1. Grim lugt. Hvis du ryger, kommer dit tøj, dit hår og din ånde til at lugte langt væk af røg. Det kan godt være, du ikke selv lægger mærke til det - men det er der helt sikkert andre, der gør!

2. Gule tænder. I røgen findes der tjære, hvilket er med til at gøre dine tænder gule. Rygning skader også dit tandkød - faktisk er rygning den største årsag til betændelse i tandkødet, som i sidste ende kan føre til løse tænder.

3. Dårlig kondition. Du får meget dårlig kondition af at ryge og kan endda få svært ved at trække vejret bare ved at gå op af en trappe! De fleste rygere hoster meget, og mange rygere udvikler bronkitis - en betændelse i bronkiernes slimhinde.

4. Sorte lunger. Nikotinen fra cigaretterne går direkte i lungerne og beskadiger dem - "sorte lunger" kalder man det også. Hvis man har røget i mange år, kan man ende med at få lungekræft, hvilket er en meget alvorlig, livsfarlig sygdom.

Læs også: Det gør alkohol ved din krop

5. Nedsat frugtbarhed. Når piger og kvinder ryger, bliver deres frugtbarhed nedsat, og det bliver derfor sværere at få børn.

6. Passiv rygning. Selvom mange tror, at man kun skader sig selv ved at ryge, er det et valg, der bringer andre i fare og også skader dem, du omgås med. Hvis en ikke-ryger sidder sammen med en person, der ryger 20 cigaretter om dagen, svarer det til, at ikke-rygeren har røget to cigaretter.

7. Gruppepres. Mange unge tror, man er sej hvis man ryger - men det er meget sejere, hvis man tør stå frem og sige nej tak til cigaretter. Du kan jo bruge nogle af disse grunde til at forklare dine venner, hvorfor det netop ikke er fedt at ryge.

8. Afhængighed. Hvis man først er begyndt at ryge, kan det være svært at holde op igen - man bliver nemlig hurtigt afhængig af nikotinen, som findes i cigaretter.

Test dig selv: Kan du sige nej?

9. Koster mange penge. Det er rigtig dyrt at ryge. Brug hellere dine penge på noget andet, der ikke er livsfarligt! Du kan få masser af fedt tøj, make-up og andre lækre ting for dine lommepenge, og der bliver helt klart råd til flere shoppingture, hvis du dropper den farlige rygning.

10. Blodpropper i hjertet og hjernen. Hvis du ryger, er der langt større sandsynlighed for, at du får en hjerte-kar-sygdom. Rygning giver nemlig større risiko for, at blodårerne forkalker. Derfor bliver dit blodomløb dårligere, og du får lettere kolde hænder, fødder og ben.

Herunder kan du læse, hvad du skal gøre, hvis du oplever gruppepres!

Hjælp! Jeg oplever gruppepres