Helbred & balance

Førstehjælp mod dårlig ånde

Af Stine Kærsgaard 9. oktober 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er både sygt irriterende, men kan også virke ret pinligt at have dårlig ånde. Heldigvis er der en masse ting, som du kan gøre for at forebygge og bekæmpe lugten fra munden. Læs mere her!

Der kan være mange grunde til, at du har dårlig ånde. Det kan både skyldes, at du spiser noget, som giver dig dårlig ånde, du spiser eller drikker for lidt eller fordi, du har en dårlig tandhygiejne.

Læs også: Sådan holder du dine tænder sunde

Hvis du følger rådene i galleriet her, vil din ånde blive bedre, og du vil med tiden også få en sund mund:

Førstehjælpmoddårligånde

Børst dine tænder HVER morgen og aften. Hvis du vil have en frisk ånde, er det helt afgørende, at du renser dine tænder og får børstet gamle madrester væk!
Overhold dine tider hos tandlægen. Selv om du måske ikke synes, at det er det allersjoveste at skulle til tandlægen, så er det altså godt at få kigget sine tænder igennem og få renset dem professionelt en gang imellem.
Drik godt med vand og spis regelmæssigt. Vandet kan skylde madresterne væk, og hvis du spiser tit, så producerer du mere spyt, som renser munden.
… I hvert fald lige før, du skal kysse med ham den søde! Mad, der indeholder hvidløg, chili, løg og karry, kan nemlig give dig dårlig ånde. Der er dog ingen grund til at holde op med at spise det, men tzatziki lige før festen er altså en dårlig idé.
De madrester, der sidder mellem dine tænder, kan give dig dårlig ånde, så rens dine tænder med tandtråd, når du børster dem. Husk også at børste din tunge grundigt!
Hav altid en pakke tyggegummi eller nogle pasteller med, når du skal nogle steder. Så kan du hurtigt friske den dårlige ånde op. Men husk, at det ALDRIG erstatter tandbørstningen, og pas også på med for mange pastiller, da sødestofferne kan give dig ondt i maven!
Hvis du har spist hvidløg, så tyg på noget persille i et par minutter, for det tager nemlig den værste lugt.
Hvis du har prøvet alle tingene, men stadig synes, at du lugter ud af munden, så er det en god idé at kontakte din tandlæge eller en øre/næse/hals-læge. Nogle gange er det mandlerne i munden, der lugter, men det kan også skyldes andre sygdomme. Så det er vigtigt, at der lige bliver tjekket op på det!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MestLæste