Feministisk 8.marts demonstration i København 2019.
Samfund

Skal du fejre kvindernes internationale kampdag? Her er 7 steder, du kan være med

af Bonna Haagen Pedersen 7. marts 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix
I over 100 år har den 8. marts været dagen, hvor vi fejrer og markerer kampen for ligestilling verden over. Her er syv steder rundt omkring i landet, hvor du kan tage del af fejringen og blive klogere på aktuelle kønsproblematikker og ligestillingskampe.

Gennem historien har utallige af seje kvinder og queers kæmpet for deres og vores rettigheder, hvilket har bragt vigtige fremskridt og sejre, som vi nyder godt af i dag.

Det er blandt andet den lange kamp og de sejre, som hyldes på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men kampdagen handler også om kampen for ligestilling – en kamp, der langt fra er slut. Der er, desværre, fortsat vigtige ting at kæmpe for på ligestillingsfronten, både herhjemme såvel som i resten af verden.

Vold mod kvinder, ligeløn, sexisme, diskrimination af minoriteter (f.eks. mennesker, der har et handicap, en anden etnicitet, eller et køn, der falder udenfor den binære norm) og seksuel chikane er blot eksempler på nogle af de ligestillingskampe og kønsproblematikker, der fortsat kæmpes for herhjemme.

Vil du blive klogere på ligestillingskampe og fejre dagen er der flere forskellige steder og arrangementer rundt omkring i landet, hvor du kan deltage.

Vi har samlet et udsnit af dem her – så tag en makker under armen og kom afsted!

København

Mino Danmark og Mino Ung: Minoritetskvindernes kampdag

Mino Danmark og Mino Ung København har spækket deres program på Københavns Hovedbibliotek med stærke talks, oplæg og koncert og musik af BATHSHEBA, DJ MOF! YAH og Luna Erhasin.

TV- og radiovært Helin Erdem åbner showet og stylist, creative director og kvinden bag podcasten “perkologi” Fatimah Gabriella er aftenens vært. Der vil være talks med stærke paneldeltagere om blandt andet repræsentation i kunst og kultur og international solidaritet.

Arrangementet er åbent, gratis og alle er velkomne.

Læs mere her.

Kvinfo: Fest i Vega

Bliv en del af fejringen, når Kvinfo inviterer til en festlig aften på VEGA. Her fejres de fremskridt, der er er sket i ligestillingens navn, og sætter samtidig fokus på nogle af de mange ligestillingskampe, der stadig er nødvendige. ⁠

Programmet byder på alt fra koncerter, teater og stand-up til inspirerende danske og internationale talere – samt en efterfest på Ideal Bar. ⁠

Arrangementet på VEGA kræver en billet, men alle, der ikke nåede at få en, kan streame fejringen online.

Læs mere her.

Danner: March, taler og voldsudsatte kvinder, der får ordet

Organisation Danner, som hjælper voldsudsatte kvinder og børn, har flere forskellige indslag på programmet den 8. marts.

Der vil blandt andet være mulighed for at se kunstudstillingen ‘Red min søster’, som portrætterer en række voldsoverlevere og fem kendte medsøstre.

Der vil også være mulighed for at høre en unik og særlig fortælling fra en voldsudsat kvinde, Matilde.

Arrangementet starter på pladsen foran Dannerhuset og det er gratis at deltage.

Læs mere her.

Aarhus

Museet KØN: Kvindernes Internationale Dag i Aarhus

Traditionen tro inviterer KØN til 8. marts, hvor årets tema er frihed. Frihed til at være den man vil, frihed fra fordomme og undertrykkende strukturer, frihed til at bestemme over egen krop og eget liv – med en helt specifik ode til de iranske kvinders slogan “Kvinde, Liv, Frihed”.

Der vil blandt andet være fællessang, march og sexquiz i samarbejde med sexshoppen Peech.

Læs mere her.

Mellemfolkeligt Samvirke Aarhus: Feministisk aften

På Café Mellemfolk varmes der op inden den store march afgår fra KØN museet. Senere afholder caféen en koncert og muligheden for middag med andre feminister.

Læs mere her.

Odense

FH Fyn og AOF Center Odense: Kampdag på Kulturmaskinen

På Kulturmaskinen inviteres der til kvindebazar og en række forskellige indslag.

Blandt andet et oplæg om Grundtvig, et mindeord om Ritt Bjerregaard ved politiker Sonja Marie Jensen, samt digtoplæsning og oplæg af digter og psykolog Naiha Khiljee.

Arrangementet er gratis.

Kvindeoprør: Demonstration, Banegårdspladsen

En række forskellige initiativtagere er gået sammen om at stable en demonstration på benene i Odense.

Der vil være taler fra Mette Vestergaard, som er sygeplejerske på OUH, Lene Junker fra Racismefri By, Marjan Ghabouli, som er en dansk-iransk kvinde og Karin Nicolaisen fra Kvindeoprør.

Læs mere her.

Du kan finde flere arrangementer og events, også i andre byer, her.

Læs mere om

MestLæste