Samfund

I dag går vi i overtræk: Danmark har brugt sin del af klodens ressourcer for i år

af Signe Frederikke Pedersen 28. marts 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
Vi er en fjerdedel inde i året, og det betyder, at Danmark har opbrugt sin andel af de naturressourcer, kloden kan nå at genskabe på et år.

Vi markerer en nedslående milepæl med dagen i dag.

For ifølge tænketanken Global Footprint Network, der har regnet på danskernes forbrug af naturressourcer, er Danmarks forbrug så stort, at vi i dag har opbrugt hele vores "budget" for i år.

Denne skæringsdato er også kendt som "country overshoot day" – og i dag er det altså vores.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Og det er kun få steder i verden, hvor man finder et større overforbrug. Danmark er nemlig det blot 15. land i verden til at gå i overtræk i år – og igen i år sker det allerede knap en fjerdedel inde i året.

Med andre ord ville det kræve mere end fire jordkloder at dække forbruget af ressourcer, hvis alle andre levede som os danskere.

– I Danmark bryster vi os af at være et grønt foregangsland. Men når det kommer til at bruge løs af klodens ressourcer, har vi ikke meget at være stolte af. Vi er en af de mest ressourceforbrugende befolkninger i verden, og det lægger et fuldstændigt uholdbart pres på både naturen og klimaet, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun peger på, at man bør gøre op med en udbredt "brug-og-smid-væk"-kultur, der hersker, mens man samtidig bør se på, hvordan man bruger ressourcerne bedre.

Truer natur og klima

Det enorme forbrug af ressourcer har alvorlige konsekvenser for kloden. For eksempel er vores produktion og forbrug forbundet med udledning af enorme mængder CO2, da det kræver meget energi og mange ressourcer at producere alle de produkter, vi køber og forbruger.

Ifølge FN tegner udvinding og forarbejdning af naturressourcer sig for omkring halvdelen af den globale udledning af drivhusgasser.

Derfor er et opgør med brug og smid væk-kulturen og en overgang til en cirkulær økonomi helt afgørende, hvis klimakrisen skal løses, forklarer Maria Reumert Gjerding:

– I Danmark fokuserer vi primært på energisektoren, når vi taler klima. Men ligesom vi skal have sat fart på for eksempel udbygningen af vedvarende energi, er det bydende nødvendigt, at vi får håndteret og reduceret det enorme klima- og ressourceforbrug, der knytter sig til vores produktion og forbrug. Ellers når vi ikke vores klimamål, siger hun.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs mere om

MestLæste