Helbred & balance

Piger skal vaccineres mod livmoder-halskræft

Af Redaktionen 22. september 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Sundhedsstyrelsen har besluttet, at danske piger skal vaccineres mod livmoderhalskræft, også kendt som HPV-vaccination. Men hvad er egentlig HPV? Hvem skal vaccineres? Og er der bivirkninger ved vaccination? Få svar på dine spørgsmål her.

Hvad er HPV?
HPV er en forkortelse for Human Papilloma Virus. HPV er en fællesbetegnelse for mere end 100 typer virus. HPV-typerne betegnes med numre. Mindst 15 af disse typer kan give livmoderhalskræft, mens andre typer kan give kønsvorter. De mest almindelige er HPV 16 og 18, som tilsammen forårsager 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. HPV-infektion giver ingen symptomer, så man kan være smittet uden at vide det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan smitter HPV?
HPV smitter ved sex, og desværre beskytter kondom ikke 100 pct. mod smitte, fordi virus også sidder på huden omkring kønsdelene.

Hvordan virker en vaccine mod livmoderhalskræft?
Vaccinen forebygger infektion med HPV-virus, der forårsager livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, der tilsammen er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og de to HPV-typer der er skyld i 90 pct. af alle kønsvorter. Når man får vaccinen, danner kroppen antistoffer. Hvis kroppen senere hen bliver smittet med HPV, så bekæmper antistofferne virus.

Hvor sandsynligt er det, at jeg bliver smittet med HPV?
Meget sandsynligt. HPV er en meget almindelig infektion hos både mænd og kvinder. Op mod 80 pct. af alle seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet. Infektionen er især hyppig hos unge. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv, men hos nogle kvinder bliver infektionen kronisk, og disse kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft. [faktaBox]

Jeg er ikke jomfru, virker vaccine på mig?
Det er bedst, at blive vaccineret før det første samleje. Det vil sige, inden man risikerer at blive smittet med HPV. Selv om det er bedst at blive vaccineret før seksuel debut, kan kvinder, der er seksuelt aktive, også have gavn af vaccinen. Vaccinen beskytter nemlig mod HPV-typerne 6, 11, 16 og 18, og selv om man er blevet smittet med det ene af de fire typer virus, vil man stadig kunne opnå beskyttelse mod de tre andre.

Er der ingen bivirkninger ved vaccinen?
De mest almindelige bivirkninger er smerter og ømhed, der hvor man er blevet stukket. Vaccinen kan også give kortvarige influenza-lignende symptomer. Der er på verdensplan givet mange millioner doser vaccine, og antallet af rapporterede bivirkninger er meget lille. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at fordelene ved vaccination er større end ulemperne. Risikoen for bivirkninger er således uendelig lille.

Hvordan foregår vaccinationen?
Det er den praktiserende læge, der giver vaccinationen. Vaccinationen gives i armen eller låret og kræver tre indsprøjtninger over et halvt år - anden og tredje indsprøjtning gives henholdsvis to og fire måneder efter den første.

MestLæste