Samfund

Efter 22-årigs død klipper iranske kvinder håret af og brænder hijabber i protest

Aja Nøhr Larsen 22. september 2022
Foto Iranwire/Reuters/Ritzau Scanpix
22-årige Jina Mahsa Amini døde, efter hun blev banket af "moralpolitiet". Nu klipper iranske kvinder håret af og brænder hijabber i protest

På sociale medier florerer flere videoer, hvor iranske kvinder klipper deres hår af, brænder deres hijab og går på gaden. Det sker i protest mod drabet på den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini.

Hun døde fredag, efter at være blevet tilbageholdt af det såkaldte ”moral-politi”, som håndhæver loven om, at kvinder skal skjule deres hår og nakke med tørklæde. Det skriver Al Jazeera.

Jina Mahsa Amini var på ferie i den iranske hovedstad Teheran med sin familie, da politiet anholdt hende, fordi hun ikke havde dækket sit hår tilstrækkeligt.  

I detentionen gik hun i koma og blev indlagt på hospitalet. Et par dage efter døde hun, ifølge det iranske politi, af et hjerteanfald.

Den unge kvindes død har sat gang i protester både på sociale medier og i de iranske gader.

Blandt andet på TikTok deler flere kvinder videoer, hvor de klipper deres hår af eller brænder deres hijab.

@skynews Iranian #women are burning their headscarves and cutting their hair amid #protests across the country following the death of a young woman in custody #Iran #police ♬ original sound - Sky News

Flere øjenvidner hævder, at der blev brugt både vold og tvang under anholdelsen af Jina Mahsa Amini. Politiet nægter at være skyldig i hendes død.

Som reaktion på hændelsen sagde menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til Al Jazeera:

– Omstændighederne, der førte til det mistænkelige dødsfald i den 22-årige ung kvinde Jina Mahsa Amini, som omfatter anklager om tortur og anden mishandling i varetægt, skal efterforskes.

Det er ikke kun på sociale medier, at de iranske og kurdiske kvinder hæver deres stemmer. De sidste par dage er flere, særligt kvindelige, iranere gået på gaden og protesteret mod drabet på den unge kvinde og den stramme lovgivning.

Sagen har trukket fordømmelse fra iranske berømtheder, atleter og andre offentlige personer.

Den tidligere præsident Mohammad Khatami har udtalt, at moralpolitiets opførsel er en "katastrofe", mens politiker Mahmoud Sadeghi på Twitter opfordrer Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, som før har talt for blødere straffe på området, til at udtale sig offentligt om Aminis sag.

– Hvad siger den øverste leder, der retmæssigt fordømte amerikansk politi over George Floyds død, om det iranske politis behandling af Mahsa Amini? skriver Sadeghi på Twitter.

Denne artikel blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MegetMere