De fleste kender følelsen af at vågne med et sæt, fordi de har drømt noget virkelig uhyggeligt, og det kan nogle gange bare føles SÅ virkeligt.  Det er forskelligt, hvor ofte man får mareridt og også meget forskelligt, hvor slemme drømmene er.

Læs også: Seje facts om drømme 

 

Hvorfor får man mareridt?

Ordet ”mareridt” stammer fra det gamle udtryk ”et mare ridt”, som handler om at blive redet af en såkaldt mare. I gamle dage mente man, at en nattemare var en slags kvindelig og åndelig dæmon, der kunne finde på at sætte sig på en om natten, og når hun gjorde det, fik man, ifølge overtroen, onde drømme.

Man er ikke helt klar over, hvorfor mennesker får mareridt, men man mener, det hænger sammen med, at en person har været udsat for noget, der påvirkede vedkommende meget. Andre mener, at mareridt hænger sammen med, at hjernen har problemer med at skifte fra de forskellige søvnfaser.

Normalt siger vi bare ”mareridt”, men der skelnes faktisk imellem tre former for mareridt. Der er angstdrømme, mareridt og natteterror.

Læs også: Hvad betyder dine drømme?

 

Angstdrømme

Angstdrømme er det, de fleste af os oplever, når vi nogle gange vågner op om natten og er lidt bange eller føler os dårligt tilpas, fordi vi har drømt noget rigtig uhyggeligt. Nogle gange kommer vi også først i tanke om drømmen dagen efter. Angstdrømme hører til blandt de ”almindelige” drømme og kommer ofte i den tidlige eller sene drømmefase.

Mareridt

Mareridt betegnes i modsætning til angstdrømme som en slemmere drøm, og folk der får mareridt vil ofte vågne med et sæt og være rædselslagende. Mange mennesker forveksler ofte angstdrømme med mareridtet.

Natteterror

Den sidste form er meget slem og kaldes for natteterror (uh, bare betegnelsen skræmmer os!). Folk, der oplever at drømme på den her måde, lider af en søvnsygdom ved navn ”Pavor nocturnus”, og den gør, at de får rigtig slemme angstanfald, mens de drømmer.

 

I galleriet her kan du læse, hvad de mest almindelige onde drømme og mareridt betyder. Har du drømt nogle af dem? 

Det betyder dine mareridt