sex

Er du klar til at have sex?

Af Stine Kærsgaard 17. marts 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er helt forskelligt fra person til person, hvornår man føler sig klar til at have sex. Læs med her og få nogle gode råd til, hvad du kan overveje, inden du har sex for første gang.

I Danmark er der lavet en lov, som går på, at man ikke må have sex med en person under 15 år. Loven er lavet for at beskytte børn og unge mod overgreb og krænkelse, og det kan derfor være strafbart at overskride loven. Nogle teenagere føler sig dog klar til at have sex, før de er 15 år, og det er slet ikke unormalt. Tænk alligevel over loven - for på den måde risikerer du ikke at bringe nogen i vanskeligheder eller overskride dine egne grænser.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Husk også på, at sex er noget, som skal være sjovt og rart! Det er derfor vigtigt, at du ikke kaster dig ud i det, før du er helt klar. Der er rigtig mange ting, man skal overveje, men vi har samlet de tre allervigtigste punkter, som kan give dig en fornemmelse af, om du er ved at være klar til at have sex:

1. Føl dig tryg ved din fyr
Når du skal have sex første gang, er det vigtigt, at det er sammen med en fyr, som du føler dig hundrede procent tryg ved. Hvis du har en kæreste, så prøv at lave andre ting sammen, før I har sex. I kan for eksempel putte sammen, udforske hinandens kroppe ved at røre ved hinanden og give hinanden massage eller kysse. På den måde bliver det ikke skræmmende eller ubehageligt, når I tager skridtet videre - men bare en spændende og sjov oplevelse!

2. Lær dig selv at kende
En forudsætning for at sex bliver en god oplevelse er, at du skal have lyst - ja, du skal faktisk ikke kunne lade være! Hvis du drømmer - og fantaserer om, hvordan det vil være og måske er begyndt at onanere, så kan det godt være et tegn på, at du er ved at være "rigtig klar". Det er dog vigtigt, at du får styr på, hvordan du selv fungerer, og hvad du synes, der er rart, inden du går skridtet videre. Udforsk dig selv, og læs om det i bladene. Jo mere forberedt du er, jo større chance er der for, at oplevelsen bliver god.

3. Få tjek på hvordan du beskytter dig
Det er SUPER VIGTIGT, at du passer på dig selv, når du har sex. Du skal derfor vide, hvordan du beskytter dig mod kønssygdomme, samt hvordan du sikrer dig mod graviditet. Hvis du ikke har styr på de ting, så er du ikke klar til sex.

Og husk: Du skal ikke føle dig presset, bare fordi andre har sex eller taler om sex. Lad dig heller ikke presse bare fordi din kæreste gerne vil have sex - tag det i dit eget tempo! Sex handler om nydelse, og man kan kun nyde, når man er afslappet og tryg.

Læs her, hvorfor det er en god idé at snakke om sex med din veninde:

Derforskaldusnakkeomsexmeddinveninde

Det er hyggeligt at snakke med sin veninde, men det kan bestemt også være lærerigt! Måske har din veninde prøvet noget, du ikke har eller omvendt? Uanset hvad kan I få meget ud af at snakke om, hvordan man gør, og hvad man ikke skal gøre - og er det ikke lidt sjovere at høre det fra din veninde end fra din mor? Jo tak!
Har du haft en megagod oplevelse med din kæreste, som du bare bliver nødt til at fortælle til nogen? Der er din bedste veninde altid oplagt! Har I et forhold, hvor I kan snakke om den slags, vil I helt sikkert få meget ud af at komme til hinanden som den første, når I har noget at fortælle fra soveværelset.
Kom du til at gøre noget pinligt, mens I kyssede og nussede? Få et godt grin ud af det sammen med din veninde i stedet for at rende rundt og være pinlig over det. Din veninde har sikkert også været ude for en pinlig oplevelse, og det er altså lidt sjovere at grine af det end at få ondt i maven over at brænde inde med det. Du skal selvfølgelig huske ikke at pege fingre af din kæreste og afsløre pinlige hemmeligheder om ham. Det ville være tarveligt!
Hvis du bøvler med nogle tanker om sex, er det altid en god idé at snakke med sin veninde. Uanset om du er i tvivl om, du har lyst til at have sex, om du har svært ved at sætte grænser, eller hvad grænser betyder, kan du snakke det igennem med en god veninde for at få set tingene fra en anden side. Hun har måske ikke løsningen, men nogen gange kan du finde den selv bare ved at få snakket om det.
Det er vigtigt, at du vælger en veninde, som du stoler 100 procent på, før du afslører dine mest følsomme hemmeligheder. Det ville være SÅ ærgerligt, hvis alle lige pludselig vidste det, så sørg for at have et godt bånd, inden du kaster dig ud i det. Jeres snakke om sex vil til gengæld kunne gøre jeres bånd endnu stærkere, fordi I får tillid til hinanden og kender jeres begges dybeste hemmeligheder.

Læs mere om

MestLæste