Film & serier

Hanna Ardéhn: ”Quicksand” handler om ægte og (meget) farlig kærlighed

Af Anna Løwe 9. april 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Den svenske skuespiller, Hanna Ardéhn, er lige nu aktuel som Maja i dramaserien ”Quicksand”, der handler om konsekvenserne af et lidenskabeligt, men også rigtig farligt forhold. Læs med her, hvor Hanna fortæller, hvad seriens vigtigste budskab er – og hvad der var det allerpinligste at optage!

”Quicksand” handler om den unge gymnasiepige, Maja, der bliver kærester med skolens populæreste fyr, Sebastian, og herfra går det helt galt. Maja ender med at blive anklaget for mord og mordforsøg, da hun sidder tilbage i et klasselokale, som den eneste overlevende efter et skoleskyderi…

Foto: Johan Paulin / Netflix

Var det svært for dig at sætte dig ind i Majas situation?

Det er svært i starten, fordi det er så speciel en situation, Maja står i. Men hvis man forsøger at se på det fra andre perspektiver, og forsøger at forstå, hvor Maja kommer fra, så bliver det nemmere. Hvis man forsøger at forstå, hvad folk har været igennem, så bliver det nemmere at have empati med personen og forstå, hvorfor de reagerer, som de gør.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tænkte du over, hvordan du spillede Maja? Skoleskyderier sker jo desværre ret jævnligt, så havde det indflydelse på dit skuespil?

Ja, de sker desværre nogle gange, og det hører selvfølgelig til historien. Men jeg tror, fokusset i ”Quicksand” skal findes et andet sted. Det er mere i temaerne som magt og kontrol, og hvem der bestemmer. Og hvordan relationer hurtigt kan påvirkes, hvis man er sammen med en, der er i kontrol. Det hjalp mig virkelig til at lære alle karaktererne i fortællingen, og hvorfor de opførte sig, som de gjorde.

På mange måder er ”Quicksand” jo også en kærlighedshistorie, som du også selv er inde på – hvad synes du, den viser, som andre serier måske ikke gør?

Jeg synes, ”Quicksand” er virkelig rå og autentisk. Den viser et meget troværdigt billede af et destruktivt og farligt forhold. Så selve kærlighedshistorien viser på ingen måde kun de gode ting ved at være i et forhold, og det synes jeg, er rigtig godt! Og jeg håber, det vil interessere folk og få dem til at reflektere over den fortælling, serien prøver at vise.

Foto: Johan Paulin / Netflix

Hvad var det sjoveste at indspille?

Det var de glade scener. Så det var i begyndelsen, hvor Maja og familien tager til Frankrig sammen med sin familie. Alting er bare så godt mellem Maja og Sebastian i den periode, og man får et rigtig fint indblik i, hvorfor Maja forelsker sig i Sebastian, fordi de har det så godt sammen. Det er sådan et lykkeligt og rart minde for Maja, og det var virkelig fedt at optage! Ellers var det også vildt sjovt mellem optagelserne, hvor jeg havde det sjovt med alle de andre på settet – både skuespillerne og hele crewet. Det var virkelig sjovt!

Hvad var så det mest pinlige at indspille?

Altså, det var jo nok nøgenscenerne. Det har jeg aldrig prøvet før, så det var altså en lille smule pinligt i starten. Men da jeg talte med Felix (Sebastian) om det, og instruktøren, var det faktisk helt fint. Det var faktisk mere tiden op til scenerne, hvor jeg var viiildt nervøs og bare tænkte ”omg, hvordan skal jeg klare den her scene?!” Haha. Men det var jo ikke så slemt!

Foto: Johan Paulin / Netflix

Så hvordan er dit forhold til de andre skuespillere? Nu, hvor I er færdige med indspilningerne, ser I så stadig hinanden, eller?

Ja, det gør vi. Vi prøver at mødes i weekender, hvor vi kan se hinanden, men jeg bor ikke i Stockholm, hvor de andre bor. Jeg kendte heller ikke de andre før indspilningerne, så det var helt vildt sjovt at lære alle at kende. De var bare alle sammen SÅ søde, og nu har jeg bare fået en masse nye venner, som jeg vil gerne vil hænge ud med!

Hanna, hvad er dit bedste råd til piger, der måske føler, de er i et farligt – eller forkert – forhold?

Prøv at tal med folk, der er omkring dig! Tal med dine forældre og dine venner, søskende eller andre, der er omkring dig. De kan jo ikke hjælpe dig, hvis de ikke ved, hvordan du har det. Og hvis man ikke føler, man har nogle, man kan spørge, så synes jeg virkelig, man skal kontakte en organisation, der kan hjælpe. Det kan man jo både gøre over telefonen eller chatte med nogle. For når man taler med nogle om det, der ikke er involveret, så kan man få et andet perspektiv på sit forhold, og det er virkelig vigtigt, hvis man gerne vil ud af noget.

Foto: Johan Paulin / Netflix

Tror du det var det, der gik galt for Maja? Hun talte jo ikke med nogen og fortalte ikke rigtig nogen om, hvordan hun faktisk havde det. Var det derfor, hun endte i midten af en mordsag?

Jeg tror, Maja føler, at hun har talt med folk, men at de ikke forstår hende eller lytter til hende. Så hun bliver mere ligeglad og beslutter sig så for at blive sammen med Sebastian, fordi hun føler, hun er nødt til det. Så det er virkelig vigtigt, at man lytter til hinanden!

Hvad føler du, at du har lært af Maja?

Jeg har lært SÅ meget af Maja! Jeg har lært, at når man går gennem de her svære følelser, og når man er i et farligt forhold, så har jeg virkelig fået et nyt perspektiv på, hvordan man kan have det. Jeg har fået et helt nyt indblik i, hvordan det er at være i et farligt forhold, og jeg har virkelig lært, hvor vigtigt det er at man kommunikerer ordentligt med sin familie og veninder. Ellers kan vi ikke hjælpe andre eller blive hjulpet selv.

Foto: Johan Paulin / Netflix

Synes du, at det er det, alle kan lære af serien?

Ja, helt sikkert. Der er mange ting, man kan lære af serien. Hvordan alle er så opsatte på at sætte en facade op, og at det virkelig kan være problematisk! Du ved, hele den der Instagram-facade. Man kan lære at blive mere bevidst om, at der altid er en bagside af de flotte ting, folk prøver at vise frem.

Hvad er det allervigtigste budskab i ”Quicksand”?

Jeg tror, det er det, at magt og status virkelig kan påvirke forhold og mennesker. Det der med, at folk forsøger at opnå status, og hvor vigtigt det er. Når man kommer fra en rig og privilegeret forstad, så betyder ens image bare ALT for meget! Man kan derfor virkelig lære meget af, hvordan karaktererne tackler forskellige situationer, og at man er nødt til at reflektere over, hvad der er de vigtigste ting i livet.

Alle seks afsnit af "Quicksand" er på Netflix nu. Herunder kan du se et interview med tre af hovedrollerne.

MestLæste