Kendte

Kom helt tæt på Julia Sofia: "Jeg har også følt mig usikker"

Af Anna Birch Jakobsen 6. november 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
I dag, d. 6. november, udgiver Julia Sofia sin tredje bog - og her er hun mere personlig og privat end i sine tidligere bøger. Vi Unge har talt med Julia Sofia om bogen, hendes ærlighed, og hvad der gør hende ‘uperfekt perfekt’.

Influenceren Julia Sofia er en af Danmarks største YouTube-stjerner - og så har hun også startet sit eget makeupmærke, været med i tv-programmerne 'Vild med dans' og 'Over Atlanten' og udgivet to bøger.

Hun har uden tvivl opnået en del mere end de fleste 22-årige - og det har altid været med et smil på læben og en udstråling af overskud.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men præcis ligesom alle andre, har Julia Sofia selvfølgelig også nogle usikkerheder. De har bare været gemt væk bag ønsket om at være ovenpå, professionel og sej - og det kan man ikke altid være.

Læs også: Vennebog: 19 spørgsmål til Julia Sofia

I dag, d. 6. november udkommer Julia Sofias tredje bog 'Uperfekt perfekt', hvor hun deler nogle mere sårbare og personlige ting, end hvad hun tidligere har delt med sine følgere.

Hun deler blandt andet ud af sine egen usikkerheder i håb om at kunne give andre piger modet til at gøre det samme. Hun har nemlig erfaret, at det hjælper at tale højt om de ting, der er svære, og derfor vil hun gerne skabe et fællesskab for alle piger, hvor man kan dele sine usikkerheder og blive mindre usikker på sig selv.

I interviewet herunder kan du læse meget mere om Julia Sofia og hendes nye bog 'Uperfekt perfekt'.

10 spørgsmål til Julia Sofia

Foto: PR

1. Hvad handler din nye bog om?

- Min nye bog er et brev til mig selv og alle andre unge pige om at elske sig selv. Den opfordrer til kropspositivisme, selvkærlighed og selvaccept samtidig med, at jeg selv åbner op omkring nogle sårbare episoder og emner i mit liv.

2. Hvorfor har du skrevet den?

- Idéen til bogen opstod gennem mange dybe og inspirerende samtaler med mine veninder, min søster og min mor, som gjorde mig bevidst omkring, at jo mere jeg snakkede om mine usikkerheder, jo mindre usikker blev jeg.

Det kan være ret grænseoverskridende at dele sine usikkerheder, men jeg oplevede, at når jeg fortalte, hvordan jeg eksempelvis kan være lidt usikker på mine strækmærker, eller om jeg er god nok i sociale sammenhængen, var der andre, der kunne genkende de samme følelser. Det hjælper på mit selvbillede at vide, at jeg ikke er alene.

3. Hvordan er denne bog anderledes end de to tidligere bøger, som du har skrevet?

- Den er meget mere personlig. I mine tidligere bøger har jeg været meget bevidst om, at det ikke skulle handle om mig. Derfor er der nogle mere generelle råd i de gamle bøger, hvor jeg i denne bog har taget udgangspunkt i mine egne erfaringer og mine egne følelser. Jeg håber og ønsker, at folk kan spejle sig i bogen og få en oplevelse af ikke at være alene. På den måde kan vi måske skabe en form for sammenhold.

Læs også: Julia Sofia siger nej tak til hate!

4. Hvordan føles det at skulle udgive en mere personlig bog?

- Jeg synes, det er vildt nervepirrende, at mine personlige fortællinger skal udgives. Men der er også noget styrkende og bekræftende i, at man anerkender og accepterer sin egen historie. Og det er faktisk mindre grænseoverskridende, end jeg troede det ville være, fordi jeg selv har valgt, hvordan min historie skal fortælles.

Nu har det for mit vedkommende været en personlig fortælling i bogform, men i virkeligheden er det jo det, vi alle gør hver dag på de sociale medier. Vi deler ud af vores liv, men vi bestemmer selv, hvordan vi vil iscenesætte det - og jeg synes, at det er virkelig vigtigt at finde en god balance og holde det så ægte som muligt.

