Mit liv

Lyver personen for dig?

Af Julie Rosendahl 4. oktober 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan ved du, om din veninde, din kæreste eller en fra din klasse lyver for dig? Tjek tegnene og find ud af, om dem omkring dig nu også er helt ærlige.

De fleste mennesker signalerer med kroppen, når de lyver. Hvis du lærer at genkende de typiske tegn, ved du, om du står over for en, der prøver at bilde dig noget ind. Det viser sig nemlig som små stress-tegn i deres kropsholdning, bevægelser og ansigtsudtryk...

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tegn på, at en person lyver:

Lysere stemme
Personen har det med at sige tingene med en tyndere eller lysere stemme, end han eller hun siger andre ting. Måske kan du endda høre personen skrifte toneleje i løbet af en sætning, når han eller hun nærmer sig noget, der ikke er heeelt sandt…?

Forsinkede svar
Personen svarer først på dit direkte spørgsmål efter en lille tænkepause. Generelt kræver det nemlig meget mere tankevirksomhed at finde på en troværdig løgn end bare at sige sandheden.

Stift kropssprog
Personens ansigt og krop virker lidt stivere end normalt. Når han eller hun selv ved, at han eller hun lyver, vil personen nemlig prøve på at styre sit kropssprog, så du ikke gennemskuer løgnen - og det kan få personen til at se helt stiv ud i bevægelserne. [faktaBox]

Hånd foran mund og næse
Personen fører hånden op til ansigtet mere, end han eller hun plejer - og personen gnubber sig på næsen og dækker sin mund med hånden. Det er kroppens måde at forsøge at »dække over« løgnen ved at dække over der, hvor den kommer ud - nemlig munden.

Tyndere læber
Læberne snerper nærmest sammen og bliver tyndere og strammere. Igen prøver kroppen at holde løgnen inde.

Ae, ae…
Personen aer sig selv på hånden, mens han eller hun snakker. Personen trækker også vejret tydeligere eller dybere end normalt for at berolige sig selv. Det er nemlig mere stressende for kroppen at lyve end at fortælle sandheden.

Fylder mindre
Skuldrene er trukket op, personen holder albuerne ind til kroppen og prøver i det hele taget at fylde så lidt som muligt. Når man lyver, vil man nemlig helst gøre så lidt opmærksom på sig selv som overhovedet muligt.

Flakkende øjne
Du kan ikke rigtig få øjenkontakt med personen, og han eller hun kniber øjnene sammen eller lukker dem helt, når I snakker sammen. Personen er nemlig bange for at holde øjenkontakten, så du opdager løgnen.

Husk!
Folk, der med vilje lyver - og som er vant til at lyve - prøver måske bevidst at holde øjenkontakten længe, fordi de ved, at løgnere typisk har flakkende øjne. Så hvis du har på fornemmelsen, at personen over for dig er en øvet løgner, behøver øjenkontakt ikke betyde, at du tager fejl.

Hvis en person virkelig tror på sin løgn - eller virkelig gerne vil tro på den - er det ikke sikkert, han eller hun viser de små stresstegn, som signalerer en løgn. Men generelt vil en person, der lyver, have et andet kropssprog, end når personen fortæller noget, der er sandt.