Helbred & balance

Når man ikke er som de andre

Af Line Sølvhøj Jensen, Foto: Colourbox 10. juni 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du en sygdom, som gør, at du ikke kan være helt som alle de andre? Det har Amalie, som er 14 år og lider af børneleddegigt.

Rigtig mange unge har en kronisk sygdom - altså en sygdom, som de ikke kan behandles for. Nogle er heldige, at de har en sygdom, som de næsten ikke mærker, men andre har en sygdom, som gør det rigtig svært at være lige som alle andre.

Amalie ved godt, hvordan det er ikke at være helt som de andre. Da hun var 12 år, fik hun at vide, at hun havde børneleddegigt. Når man har børneleddegigt, så har man ondt i kroppen hele tiden, og man bliver rigtig hurtigt træt og må hvile sig. Derfor kan Amalie ikke bare gøre som alle andre teenagere, der kan dyrke sport og være sammen med vennerne, når hun har lyst.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sygdommen blev opdaget en dag, hvor hun skulle til tandlægen. Hun havde længe haft rigtig ondt i kæben, og nogle gange havde hun endda svært ved at gå. Tandlægen opdagede, at der var noget galt med hendes kæbe, og på den måde fandt de ud af, at hun havde børneleddegigt.

[faktaBox]Amalie fortæller, at det er rigtig svært at have den sygdom, fordi hun bare gerne vil være ligesom alle andre teenagere:

- Jeg har lært at leve med min sygdom, og jeg har fundet ud af, at der er supermange ting, jeg kan lave, selv om jeg altid har ondt og hurtigt bliver træt. Når alle andre cykler, så snupper jeg bare min el-scooter. Den købte jeg for mine konfirmationspenge, og så kan jeg også være med, når de andre skal nogen steder hen.

Amalies bedste råd er, at hvis du har en kronisk sygdom, så gælder det om at lære at leve med, at man er lidt anderledes, og der er mange ting, man stadig kan - bare på en lidt anden måde.

MestLæste