5. Hvad har været det bedste ved at skrive den?

- Det bedste har været lettelsesfølelsen, som jeg har fået ved at komme ud med noget af det personlige.

Jeg har altid gået enormt meget op i at virke stærk, ovenpå, professionel og sej. Hvis jeg førhen blev spurgt: ”Gør sociale medier dig usikker?”, så svarede jeg: "Fandme nej, jeg elsker de sociale medier og at kunne formidle positive budskaber". Det er stadig den grundfølelse, jeg har, men den her bog har givet mig mulighed for at dykke en smule mere ned i nogle af de ting, hvor jeg har følt mig usikker – og det har været så befriende.

6. Har du et godt råd til dem, som er usikre på deres seksualitet?

- Jeg ville ønske, at nogen havde fortalt mig, at det ikke er noget, man skal have travlt med at finde ud af. Der kan være et pres, som får dig til at føle, at du er tvunget til at erklære dig som noget - men det behøver du slet ikke. Du skylder ikke nogen noget svar eller noget vildt 'coming out'-moment. Det kan nemlig ændre sig igennem hele livet. De følelser man har som 13-, 15- eller 25-årig, er ikke nødvendigvis de samme, som man har som 45- eller 65-årig. Det handler kun om at mærke efter med sig selv.

Læs også: Julia Sofia: "På dette tidpunkt vidste jeg, at jeg var til piger"

7. Hvis du skulle fremhæve én ting i din bog, som du ville ønske, du selv havde vidst for 7 år siden, hvad skulle det så være?

- Der er et afsnit i bogen, som handler om kroppen. Det handler blandt andet om, hvordan man kan få en følelse af at have lyst til at dække sig til, når man er i svømmehallen. Jeg har nemlig haft lidt den samme følelse af at have lyst til at trække mig tilbage, når jeg har været til for eksempel meetups eller foredrag, hvor der har været følgere, fordi det er nervepirrende at stå frem foran så mange mennesker.

Men jo ældre jeg er blevet og jo flere gange, jeg har stået i de situationer, er jeg blevet bedre til at give slip på den følelse. Jeg bestræber mig virkelig efter at være et menneske, der slapper af, og som ikke hele tiden har stress over om, jeg nu gør det rigtige, siger det rigtige, ser rigtig ud, og om folk kan lide mig. Jeg prøver at være god gammeldags skideligeglad - og ville ønske, jeg havde gjort det samme dengang.

8. Hvad gør dig uperfekt perfekt?

- Det, der gør mig uperfekt perfekt, er det samme, som det der gør alle andre uperfekt perfekte. Det er alle vores skøre quirks og unikheder, som gør os, til dem vi er. De gør, at vi skiller os ud fra mængden, de giver os personlighed og gør os til mennesker, der sætter præg på verden og de mennesker, vi er omkring. Jeg vil gerne hylde og fremhæve de særheder.

9. Hvad har du gjort for at få et godt forhold til dig selv og din krop?

- Jeg har gjort mange ting. For mig har det handlet meget om at skabe et mangfoldigt billede af kvinder. Specielt på de sociale medier, har jeg taget en bevidst beslutning om at følge profiler, som adskiller sig fra hinanden og repræsenterer mange forskellige udseende, udtryk, måder at være på osv. Jeg følger alt fra megatatoverede kvinder til plus size-gudinder og fitnessmodeller, fordi jeg gerne vil anerkende de mange forskellige typer kvinder, som findes.

10. Kan du færdiggøre denne sætning: Du skal købe min bog, hvis...

- Du har lyst til at blive en del af et fællesskab, hvor du ikke skal leve op til noget. Du skal ikke have et bestemt udseende, en bestemt seksualitet, vægt, uddannelse eller noget som helst andet. Det er virkelig bare et sted, hvor det handler om at kunne kigge hinanden i øjnene og kunne dele erfaringer og usikkerheder for at styrke hinanden.

MestLæste