Barbie
Film & serier

4 grunde til, at Barbie-filmen bliver sommerens højdepunkt

af Christoffer Mygind Juul 12. juni 2023
Foto: Warner Brothers
Den længe ventede Barbie-film har premiere i juli, og efter alt at dømme bliver den ikke, som du forventer – heldigvis.

Da det først blev annonceret, at en film om den legendariske dukke Barbie var under udarbejdelse, blev der særligt sat spekulationer i gang om, hvordan hun ville blive portrætteret og ikke mindst af hvem.

Siden blev det annonceret, at instruktør Greta Gerwig ville sidde i instruktørstolen, mens Margot Robbie ville indtage den menneskelige form af Barbie, og hun får følgeskab af Ryan Gosling som sit evige sidekick, Ken. To af Hollywoods ultimative darlings.

Så hvordan vil filmen egentlig adskille sig fra de utallige rom-coms, hvor problematiske fremstillinger af kvinder har fået lov at eksistere alt for længe side om side med indflydelse fra et urealistisk skønhedsideal?

Tilsyneladende meget.

For efter at dømme ud fra det, der er kommet ud om filmen før premieren, bliver den alt andet end det, man måske skulle tro, en Barbie-film ville være.

Herunder har vi samlet fem gode grunde til, at filmen om Barbie uden tvivl bliver en af sommerens absolutte højdepunkter.

Greta Gerwig er bag kameraet
Første tegn på at filmen om dukken fra 1959 kommer til at skille sig ud for det bedre, er, at det er Greta Gerwig, der instruerer filmen. Siger det dig ikke noget, så har du masser af godt i vente.

Greta Gerwig slog igennem i sort/hvid-filmen ’Frances Ha’ i 2012 instrueret af Noah Baumbach, hvor hun spiller hovedrollen som Frances, der er en ung kvinde i New York, der prøver at finde en retning for sin tilværelse.

Siden sprang hun i 2017 ud som instruktør med den anmelderroste film ‘Lady bird’, der blev nomineret til to Oscars, og senest instruerede hun i 2019 den tredje udgave af klassikeren ‘Little Women’, som hun ligeledes høstede massiv ros for.

Greta Gerwig er kendt for sin umiddelbare og autentiske tilgang til karakterer, og for at hun formår at iscenesætte særligt kvinder på en mere repræsentativ og moderne facon, som filmindustrien i mange år har kæmpet med. Derfor kan du meget vel forvente, at ‘Barbie’ kommer til at sætte sit tydelige aftryk herpå.

Den enorme detaljegrad
Selvom filmen først har premiere den 21. juli 2023, har vi gennem trailer, teasers og marketingmateriale allerede fået et glimt af, hvordan universet bliver – og ud fra det væld af gennemtænkte detaljer og referencer, vi har set, tror vi bestemt, ikke at filmen kommer til at skuffe.

Se bare i den anden teaser trailer, hvor vores første møde er med Margot Robbies Barbie-fødder, der bliver i deres ikoniske på tå-position, når hun glider sin sko af. Eller dialogen mellem Barbie og Ken om at skulle overnatte sammen, uden at der er så meget som et hint af lumre undertoner.

Det gælder også for kulisserne, der er bygget præcis som en Barbie-landsby – komplet med vægløse dukkehuse, kunstige palmer og selvfølgelig en overdådig mængde pink. Gerwig har faktisk fortalt til mediet Architectural Digest, at der blev brugt så meget pink maling i målet om total detaljegrad i filmen, at verden på et tidspunkt løb tør for farven.

Her kan du for eksempel også se, hvordan Barbie opbevarer sit tøj, sine sko og tasker i sin garderobe – nemlig fuldstændig som havde du lige pakket din nye Barbie ud af æsken, hvor det medfølgende skiftetøj var fæstnet til bagvæggen.

Teaser-traileren
Og når vi nu er ved detaljer og referencer, så er filmens allerførste teaser-trailer endnu et godt tegn på, hvorfor ‘Barbie’ bliver helt særlig. Hele traileren er nemlig en stor hyldest til starten på Stanley Kubricks mesterværk ‘Rumrejsen år 2001’ fra 1968, hvor forhistoriske aber opdager, hvordan knogler kan bruges som redskab, da en monolith lander.

I den første teaser-trailer til 'Barbie' ser man små piger, der leger med dukker, lige indtil de ser den kæmpemæssige Barbie iført hendes kendte, zebrastribede badedragt dukke op – som den allerførste udgave af Barbie-dukken fra 1959 – hvorefter pigerne dermed kaster deres dukker væk til fordel for Barbie.

Teaser-traileren kan fortolkes på mange måder. En af dem er, at det er Gerwigs måde at fortælle os, at hun anerkender den betydning, Barbie har haft særligt for piger over hele verden på godt og ondt, men at hun samtidig kommenterer på det skønhedsideal, som Barbie også har været med til at forme.

Hele castet
Mens det er Margot Robbie og Ryan Gosling, der sammen indtager hovedrollerne, er de slet ikke de eneste stjerner, du kan glæde dig til at opleve i filmen.

Blandt filmens øvrige cast er Dua Lipa, Helen Mirren, Will Ferrell, Michael Cera, Kate McKinnon, Issa Rae, ‘Bridgerton’s Nicola Coughlan og ‘Sex Education’s Ncuti Gatwa, som alle vidner om et stærkt og diverst cast, der både viser Barbie og Ken som mange kender fra barndommen, men også viser dukken som det, hun er blevet i dag.

Der er altså på alle måder lagt i støbeskeen til en af årets helt store filmoplevelser, der uden tvivl bliver en af biografernes store succes henover sommeren.

Artiklen blev første gang bragt på ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Læs mere om

MestLæste