I går præsenterede Børnerådet en undersøgelse, der viser, at mange unge ikke er klar over, hvilke oplysninger firmaer får om dig, når du færdes på internettet.

Men det er supervigtigt at være opmærksom på! Du giver nemlig lov til langt mere, end du tror, og du efterlader en masse spor bag dig, når du helt uskyldigt søger på Google, læser nyheder eller shopper.

Læs også: Mobning på nettet og mobilen

Hver gang du besøger en hjemmeside, gemmes der nemlig en såkaldt "cookie". Den gemmes, indtil du selv aktivt sletter den, og den kan blandt andet bruges til at målrette reklamer til dig ved at spore, hvad du laver på internettet. Søger du for eksempel på et bestemt par seje sneakers, kan du opleve, at næste gang du besøger en anden hjemmeside, vil der komme reklamer for de selv samme sneaks.

Det er bare et enkelt eksempel på, at store firmaer holder øje med, hvad du laver på internettet og bruger det til deres fordel. Men faktisk giver du lov til langt mere end det.

Vidste du for eksempel, at Facebook ejer alle de billeder, du deler derinde, og at de må bruge dem til det, de vil? Og vidste du, at de kan se alle dine beskeder, alle dine private oplysninger og gemmer det hele?
 

Husk altid på disse tre punkter, når du er på internettet:

- Intet er privat! Skriv eller del aldrig noget på internettet, du ikke kan stå ved for altid. Alle dine billeder og beskeder gemmes.

Læs også: Få viden om sex på nettet

- Læs betingelserne! Når du opretter dig som bruger et sted eller køber noget på nettet, skal du typisk acceptere nogle betingelser. Husk altid at læse dem igennem og overvej, om du kan faktisk kan acceptere det, der står. Du kan komme til at sige ja til noget, du virkelig ikke har lyst til.

- Vær opmærksom! Firmaer bruger alt, du gør på internettet til deres fordel, så vær opmærksom på, at meget af det, du læser, faktisk kommer, fordi de ved præcis, hvem du er, og hvad du søger på.

Føler du, du kender dine rettigheder på internettet?

6 nye websites