Kendte

Blev borgmester som 24-årig: Her er mit råd til unge

Af Josephine Sjelhøj 4. marts 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Jacob Nielsen/Ritzau Scanpix
Hvad gør man, hvis man har en brændende drøm om at gøre en forskel, men mange mener, at man ikke er gammel nok? Bliver borgmester, selvfølgelig! Nu kan du møde Christina Krzyrosiak Hansen, der blev Danmarks yngste borgmester i en alder af 24 år – og hun har en klar opfordring til dig: Hvis du har en drøm om at ændre samfundet, så gå ind i politik!

Christina Krzyrosiak Hansen er et navn, der kom på alles læber, da hun som 24-årig blev Danmarks yngste borgmester. I dag er hun 29 år og blev i november 2021 genvalgt som socialdemokratisk borgmester i Holbæk.

Vi Unge har mødt Christina til en snak om, hvordan det er at være ung politiker, hvordan hendes passion startede og hvordan man finder balance mellem sine ambitioner og privatliv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad inspirerede dig til at blive politiker?

– Jeg har egentlig været interesseret i politik i al den tid, jeg kan huske, men da jeg gik i folkeskole, vidste jeg ikke, at det var politik, jeg syntes, var spændende. Der var det sådan noget som, hvordan man bekæmper mobning, hvordan man kan sikre en god undervisning, eller hvordan man bekæmper racisme, og så gik jeg også meget op i miljøet. Jeg ville gerne gøre en forskel, og da alle mine venner flyttede til København efter gymnasiet, havde jeg lyst til at blive her og engagere mig i byen for at gøre en forskel. Jeg stillede op til byrådet og vidste ikke, om jeg ville blive valgt. Jeg var kun 19 år, så det var ret stort. For at være helt ærlig syntes jeg også, at der manglede unge mennesker, som kunne være med til at definere byen. Dem, der sad i byrådet, var dygtige, men det var længe siden, de havde været unge.

Hvordan var det så at komme ind blandt dem, når du var så ung?

– Det var en helt vild følelse dengang. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg gerne ville vise mit værd. Jeg ville ikke have, at de skulle kunne sige, at jeg var for ung eller ikke vidste nok. Jeg følte faktisk aldrig, at jeg ikke blev taget seriøst af de mere voksne politikere, men jeg tror, at de nogle gange undervurderede, hvor ambitiøs jeg var. Men det opdagede de jo så lidt senere.

Du blev i 2017 valgt som borgmester som 24- årig – Danmarks yngste – føler du, at der har været et pres i forhold til titlen og din alder?

– Ja, det føler jeg. Jeg har mange gange følt, at jeg skulle være beviset på, at unge har en berettigelse til at være i politik. Jeg ved godt, at det er meget at lægge på sine egne skuldre, men det var vigtigt for mig at lykkes, så jeg kunne vise, at kritikken ikke var berettiget, og jeg ville også vise andre unge mennesker, at det var muligt. Nu, hvor jeg er blevet genvalgt, er jeg mere rolig.

Du blev i efterårets kommunalvalg genvalgt som borgmester med 47 % af alle stemmerne. Det må også være et bevis på, at du har gjort noget rigtigt?

– Ja, det er det. Det, der var så fedt ved den her valgkampagne, var, hvor lidt min alder fyldte. Sidste gang fyldte den det hele, men denne her gang var det resultaterne og min ledelsesstil, der fyldte. Det var bare så dejligt at mærke, at borgerne i Holbæk Kommune har accepteret, at man kan være ung og politiker. Det synes jeg, er megafedt.

MELD DIG IND I ET UNGDOMSPARTI

– Det er én af de bedste beslutninger, jeg har truffet i hele mit liv. Man lærer enormt meget om politik. Man får lov til at udfordre sig selv på sine politiske ståsteder, og man møder andre unge mennesker, som også brænder for det. Der er bare et virkelig trygt, godt og inspirerende fællesskab. At være sammen med andre unge, som gerne vil forandre verden, gav mig en lykkefølelse, fortæller Christina.

Hvad synes du, er det allerbedste ved dit job?

– Når vi har truffet en beslutning, hvor resultatet gør hverdagen bedre for en gruppe mennesker, og jeg oplever det. Det giver mig den vildeste lykkerus. Det er lige meget, om det er unge, der har knoklet for en skaterpark virkelig længe, eller om det er ældre, som får ekstra rengøring. At man ser, at det, man bruger tid og energi på, giver mening for andre end en selv. Dér elsker jeg at være borgmester.

Hvordan vil du beskrive en helt almindelig arbejdsdag som borgmester?

– På en helt gennemsnitlig dag står jeg op kl. 7 og møder på arbejde kl. 8. Fra 8 til omkring 11:30 har jeg møder på rådhuset og tjekker mails. Så spiser jeg frokost, og fra 13 til 17 er jeg tit ude af huset, hvor jeg eksempelvis besøger en børnehave eller har møder med erhvervslivet. Når klokken er 17, plejer jeg at være tilbage på kontoret for at samle op på det hele, og bagefter spiser jeg aftensmad. Ofte har jeg møder med de andre partier fra 19 til 21. Jeg har to dage om ugen, hvor jeg er hjemme for at spise, hvor jeg er et ”normalt menneske”, og hver anden weekend holder jeg fri.

Hvad gør du for at være et normalt menneske, som du selv kalder det?

– I starten arbejdede jeg alt for meget. Jeg kunne slet ikke finde en balance i det, fordi jeg tænkte, at jeg gerne ville gøre det godt nok. Nu har jeg fundet ud af, at jeg er en bedre borgmester, hvis jeg også husker at sætte tid af til at se mine veninder, sove, dyrke motion og sådan nogle ting.

Er der noget, du synes, man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil være politiker?

– Nej. Jeg synes, at alle, der har bare en lille følelse i kroppen af, at de gerne vil være med til at gøre samfundet til et bedre sted at være, skal engagere sig i politik. Man kan ikke være for dårlig eller for uegnet. Det handler ikke om, at man skal være på en bestemt måde. Det handler om, at man skal turde være sig selv.

Hvilke råd har du til andre unge, der har en drøm om at gå ind i politik?

– Når man går ind i politik, så gør man det med hele det menneske, man er, og derfor er det vigtigt, at man ikke begynder at ændre på sig selv for at prøve at passe ind. Det er enormt vigtigt, at man står ved den, man er.

SÅDAN KOMMER DU I DIT LOKALE BYRÅD

– Først er det vigtigt at finde ud af, hvor man ligger politisk. Er du højreorienteret eller venstreorienteret? Så skal man melde sig ind i partiet og finde ud af, hvad det er for en forskel, man gerne vil være med til at gøre. Verden har ikke brug for politikere, der er i det for postens skyld, så man skal finde ud af, hvad man gerne vil forandre. Når du har fundet ud af det, skal du skrive til din lokale formand og fortælle, at du gerne vil i byrådet, siger Christina.

MestLæste