Vi Unge

Føler du dig ensom?

Af Line Sølvhøj Jensen 27. januar 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Rigtig mange teenagere har prøvet at føle sig ensomme. Men bare rolig! Det er helt naturligt at føle sig ensom engang imellem. Læs med her og får gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du føler dig ensom.

Det er ikke sjovt at føle sig ensom og alene. Man kan få en følelse af, at der ikke er nogen, der bekymrer sig om en og er ligeglade. Men heldigvis er du ikke den eneste, der har det sådan. Når man er teenager, er det meget almindeligt at føle sig ensom engang imellem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan opmuntrer du en trsit veninde

Hvorfor føler man sig ensom?
Grunden til, at du pludselig kan føle dig ensom, er fordi, du ændrer dig, når du kommer i puberteten. Du begynder at tænke over flere ting, og du bekymrer dig på en anden måde, end du gjorde som barn.

Da du var lille, bekymrede du dig ikke for, om dine forældre eller venner var der, fordi du tog dem forgivet. Men når du bliver ældre, begynder du at se anderledes på de mennesker, der er omkring dig, og de begynder at se anderledes på dig.

Før var du centrum i din familie. Dine forældre beskyttede dig og passede på dig, men nu hvor du er blevet ældre, begynder de at forlange mere af dig. De bliver måske lidt strengere, og du begynder at diskutere mere med dem. Og så kan du godt få den tanke, at de ikke holder af dig på samme måde eller er ligeglade med dig.

Du vil sikkert også gerne være dig selv og have, at dine forældre ikke skal bestemme så meget over dig. Og når du prøver at adskille dig lidt fra dine forældre, så kan du godt føle, at du står lidt alene.

Læs også: Har du oplevet sorg?

Hvad kan du gøre?
Det vigtigste er, at du indser, at det er naturligt at føle sig ensom engang imellem, og at du helt sikkert ikke har nogen grund til at føle dig ensom. Hvis du føler dig meget alene og tit er ked af det, så er det vigtigt, at du får snakket med nogen om det, så du kan få hjælp til at blive glad igen. Du kan for eksempel snakke med dine forældre eller en læge.

Hvad kan du ellers gøre?

• Gøre ting, der gør dig glad som for eksempel at høre din yndlings cd, danse eller se en sjov film.

• Ringe til din veninde og sludre, så du kan blive bekræftet i, at hun holder meget af dig.

• Bruge tid sammen med dine forældre, så du igen får en følelse af tryghed.

• Tjekke hvor mange venner, du egentlig har på Facebook og huske på, at de alle sammen er nogen, der godt kan lide dig.

• Fortælle nogen om, hvordan du har det. Det kan både være din veninde, forældre, skolelære eller måske din hund, hvis du ikke har lyst til at sige det rigtigt til nogen.

Føler du dig nogle gange lidt trist? Bliv klogere på, hvad det kan skyldes her ...

Jegertrist,hvorfor?

Mange teenagere føler sig stressede og pressede. Måske synes du aldrig, at du kan nå at lave dine lektier, eller også har du alt for mange aftaler, som du, når det kommer til stykket, ikke rigtig kan overskue. Lær at blive bedre til at sige nej – det er okay at tage sig en ”alenedag” en gang imellem.
Når man er teenager, forsøger man at finde ud af, hvem man selv er, og hvilke værdier man står for. Man går fra at være barn til at blive meget mere selvstændig. Oveni det ændrer kroppen sig også, og man vokser en hel del. Det er derfor meget normalt at føle sig træt og uoplagt, da der sker mange ting. Tal med dine forældre om, hvordan du har det, så de kan hjælpe dig og forstå dig bedre – måske har de bare glemt, hvordan det er at være i din situation…
Man kan godt blive ked af det, hvis man ikke føler, man slår til. Grunden til, at man nogle gange ikke føler, man gør det, er, hvis man sammenligner sig med sine veninder. Måske vil du altid føle, at nogle er bedre end dig. Du er garanteret din egen største kritiker, så husk at give dig selv et klap på skulderen, når du har gjort noget, du er stolt af!
For tiden er der meget fokus på at være perfekt – særligt i mediebilledet, hvor Instagram-billeder og Facebook-posts tit viser, at alle andres liv er meget mere perfekt end ens eget. Husk, at ingen er perfekte! Selvom alt ser rosenrødt ud på de sociale medier, er det ikke virkeligheden.
Sol, luft og motion gør dig glad. Så hvis du går og føler dig trist, så kom ud under forårssolens stråler, så vil du med garanti blive gladere, end hvis du ligger hjemme på dit værelse dagen lang.
Det er en rigtig god idé at tale med dine forældre, hvis du går og føler dig rigtig trist. Dine forældre vil måske forveksle din tristhed med almindelig teenage-træthed. Det kan godt være alvorligt, hvis man er trist i længere tid. Så hvis du har mistanke om, at du har en depression, så er det vigtigt, at du fortæller nogle vokse, hvordan du har det. Hvis du ikke har lyst til at tale med dine forældre, så kan du ringe og snakke med nogen på BørneTelefonen. Deres nummer er 116111 – du kan både være anonym, men også få hjælp, hvis du ønsker det.

MestLæste