Dragshows
Samfund

Her bliver dragshows forbudt: "Det burde skræmme os alle"

af Aja Nøhr Larsen 1. marts 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Scott Roth/AP/Ritzau Scanpix
Amerikansk stat har valgt at forbyde dragshows – og det er bare et af mange lovforslag, der bliver fremsat i USA lige nu, som kritiseres for at begrænse LGBTQ-rettigheder.

Lovgivere i Tennessee har i sidste uge vedtaget et lovforslag, der skal begrænse offentlige dragshows.

Loven kriminaliserer såkaldt "voksen kabaretunderholdning" offentligt, eller hvor det kan ses af børn.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gentagende overtrædelser af loven vil blive straffet med fængsel mellem et og seks år.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dragshows vil stadig være lovlige på spillesteder med aldersbegrænsning.

Tennessee bliver dermed den første stat til at begrænse dragshows – men næppe den eneste.

Over hele landet er der de seneste par måneder blevet fremsat mere end tyve lovforslag, som har til formål at begrænse drag – et fænomen, som opstod som en undergrunds performancekunst på queerspillesteder, men har vokset sig til en mainstream underholdning, blandt andet gennem det populære tv-show "RuPaul’s Drag Race".

I dag bliver drag brugt i reklamer, film, teater og meget mere.

Nu raser borgerrettighedsgrupper og dragartister mod den nye lov og kalder den en del af en republikansk indsats for at begrænse LGBTQ-personers rettigheder over hele landet. Modstandere mener også, at loven vil føre til mere chikane og vold mod transkønnede og homoseksuelle.

Den amerikanske debattør og queerperson Skylar Baker-Jordan skriver i kommentarenHvorfor dragforbudet i Tennessee burde skræmme os alle’, at lovgivningen er en del af farlig bevægelse, der sker i USA lige nu.

"Intet af dette er tilfældigt. Det er alt sammen en del af en bredere autoritær magtovertagelse af USA. Dragforbuddet i Tennessee er kun et eksempel på, at den yderste højrefløj tester grænserne for, hvad den kan og ikke kan slippe af sted med," skriver han.

Tilhængere af lovforslaget udtaler, at det har til formål at beskytte børn.

"Det giver forældre tillid til, at de kan tage deres børn med til et offentligt eller privat show uden at føle sig ført bag lyset af en seksualiseret optræden," sagde Tennessee Senatets republikanske flertalsleder, Jack Johnson, i en erklæring.

Tennessee-lovgiverne stemte samtidig for at sende et lovforslag til guvernøren, der forbyder læger at yde kønsbekræftende medicinsk behandling såsom hormonbehandling og kirurgi til mindreårige transkønnede.

Dragartister udtaler, at de nye lovforslag kun er det seneste i en lang historie af anti-LGBTQ lovgivning, som er baseret på farlige og falske anklager mod homoseksuelle og transpersoner.

"Drag er bedst kendt for humor og for glamour: Det er folk, der lipsyncer til popsange og danser rundt i kunstneriske kostumer," vidnede Lynne Pervis, en domstolsadministrator i Tennessee, som nogle gange har optrådt som drag, i modstand mod lovforslaget.

"At se en dragqueen gør ikke et barn til homoseksuel eller trans, men det kan hjælpe queerbørn, der lider, så der er håb om, at de en dag vil kunne udtrykke sig frit."

Denne artikel blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

MestLæste