Der skal ikke så meget til. Af og til er det de helt små og basale ting, som gør den helt store forskel for, om en person er glad eller trist. Læs de gode råd herunder og få idéer til, hvordan du kan gøre nogle megaseje ting, der spreder glæde i andres hverdag.

Tilbyd din hjælp

Er du supergod i skolen og altid færdig med dine opgaver før de andre? Så brug dit overskud til at hjælpe en klassekammerat, der har det svært. Er der en person i klassen, der er meget stille og kæmper med sine lektier, vil det gøre en stor forskel i den persons liv, hvis du spørger, om du kan hjælpe med noget og giver dig en smule tid til at lære fra dig. Måske er det bare en enkelt opgave, der kan gøre den store forskel og gøre skolen mere overskuelig for ham eller hende.

Tag testen: Er du en god veninde?

Sig fra

Oplever du, at andre bliver mobbet i nærheden af dig, skal du være gode ven og sige fra. Det er megasejt at være den, der tør at stå imod mobberne, og det kan gøre en kæmpe forskel. Mobning sker nemlig oftest ud fra grupperinger, hvor der er flere mod én. Stiller du dig på offerets side, er der pludseligt én mere, de skal tage stilling til, og det kan ændre hele situationen, fordi deres mobbeoffer ikke længere er lige så sårbart. Det vil kræve ganske få ord af dig, og det vil kunne betyde en stor forandring i et andet menneskes liv.

Læs også: Mobning i skolen: Sådan tackler du det

En simpel sætning

Det kan være en simpel sætning som "har du det godt?" eller "er du okay?", der kan betyde rigtig meget for andre. Du vil vise kæmpe overskud, hvis du af og til spurgte ind til de, du tror, der har nogle problemer, de kæmper med. Du kan muligvis ikke gøre noget konkret for dem eller hjælpe dem ud af deres problem, men du kan vise, at du bekymrer dig om dem og interesserer dig for, at de har det godt, og det kan nogle gange være nok til at få et smil frem på deres læber.

Læs også: Se One Direction i ny video mod mobning

Hjælp til derhjemme

Kan du se, at din mor eller far er stresset og trænger til noget hjælp, kan du tage lidt af presset af deres skuldre og hjælpe til derhjemme. Du kan for eksempel dække bord, vaske op eller hænge tøj til tørre - for selvom det bare er små gerninger og muligvis ikke ændrer på det, de er stressede over, vil det uanset hvad være en rigtig sød ting at gøre, og de vil helt sikkert vil sætte pris på det.

Hvordan kan du bedst lide at hjælpe andre?