Det sker

Hjælp, der er larm i min klasse!

Af Stine Kærsgaard 17. august 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du svært ved at koncentrere dig, fordi der er megameget larm og støj i din klasse? Vi har samlet et par råd her, som kan hjælpe på situationen.

Larm, råb og støj i klasseværelset kan godt gøre det til lidt af en udfordring at lære noget, når man er i skole. Det kan være ret fedt at gå i en klasse med friske typer, der er sjove og kan lide at diskutere, men nogle gange kan det også bare medføre, at man slet, slet ikke kan høre, hvad læreren siger. Og det er altså ærgerligt!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan undgår du at blive skoletræt

Hvis du er helt alene om at ville gøre noget ved larmen, kan det godt blive en meget stor udfordring – og det bliver nok ret svært at ændre på alene. Men hvis du kan få hele klassen til at få øjnene op for, at det er meget federe, når der er ro i timerne, er der måske håb forude.

Læs også: Test: Hvem er du i klassen

Og hvordan gør jeg så lige det, tænker du nok nu? Klik dig igennem galleriet, og find ud af, hvad du kan gøre.

Hjælp,dererlarmiminklasse!

Det første, du kan gøre, er at finde ud af, hvad dine klassekammerater tænker om larmen. Synes folk, det er irriterende, har nogle hovedpine, når dagen er omme, eller føler I ikke, at I får nok ud af undervisningen? Ved at italesætte problemet kan I komme frem til, hvor slemt det står til, og det er altså nødvendigt at finde ud af, hvis der skal lægges en plan. Hvis du ikke selv har lyst til at stille dig op og spørge ud i klassen, kan du måske bede din klasselære om at tage emnet op.
Foto: Shutterstock
Noget andet, du kan gøre, er selv at gå forrest i kampen mod larm. For eksempel kan du pointere, at det er åndssvagt ikke at høre efter og ville lære noget, når I nu alligevel sidder på skolen i så mange timer. Et andet argument kunne også være, at I alle ville være lidt mere klare i hovederne, når I går hjem, hvis I kunne formå at sænke støjniveauet lidt. Allerbedst vil det være, hvis I sammen kunne blive bedre til at tysse på hinanden, så det ikke kun er læreren, der skal gøre det.
Foto: Shutterstock
Hvis det er nogle enkelte personer, der larmer, kan det måske betale sig at sige til dem, at det er megairriterende for jer andre. Hvis du ikke vil skabe spild i klassen eller gøre dig uvenner med nogen, kan du måske få din lærer til at tage en alvorssnak med dem.
Foto: Shutterstock
Hvis du har muligheden for det, så smut væk fra larmen, når du skal koncentrere dig. Find et fredeligt hjørne eller et andet lokale. Hvis I skal blive i klassen, kan du eventuelt spørge din lærer, om du må høre lidt musik, imens du løser opgaver, hvis det gør, at du kan lukke snakken ude og koncentrere dig bedre.
Foto: Shutterstock
Hvis snakken også står på, imens folk fremlægger, så sig til dine klassekammerater, at det er sindssygt uhøfligt at larme, imens andre snakker. Alle ved nemlig, at det er rigtig ubehageligt at stå og tale ud til en forsamling, der støjer og er helt uopmærksomme. I forlængelse af den pointe kan du måske også få dine klassekammerater til at tænke lidt over, hvordan det må være for din lærer, som HELE TIDEN ”fremlægger”. Jeres lærer er også bare et menneske med gode og dårlige dage, og det er ikke fedt, hvis I er med til at gøre det til et sandt mareridt for ham eller hende at gå på arbejde. Tænk på, at I skal respektere hinanden og jeres lærer!
Foto: Shutterstock
Hvis larmen bare fortsætter, så foreslå din lære at indkalde til et ”larm-møde,” hvor I kan snakke om, hvad I kan gøre i klassen for at komme larmen til livs. Måske kan nye pladser, flere pauser, flere regler eller mere arbejde uden for klasselokalet afhjælpe problemet. En ting er i hvert fald sikkert – I skal tage problemet op i klassen, hvis det skal lykkes at få bugt med larmen!
Foto: Shutterstock

MestLæste