Clara
Musik

Clara: Jeg håber, at min musik giver en følelse af, at man ikke er alene!

Af Selina Sander Jensen 27. marts 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Sangerinden Clara udgiver i dag sit andet album ”Growing up sucks”, som blandt andet handler om at udvikle sig og blive ældre. Med det nye album håber Clara, at hun kan give andre et selvtillidsboost og en følelse af, at de ikke er alene. Læs hele interviewet her.

Den 19-årige sangerinde Clara har i dag udgivet sit nye album ”Growing up sucks” og vi har snakket med hende om, hvordan hun synes det er at være ung, hvad der er svært ved at blive ældre og så fortæller hun om de svære følelser, som mange unge går igennem. Læs med her!

Clara
Foto: Sony Music

Dit nye album hedder “Growing up sucks”, hvorfor lige den titel?

Det er et ret dækkende navn - alle kan relatere til det og alle forstår det. Det er også den følelse, jeg har gået lidt med de sidste mange måneder. Det er lidt hårdt at blive voksen, men ikke kun i den forstand at blive voksen, men også det med at udvikle sig og blive ældre - og det gør man jo konstant gennem hele livet. Der er både den del af det, hvor man måske flytter hjemmefra og der er en masse forandringer – lige pludselig skal man betale husleje, man skal finde ud af, hvad man vil med sit liv for eksempel i forhold til uddannelse. Men der er også en mere psykisk del af det, som er den, jeg primært tænker på på mit nye album. Det med at man går fra at være et lille barn uden de store bekymringer kontra når man så bliver voksen og lige pludselig bliver konfronteret med følelser som for eksempel usikkerhed, overtænkning og en enorm bevidsthed og selvbevidsthed. Alle de der irriterende følelser, som man ikke rigtigt har forholdt sig til som lille, men som man så lige pludselig skal forholde sig til som voksen. Det er både det sangen ”Growing up sucks”, handler om, men også det som titlen på albummet skal indikere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad synes du er det allerfedeste ved at være teenager?

Det synes jeg, er svært at svare på, for det ved man måske først, når man bliver ældre. Så kan man se tilbage på det og sige, “det fedeste var ...”. Nu hvor man er i det, ved man måske ikke helt, hvor fedt det egentlig er. Men at bo hjemme, det synes jeg, er fedt ved at være teenager! Jeg flytter godt nok snart hjemmefra, men jeg nyder at bo hos min mor, så længe jeg kan.

Og hvad er så det sværeste ved at være teenager?

Det sværeste er nok, at man er i gang med at finde sig selv. At man er enormt usikker og usikker på, hvem man er, hvem man har lyst til at være og hvem man gerne vil omgås. Men især den her usikkerhed, der hører med til at være ung. Det med at være enormt selvbevidst og gå så meget op i, hvad andre tænker om en. Det synes jeg, bliver nemmere med alderen, men jeg er stadig et sted, hvor jeg er i gang med at blive bedre til det og til at lære ikke at gå op i, hvad andre mennesker tænker om mig. Men det er en proces, der kommer til at tage hele livet, tror jeg. Men specielt som ung, går man meget op i det.

Er det noget, der også kommer til udtryk i din nye musik?

Man bliver taget med igennem alle mine følelser. Det spiller både på det gode, glade og det festlige – Clara, der har det godt og er i godt humør. Men så er der også Clara, som står op og synes, at alt tøj sidder forkert på hende, at alt er nederen og som ikke har lyst til at snakke med nogen. Så det er lidt alle følelserne, man kommer igennem. Og det synes jeg, kommer til udtryk på albummet.

Hvad synes du, er det allervigtigste budskab på dit nye album?

Budskabet er nok bare, at mennesket er meget komplekst, og at det at blive ældre også indebærer, at man nogle gange kommer til at konfrontere en masse følelser, som ikke er så fede. Men også at man skal vide, at de følelser er okay, og at man ikke er alene med dem. Alle går igennem det og det er bare hårdt at udvikle sig og blive voksen. Livet kan være svært, fordi det ikke er hver dag, der er skidefed og fordi det ikke er alle følelser, der er fede at føle, men man skal vide, at alle har det sådan – og at det er okay!

