Helbred & balance

Er Panodiler farlige?

Af Line Sølvhøj Jensen. Foto: Shutterstock 23. marts 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du har måske hørt om teenagere, der tager for mange Panodiler, og at det kan være farligt. Og det er faktisk rigtig farligt at tage for mange Panodiler!

Der er desværre rigtig mange unge, som tager for mange Panodiler i et forsøg på at tage livet af dem selv. De tror nemlig ikke, at det skader at tage Panodiler, Kodimagnyl og andre smertestillende piller, for det er jo "bare" smertestillende piller.

Men nej, Panodiler er ikke "bare" smertestillende piller, for hvis du tager for mange af dem, så kan de forgifte kroppen, og du kan dø af dem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvorfor er der så mange, der tager pillerne?
Undersøgelser viser, at det især er piger, der tager pillerne. Det kan være fordi, de har problemer med veninderne, forældrene, kæresten eller som måske bare synes, at det er hårdt at være teenager, og i stedet for at bede om hjælp, så tager de piller for at vise verden, at de ikke orker tingene mere.

[faktaBox]Men i de værste tilfælde kan lægerne altså ikke nå at redde pigerne, hvis de har taget for mange piller, og derfor er det vigtigt, at du altid følger anvisningerne på pakken meget nøje, når du tager smertestillende piller. Du må altså aldrig tage flere piller, end der står på pakken.

Sådan passer du godt på dig selv.

Hvad kan der ske?
Hvis du tager for mange piller, så er det meget vigtigt, at du hurtigt får tilkaldt hjælp, for konsekvenserne er meget alvorlige. Du kan blandt andet:

• Ødelægge din lever, nyre, bugspytkirtlen og knoglemarven
• Få kvalme og opkastninger
• Få smerter i maven
• Blive utilpas
• Få en gul farve i øjnene og i huden
• Miste bevidstheden
• I værste tilfælde dø

Panodils hjemmeside kan du læse meget mere om symptomerne ved at tage for mange piller.

Kilde: www.panodil.dk

MestLæste