Woke blev oprindeligt brugt som beskrivelse af afroamerikaneres ulige vilkår i USA. I dag bliver ordet brugt som beskrivelse af oplyste menensker. Vi unge forklarer i denne artikel, hvad ordet betyder.
Fra aktivisme til populærkultur

Hvad betyder det, når man er "woke"?

Adele Bennett-Larsen 6. august 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Ordet woke har de seneste år floreret i vores hverdagstale, og blevet brugt til at beskrive folk med indsigt og forståelse omkring samfundsmæssige uligheder. Men oprindeligt blev ordet brugt af afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de lever under.

Fra begyndelsen
Ordet 'woke' kommer oprindeligt fra sætningen 'stay woke', som var en sætning, der blev brugt af afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de hver dag levede - og fortsat - lever under.

I år 2014 blev ordet ‘woke’ skrevet ind i den engelske ordbog ‘Oxford English Dictionary’, hvor den amerikanske forfatter, William Melvin Kelly, blev krediteret for ordets oprindelse.

Ordet woke blev oprindeligt brugt internt mellem afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de er underlagt. I dag er ordet blevet et popbegreb, brugt at til at beskrive oplyste mennesker

Foto: The New Yorker

William Melvin Kelly havde nemlig præsenteret ordet 52 år tidligere i en artikel udgivet i den amerikanske avis New York Times kaldet ‘If You’re Woke You Dig It.' (1962). Artiklen handler om afroamerikaneres talemåder, og konteksten diverse talemåder bruges i, forklarer professor Nicolaus Mills i en artikel til det amerikanske onlinemagasin ’The Dispatch’ (2020).

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Woke gennem musikken
I år 2008 blev 'woke' præsenteret i en ny form, denne gang gennem musikken, ved udgivelsen af den amerikanske sangerinde Erykah Badus album 'New Amerykah Part One (4th World War)', hvorpå sangen 'Master Teacher' findes. Master Teacher (2008) bærer stort præg af sætning "I stay woke", da sætningen synges gentagende gange igennem hele sangen.

Ordet woke blev oprindeligt brugt internt mellem afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de er underlagt. I dag er ordet blevet et popbegreb, brugt at til at beskrive oplyste mennesker

Foto: Mega Agency

Men sangen 'Master Teacher' har ikke altid været i Erykah Badus hænder. Den blev nemlig skrevet af den amerikanske sangerinde Anne Muldrow, som skrev sangen i 2005, forklarer Anne Muldwor i et interview (2018) til musikplatformen 'Okayplayer'. Sangen blev dog aldrig udgivet af Anne Muldrow, og så først dagens lys, da Erykah Badu tog den til sig nogle år senere, og igennem udgivelsen var med til at sprede ordet 'woke'.

Black Lives Matter
Senere med årene tog anti-racismebevægelsen Black Lives Matter ordet til sig, og benyttede det bl.a. som hashtagget #staywoke, med formål at sætte fokus på racisme mod afroamerikanere i USA. Ordet og hashtagget blev i år 2012 for alvor taget i brug, da det tragiske mord på Treyvon Martin hændte i Florida, hvor en såkaldt 'nabovagt' skød og dræbte Trayvon Martin, og efterfølgende blev frikendt for mordet.

Ordet woke blev oprindeligt brugt internt mellem afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de er underlagt. I dag er ordet blevet et popbegreb, brugt at til at beskrive oplyste mennesker

Foto: Shutterstock

Woke anno 2021
Herfra og frem til i dag har ordet som beskrevet været på en rejse fra fokus på raceuligheder og racisme til populærtale ved beskrivelse af personer som: “har opnået langt større indsigt og forståelse end tidligere, navnlig omkring social uretfærdighed, racisme, manglende ligestilling el.lign.”, - som Den Danske Ordbog forklarer, når man slår ordet ‘woke’ op. Og ganske rigtigt, som Den Danske Ordbog beskriver, så bruges ordet til at beskrive personer, som er oplyste om samfundsmæssige problemstillinger - bl.a. racisme - hvilket er en positiv måde at skabe fokus på disse problemstillinger.

Men man kan undre sig, om ord som oplyst eller informeret måske er bedre at bruge i stedet for woke. Så kan ordet woke nemlig beholde sin oprindelige betydning, og blive brugt af de personer, som mærker den daglige frygt for racisme og politivold grundet deres hudfarve.

Vores kultur bliver behandlet som en trend. Men for sorte mennesker er woke alt andet end en trend. Det er en livsstil, forklarer journalist og redaktør Elijah C. Watson

Som journalist og redaktør for Okayplayer Elijah C. Watson skriver i sin artikel om 'woke' og interview med Anne Muldrow (2018): - Vores kultur bliver behandlet som en trend. Men for sorte mennesker er woke alt andet end en trend. Det er en livsstil. Hver eneste dag er vi opmærksomme på, at på grund af vores hudfarve, kan vi blive defineret som nogens ejendom; du kan blive skudt og hængt for at tale til eller fløjte af en hvid kvinde; du kan blive arresteret og placeret i et af de mest farlige fængsler i landet for en handling, du ikke har gjort. Woke var en sej og militant beskrivelse for vores oplevelser – et ord, som overførte vores virkelighed til noget kraftfuldt. Nu er det væk, skriver Elijah C. Watson.

Meek Miils opvækst
En nyere sang som portrætterer denne betydning af ’woke’ er sangen 'Stay Woke' af den amerikanske rapper Meek Mill (2018). Her beskriver han bl.a. vilkårene for hans opvækst i et miljø præget af misbrug, racisme vold og få penge. I sangen synger han bl.a.:

"And they charge you with some shit you ain't do / You like, "what happened?" / We go get lawyers to say shit, we don't know how to talk / They told us to hate each other before we learn how to walk / Mama taught you how to fight, fight, before she taught you how to write, right".

Som Meek Mill beskriver i sangen, så oplever farvede mennekser i USA, at de bliver dømt for ting de ikke har gjort.

Ordet woke blev oprindeligt brugt internt mellem afroamerikanere til at beskrive de raceuligheder, de er underlagt. I dag er ordet blevet et popbegreb, brugt at til at beskrive oplyste mennesker

Foto: Mega Agency

Valget er dit!
Som beskrevet er brugen af woke en debat, og det er det af den årsag, at ordet i dag, trods alt, for det meste bliver brugt på en positiv måde, til at beskrive personer, som er oplyste og informeret om samfundsmæssige problemstillinger. Det er der jo ikke noget galt i. Så debatten går på, om det er nødvendigt at tage højde for ordets oprindelige betydning, så længe det bliver brugt til at skabe fokus på vigtige emner?

Det er helt op til dig selv, at vurdere dette. Det vigtigste er, at vi er informeret om ordets oprindelse, og hvilken betydning det har, for dem som bragte det til verden.

Læs mere om

MestLæste