Hvad håber du, at din musik kan gøre for andre?

Jeg håber, at man kan feste til det og blive i godt humør. Jeg håber også, at man kan græde til det i badet eller når man kører i bil og er alene. Jeg håber, at man kan lytte til det og føle det, man har lyst til at føle. Jeg udgiver både albummet for mig selv, men også for dem, der lytter til det. Man skal sætte den sang på, som man har lyst til at høre. Hvis det så er den, hvor jeg snakker om, at det kan være svært at elske sig selv, så håber jeg, man får en følelse af, at man er mindre alene og at man ikke er den eneste, der render rundt med de følelser. Hvis det er de lidt mere up tempo sange, så håber jeg, at man lytter til dem og bliver glad og får god energi.

Du har tidligere sagt, at du selv går ind og unfollower de profiler, der giver dårligt selvværd. Hvad er dit bedste råd til andre unge piger, som måske også kæmper med usikkerhed eller dårligt selvværd?

First of all, lad vær med at sammenligne dig selv med nogen som helst, for det er nøglen til ulykke. Det bringer kun dårligt humør og dårligt selvværd. Jeg siger ikke, man skal gå ind og unfollowe dem, der har de der megaperfekte og flotte profiler, det er bare noget jeg gør. Det kunne være et tip: Lad vær med at følge folk, som du ved gør, at du får det dårligt med dig selv. Det er jo ikke hate på dem og det er ikke fordi, de er forkerte. Men hvis du føler dig forkert, når du ser på deres profil, så skal du ikke se på det. Så det kunne være et meget godt tip.

Hvorfor skal man høre dit nye album?

Man skal høre det for at få et bedre indblik i, hvordan jeg er og hvem jeg er. Og så skal man høre det fordi, der bliver sunget om alle mulige forskellige følelser, som jeg tror at de fleste kan forholde sig til. Så hvis man har brug for et selvtillidsboost eller en reminder om, at de følelser man render rundt med, de er helt normale og okay, så synes jeg, man skal høre albummet. Der er jo også nogle sange, som handler om at gå i byen og have det fedt, så hvis man gerne vil have den fede sang til en fest, så skal man gå ind og lytte til for eksempel ”Bad for me”. Der er sange til alt slags humør!

Din musik er jo inspireret af dit eget liv. Kan du fortælle om en specifik situation, som er blevet til en af dine sange på albummet?

Et er, at jeg synger om nogle specifikke følelser. ”SOS” er en sang, hvor jeg synger om dårligt selvværd – og det er jo en specifik følelse, som jeg har haft on and off. Men en specifik situation er nok på sangen ”White noise”. Den handler om at have været til ikke bare en, men flere nederen fester med nogle mennesker, som man ikke bryder sig om, fordi det eneste de snakker om, er overfladiske og ligegyldige ting. Så det handler om at være til en fest, hvor man føler sig helt alene, hvor man egentlig hellere ville være derhjemme alene end til en fest, hvor man i virkeligheden føler sig mere alene. Det har jeg været ude for flere gange.

Der er mange unge piger, der ser op til dig. Er der noget, du gerne vil sige til dem eller huske dem på?

Jeg vil gerne huske dem på, at de er gode nok og at de skal være søde ved sig selv, tænke godt om sig selv og at de skal minde dem selv om, at de er smukke nok, søde nok og sjove nok, som de er. Og lad vær med at sammenligne jer selv med andre, for det får i ikke noget ud af. Jeg kan seriøst ikke understrege det nok. I er gode nok – og mind jer selv om det! Og hvis der er noget, I vil og som I brænder for, så kan I det, hvis I bare går efter det og arbejder hårdt for det. I skal ikke begrænse jer selv med alle mulige negative tanker om, at ”det kan jeg ikke” og ”det er jeg ikke god nok til”. Du kan hvis du vil – og du er god nok!

Du kan høre og se musikvideoen til sangen "Growing Up Sucks" lige her: