Mit liv

Er du skilsmissebarn?

Af Sara Wilkins 11. september 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er aldrig nemt, når ens forældre skal skilles. Man kan ofte komme til at føle sig ensom, forvirret og skyldig. Hvis du har det svært med dine forældres skilsmisse, kan det være en god idé at snakke med andre om dine følelser. Læs med her og få gode råd.

Når ens forældre går fra hinanden, føler mange børn og unge ofte, at det er deres skyld. Der er flere forskellige måder at reagere på, men de fleste bliver dybt ulykkelige, vrede eller bange. Det er rigtig svært at acceptere og forstå, hvorfor forældrene ikke bare kan blive sammen, og man kommer let i tvivl om fremtiden - hvem skal man bo hos? Hvilken skole skal man gå på?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis dine forældre skal skilles, er det vigtigt at huske på, at de stadig elsker dig meget højt. Selv om de ikke længere bor sammen, vil din familie altid være knyttet sammen gennem dig.

Ny livsstil
Det kan være svært at vænne sig til en helt ny livsstil, hvor man enten bor hos den ene forælder eller skiftevis bor hos dem begge. Den forælder man vælger at bo hos, kommer man måske meget tættere på - men hvad så med den anden? Skilsmisse giver ofte skyldfølelse. Man får måske dårlig samvittighed over at være så meget sammen med sin mor, når man nærmest ikke ser sin far.

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt man vænner sig til, at ens forældre skal skilles. Nogle kan hurtigt se de positive sider - man skal ikke længere høre på skænderier og diskussioner, og det er måske meget fedt at have to forskellige værelser og få lov til at holde to fødselsdage. Andre har sværere ved at komme igennem deres forældres skilsmisse og føler sig måske ikke helt hjemme hos hverken deres mor eller far. Man kan let komme til at føle, at man skal vælge mellem sine forældre. [faktaBox]

Far eller mors nye kæreste
Det er meget normalt at føle sig udenfor, når ens mor eller far finder en ny kæreste. Husk at snakke med dine forældre, hvis du har det svært med det - fortæl dem, hvis du er jaloux eller føler dig udenfor. Husk at de elsker dig, og kun ønsker, at du har det godt. Du behøver ikke at elske din stedmor/stedfar, men det kan være, du bliver overrasket og ender med at blive gode venner med dem.

Snak om dine følelser
Hvis du har det svært med dine forældres skilsmisse, så snak med en voksen i din familie eller på din skole, som du stoler på. Du kan også ringe til Børnetelefonen på: 35 55 55 55, hvis du har brug for at snakke med en anden om dine følelser.

MestLæste