Helbred & balance

Maks. en halv liter sodavand eller saft om ugen!

Af Redaktionen 22. januar 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Danske børn og unge får alt for mange tomme kalorier fra sodavand og saft. Derfor sætter Fødevarestyrelsen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen nu fokus på problemet. Læs med her og lær hvorfor du ikke skal drikke mere end en halv liter sodavand eller saft om ugen.

Søde drikke tager pladsen fra den sunde mad
Børn og unge har et ekstra stort behov for vitaminer og mineraler, der kan være med til at opbygge og udvikle deres krop. F.eks. dannes en stor del af skelettet i puberteten.

Sund mad med tilstrækkelig næringsstoffer, vitaminer og mineraler i barndommen og puberteten har stor betydning for den langsigtede sundhed. Derfor er det vigtigt, at børn og unge spiser rigtigt, og ikke kun fylder maven med tomme kalorier.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vægt
Hvis forbruget af sodvand og andre sukkerholdige drikke er for højt kan det føre til overvægt. Sukkersødede drikkevarer giver nemlig ikke samme mæthed som faste kulhydrater fra f. eks. rugbrød eller kartofler.

Tips til sunde drikkevaner i hverdagen
* Sluk tørsten i vand

* Sodavand og saft er kun til fest - og maks. ½ liter om ugen

* Søde drikke øger risikoen for syreskader - det gælder også light og juice

* Køb ikke store økonomiflasker - hvis der altid er søde drikke i køleskabet, bliver de drukket

* Tal med institutionen, skolen, forældre, bedsteforældre og venner om, at I har et projekt med at spare på de 'tomme kalorier' - mange tænker ikke over, hvor meget sødt det bliver til på en uge.

Du kan læse mere om kampagnen "Maks. ½ liter sodavand eller saft om ugen" ¨her.