Samfund

Demonstrationerne i Iran fortsætter - og det er de unge, der går forrest

Silje Qvist 6. oktober 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Scanpix
De har aldrig været i skole før uden tørklædet på. Men nu tør nogle iranske piger at trodse skolens og ikke mindst regimets retningslinjer. Demonstrationerne fortsætter i Iran, og særligt ungdommen er i front.

Det lyder som umiddelbart som et stort slagsmål fra en skolegård. Men det, der sker, har større betydning end det. På en skole i Iran har eleverne trængt deres skoles uddannelsesleder op i en krog. Pigerne er i front, og de har sluppet håret fri fra tørklædet, der ellers har været påbudt dem, siden de startede i skole.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Eleverne kaster vand på deres uddannelsesleder og fortsætter til, han vender sig om og går. De følger efter ham. Hujer og skråler ordene: “Bisharaf, bisharaf, bisharaf!”

“Æreløse, æreløse, æreløse!”

Da han har forladt området, bryder der en kæmpe jubel ud. De vandt denne her.

Vi ser bevægelsen blandt studerende mange steder i gadebilledet. Her ses et sammenklip:

Over de sidste to uger har optøjerne i Iran taget til. Det er et land i oprør mod de kontrollerende kræfter fra regimet. Det er særligt de iranske kvinder, der har været billedet på demonstrationerne.

Nu tegner der sig et billede af, at selv de helt unge piger vil deltage i oprøret.

På videoen ser man syv skolepiger, der befinder sig i et klasselokale. De synger og bærer ikke hijab. To ting, der er forbudt under regimet. De synger sangen “Baraye…”, der er en protestsang lavet af Shervin Hajipour efter Jina Mahsa Aminis død.

“For kvinder, livet, frihed; for frihed, for frihed.” Sådan slutter sangen, der fik over 40 millioner afspilninger på de 48 timer, som sangen var oppe på Shervins Instagram.

Shervin Hajipour blev tvunget til at slette sangen på hans sociale medier af regimet. Han blev tilmed arresteret af det iranske politi for sangen.

Men sloganet “Kvinder, livet, friheden,” har gentaget sig som et ekko gennem den yngre iranske befolkning. Her på Teherans metrostation.

Sådan råbte en flok studerende også på Teherans Sharif University of Technology, hvor uroligheder spredte sig d. 2. oktober. Det skriver The Guardian.

De studerende råbte tilmed ifølge kilder “studerende foretrækker døden frem for ydmygelse.” Politiets sikkerhedsstyrker brugte tåregas, paintballpistoler og skød med plastikkugler mod den unge gruppe studerende. Så vidt vi ved, er har ingen studerende mistet livet under demonstrationen.

Men mange studerende blev anholdt af politiet eller blev transporteret fra området i politibiler eller i ambulancer – mens forældre og andre kom for at redde de unge.

“Vi er nået til den værste form for vold fra politiet. Vi vil ikke tolerere deres restriktioner og ikke underlægge os regimets strikse dress code. Det er vores liv, og vi har retten til at vælge selv,” siger Meena, en kvindelig universitetsstuderende, som The Guardian har talt med.

Hun fortsætter: “Jeg har set døde kroppe på gader og veje, og vi vil ikke lade deres blod gå til spilde. Regimet går målrettet mod vores fremtid; vores fremtid er dyster under regimet, vi vil kæmpe imod dem.”

De studerende havde arrangeret en demonstration foran universitetet, fordi de vil have løsladt deres medstuderende, som er blevet arresteret af politiet. Videoklips viser, hvordan de studerende jagtes af politiets sikkerhedsstyrker tilbage til deres kollegieværelser, samt hvordan politiet skyder mod kollegiets vinduer, stormer værelserne og tvinger de studerende ud, fortæller BBC-journalist Rana Rahimpour i klippet nedenunder.

Omkring 100 studerende er blevet arresteret på Teherans Universitet. Ifølge Rana Rahimpour er mindst syv byer, hvor protesterne finder sted på universiteter.

Denne artikel blev første gang bragt på Femina.dk.

Læs mere om

MestLæste