Samfund

15-årig vil have os alle til at spise juletræer

Signe Frederikke Pedersen 28. april 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unge Forskere, Facebook
15-årig vinder fornem forskerpris: Vil have os til at spise juletræer. Den unge forskers, Mimi Nielsen, idé bliver af juryen på videnskabstræffet Science Expo kaldt for ”det bedste projekt nogensinde”.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Denne artikel blev første gang bragt på SH.dk.

Tirsdag var en stor dag for den kun 15-årige Mimi Nielsen fra Hørsholm. Og for videnskaben.

Her blev den unge 9. klasseelev nemlig kåret som årets unge forsker, og idéen som hun havde med på Science Expo i Øksnehallen arrangeret af organisationen Unge Forskere, er da også ganske opsigtsvækkende.

Det skriver Unge Forskere på deres hjemmeside.

Mimi Nielsen er nemlig nået frem til, at aflagte juletræer kan omdannes til et nemt og lettilgængeligt kostfibertilskud, som man for eksempel kan bruges i bagning.

Og der er mere endnu – det koster ikke på klimakontoen.

– Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede og rengjorde overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre, fortæller Mimi, der siden fødslen selv har døjet med tarmproblemer.

Familiens juletræ var det første

Hun gav sig derfor til at læse om tarmene og deres betydning for sundheden. Og da hun herefter fandt ud at, at stoffet hemicellulose – som der er rigeligt af i grantræer – er godt for tarmbakterierne, gik hun i gang med familiens juletræ.

Man kan roligt sige, at unge Mimi tog juryen med storm.

– Det er det bedste projekt, vi nogensinde har set. Dette projekt har ikke bare brugt den naturvidenskabelige metode, det har skabt sin egen, skrev juryen i deres motivation om Mimis juletræsidé.

Som vinder af prisen som årets unge forsker i hovedrækken for grundskoleelever modtager Mimi Nielsen 25.000 kroner, ligesom hun kan se frem til at skulle rejse til deltagelse i internationale konkurrencer.

Det samme kan vinderen af seniorkonkurrencen, Konrad Basse Fisker fra 3.g på Roskilde Katedralskole. Han imponerede juryen mod sit projekt, der vil gøre det muligt at skabe planteliv på Mars.

I alt stillede 168 unge i alderen 10-20 år op i det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København, hvor finalen løb af stablen tirsdag eftermiddag.

Læs mere om

MestLæste