du bliver rigtig genert. Når dine veninder ved, at du for eksempel hurtigt bliver nervøs, når du møder nye mennesker, så vil de også være bedre til at støtte dig i situationen.

Tålmodighed
Som teenager er man altså tit ekstra genert, og man kan hurtigt blive lidt usikker på sig selv - det er helt normalt. Jo ældre du bliver, jo sikrere bliver du garanteret på dig selv.

Husk!

Det er altså helt okay at være genert! Det er noget, du kan arbejde på, men hvis det ikke ligger til dig at være alt for udadvendt, så skal du ikke presse dig selv for hårdt for at ændre det.

Herunder kan du se tegn på, at den generte fyr er vild med dig!

Tegnatdengenertefyrervildmeddig

Hvis dit crush ser væk, når du fanger ham i at se på dig, så er det et rigtig godt tegn! Hvis han virker lidt flov bagefter, så er det sikkert fordi, han er bange for, at du har luret, at han er vild med dig.
Hvis den generte fyr sms’er, chatter og snapper dig, men ikke snakker med dig ansigt til ansigt, så er det et tegn på, at han er vild med dig. Det er nemlig meget nemmere for ham at samle mod til at skrive til dig, end det er at tage kontakt til dig ude i virkeligheden.
Hvis han virker tydeligt nervøs, når du er i nærheden, så kan det være fordi, han har et crush på dig. Virker han urolig, klodset og rødmer han lidt, når du kigger på ham? Det er tydelige tegn på crush-relateret nervøsitet!
Fyre gør en masse ubevidste ting, når de ser en pige, de godt kan lide. En af de ting er, at han prøver at gøre sig selv mere lækker. Hold øje med, om han retter på sit tøj eller sit hår, når du er i nærheden. Det kan nemlig være fordi, han er vild med dig!
Når du snakker med ham, så læg mærke til, om han kigger meget ned i jorden. Det kan nemlig være fordi, han har svært ved at holde øjenkontakt med dig uden at rødme, og det er også et rigtig godt tegn!
Er du blevet overbevist om, at dit generte crush er vild med dig? Så se her, hvordan du scorer ham!

MestLæste