Måske du har set en reaktionsvideo på YouTube eller andre sociale medier, hvor man ser en person, reagerer på en video. Det er mega-sjovt, og er superpopulært. Men udover at videoerne typisk er sjove, så er der også en anden grund til, at vi lever os så meget ind i dem. Læs med her og hør hvorfor.
Youtube

Derfor er reaktionsvideoer så populære

Adele Bennett-Larsen 10. september 2021
Foto: Canva
Reaktionsvideoer, hvor en eller flere personer reagerer på nogen eller noget, er mega sjovt og superpopulært. Men udover at videoerne typisk er sjove, så er der også en anden grund til, at vi lever os så meget ind i dem. Læs med her og bliv klogere.

Vi har alle prøvet at se en film, hvor en person udsættes for en nervepirrende situation som at klatre på ydersiden af en høj bygning eller være lige ved at falde ned fra et højt sted. Når vi ser sådan en scene, så er vi mange, der automatisk får svedige håndflader, lige meget om det er helten eller skurken, der er ved at falde ned.

Når vi spejler os i andre
Denne fysiske og kropslige reaktion du får, når du får svedige håndflader af at se noget ske i en film, kaldes spejlneuroner. Hjerneforsker Peter Lund Madsen forklarer på sin hjemmeside, at spejlneuroner er hjerneceller, som er aktive, når vi laver en bestemt handling, og når vi ser andre lave den samme handling.

Og spejlneuroner er faktisk en del af forklaringen på, hvorfor vi lever os så meget ind i reaktionsvideoer. Når vi ser en person reagerer på noget - eksempelvis noget super cringe - så spejler vi os nemlig i de følelser, som personen, der reagerer, mærker, og på den måde lever vi os ind i, hvad der sker i videoerne. Derudover så er reaktionsvideoer også populære, fordi de viser noget naturligt og genkendeligt, som vi som seere har let ved at forholde os til - typisk i en casual vibe, hvilket gør dem behagelige for os at se. 

Populært siden 2007
Reaktionsvideoer blev populære på YouTube i år 2007, men blev for alvor populære for 11 år siden i år 2010, hvor YouTube-brugeren Finebros begyndte at dele reaktionsvideoer i høj kvalitet. Finebros har i dag deres egen YouTube-kanal dedikeret til reaktionsvideoer kaldet REACT med over 20 millioner subscribers og over 11 milliarder visninger af deres videoer.

Du kan se en af REACTs sjove reaktionsvideoer her, hvor forældre skal lave TikTok-trends (Advarsel! Det er super cringe.):

Læs mere om

MegetMere