Mit liv

Bliv endnu bedre til at skrive

Af Sisse Tvegaard Andersen 13. januar 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du vild med at skrive, og vil du gerne være endnu bedre til det? Så skal du læse med, når forfatter Amanda Dam Drescher giver sine bedste tips.

Hvis du er en trofast Vi Unge-læser, kan du måske huske novelleserien "Sofies liv". Forfatteren bag serien er 18-årige Amanda Dam Drescher. Hun har altid drømt om at skrive, og nu er hun sprunget ud som fuldtidsforfatter og er lige nu i gang med tredje bog i ”Shay Martinez”-serien.

Læs også: Sådan skriver du et essay i dansk 

-Jeg har valgt at udgive mine bøger selv frem for at udgive dem igennem et traditionelt forlag, fordi jeg nyder hele processen fra start til slut. Jeg elsker at designe bogomslaget, bestemme hvert eneste ord og punktum i indholdet, og sende de personligt signerede bøger ud til dem, der bestiller. Lige så længe jeg kan huske, har jeg haft en lille iværksætterdrøm i maven, så det at kombinere min passion for at skrive med ønsket om at starte min egen virksomhed, er en drøm, der er gået i opfyldelse, fortæller hun.

Læs også: Få gang i dagbogsskriveriet 

Du kan læse mere om Amanda og hendes romaner på www.amanda-d.dk.

I galleriet herunder får du Amandas fem bedste tips til at blive endnu bedre til at skrive. 

Forfatterensbedsteskrivetips

Vent ikke på inspirationen

- Det er en myte, at man skal føle sig inspireret til at skrive for at kunne skrive noget godt. Hvis du bare sidder og venter på, at inspirationen kommer til dig, så spilder du din tid. Inspiration er ikke noget, der svæver rundt et eller andet sted ude i universet og pludselig kommer til dig – det er noget, som du selv skaber.

Væk dine hovedpersoner til live

- Det er vigtigt, at dine karakterer virker levende og interessante, for ellers risikerer du at miste læseren, før historien overhovedet er kommet ordentligt i gang. Plottet kan være noget så fantastisk, men uden realistiske og livagtige karakterer får du svært ved at holde fast i læseren!

En god måde at vække dine personer til live på, er ved at skifte de mainstream karaktertræk ud med noget nyt og friskt, der vil overraske læseren. Det kunne eksempelvis være udseendemæssige karaktertræk som fregner, smilehuller, skønhedspletter, en lille hugtand og rynker omkring øjnene. Det er det unikke, anderledes og lidt skæve, der vækker interessen hos læseren.

Forsvind ind i din egen verden

- Det er ikke alle, der kan skrive og høre musik samtidig, men det er nu rart ikke hele tiden at blive afbrudt af ens skrigende lillebror eller gøende hund i baggrunden. Noget af det, der fungerer rigtig godt for mig, er at vælge én sang og sætte den på replay. Det skaber lynhurtigt et godt skriveflow, som gør det muligt at skrive i timevis uden at blive afbrudt eller distraheret. Så snup dine høretelefoner og driv langsomt ind i din egen lille verden!

Leg med sproget

- Hvis du vil fange læseren, er det vigtigt, at dit sprog virker levende – og her er nøgleordet detaljer. Som forfatter kan du eksperimentere og lege med sproget lige så tosset, som du vil, og efter min mening bør du altid kaste lidt rundt med ordene. En metode, som jeg typisk bruger, er at blande beskrivelser og karaktertræk med handlinger. Et eksempel på dette kunne være en sætning som ”solens stråler legede med hendes platinblonde hår”, hvor du ved hjælp af en handling ikke kun får beskrevet, at pigen har platinblondt hår, men også at solen skinner. På den måde undgår du kedelige og tørre beskrivelser, og du får samtidig lov til at lege med sproget – endda lige så tosset, som du vil! 

Skriv, skriv, skriv

- Det absolut bedste skrivetip, jeg kan give dig, er et af de mest simple. Du har sikkert hørt det en million gange før, og nu får du den igen: skriv, skriv, skriv! Der findes kun én måde at blive bedre til at skrive på, og det er ved at blive ved med at skrive. Når du får en skriveblokering eller ender med at stå over for en anden form for udfordring – for ja, det vil med sikkerhed komme til at ske igen – så skriv dig ud af den. 

MegetMere