Film & serier

Almas feministiske ordbog

Af Anna Løwe 28. juni 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Alma fra ”Første gang” er feminist, og hun står fast ved sine holdninger! Derfor har hun lavet en liste over ord og vendinger, man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil sende et signal om, at man går ind for ligestilling. Læs listen her.

Har du nogensinde tænkt over, at de ord, vi bruger i vores hverdag, kan være med til at påvirke den måde, vi ser tingene på? Det har Alma fra ”Første gang” tænkt rigtig meget over, og derfor besluttede hun sig for at lave en liste over nogle af de vendinger, hun syntes, man skal tænke lidt mere over … Læs Almas liste her:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pigesur

Hvorfor skal det hedde ’pigesur’? Så kunne det jo ligeså godt hedde ’drengesur’, men det ville jo også være diskriminerende over for drenge. Hvis man er sur, er man sur – ligegyldigt, om man er en dreng eller en pige, og der er i hvert fald ikke en speciel måde, piger er sure på. Så ifølge Alma er ’pigesur’ dømt ude!

Kaster som en tøs

Det lyder måske ikke direkte ledt, men når man siger ’du kaster som en tøs’, så skærer man jo alle piger over én kam – og man får det til at lyde negativt, som at piger ikke kan finde ud af at kaste. Det kan de i hvert fald – se bare på vores håndboldhold! Hvis man er dårlig til at kaste, er det i hvert fald ikke fordi, man er en pige.

Læs også: Sofies dagbog: Ny podcast-serie med Sofie fra "Første gang"

Mand dig op

’Mand dig op’ er lidt en tarvelig besked at få. Det lyder som om, at man skal tage sig sammen og opføre sig som en mand – ellers er ens opførsel ikke i orden. Det er da et mærkeligt udtryk. Og derfor argumenterer Alma også for, at det så ligegodt kunne hedde ’Kvind dig op’!

Formand

Når man er formand for noget, står man i spidsen for det og styrer det. Også selv om man ikke er en mand. Derfor kunne det vel i princippet sagtens hedde en ’forkvinde’ – og det er sådan nogle ord og vendinger, der i sig selv lyder helt uskyldige og ikke er ondt ment. Men når man bruger dem igen og igen kan man være med til at skabe en holdning om, at mænd er de rette ledere. Det synes Alma ikke er retfærdigt.

Kagemand

Alle elsker kage og specielt en pyntet kagemand til sin fødselsdag. Men hvorfor skal det egentlig hedde kagemand? Det kunne jo ligeså godt hedde ’kagekvinde’ eller ’kagekone’. For som Alma siger: ”Kager er smager godt og noget, vi har lyst til og nyder. Og hvorfor skal det så associeres med en mand – det er jo bare en kage?!”

Tøsedreng

Den her er lidt den samme som ’pigesur’. Når drenge kalder andre drenge for en ’tøsedreng’, så får de det til at lyde nedladende og som noget vildt negativt at være en ’tøs’. Men det er da overhovedet ikke fair, mener Alma. Hvis man er bange eller skræmt eller ikke har lyst til noget, så er det sådan, det er – og ikke fordi man er hverken dreng eller pige.

Har du flere ting, Alma burde skrive på sin liste?