8 film og serier på netflix, der omhandler race og racisme
Netflix

11 film og serier, der omhandler race og racisme

Adele Bennett-Larsen 15. september 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Vi Unge har samlet 11 film og serier, der skildrer race og racisme i fortiden og nutiden.

I kølvandet på de mange raceuligheder - der altid har forgået, men som har fået ekstra stor fokus de sidste par år - har et af de store råd været at uddanne sig selv om racisme og hvide privilegier. Det findes der nogle rigtige gode bøger til - og ligeledes film og serier. Vi Unge har samlet 11 film og serier, som adresserer race og racisme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. ’Den 13. forfatningsændring’
’Den 13. forfatningsændring’ er en dokumentarfilm, der omhandler fængselssystemet i USA med fokus på den 13. forfatningsændring. Den 13. forfatningsændring er loven, som forbød slaver i USA, men som havde den undtagelse, at hvis man som tidligere slave brudte loven, så måtte man fængsles og bruges som slave igen - hvilket var tilfældet for mange afroamerikanere. Dokumentaren fokuserer også på andre begivenheder gennem tiden, der har været med til at fængsle særligt afroamerikanere. Du kan se ’Den 13. forfatningsændring’ på Netflix. Se traileren nedenfor.

2. ’When They See us’
’When They See Us’ er en serie baseret på en rigtig hændelse i 1989, hvor fem amerikanske teenagedrenge blev dømt for en voldtægt på en kvinde i Central Park, som de ikke havde gjort. Du kan se ’When They See Us’ på Netflix. Se traileren nedenfor.

3. ’Time: The Kalief Browder Story’
’Time: The Kalief Browder Story’ er en dokumentarserie på seks afsnit, der omhandler afroamerikaneren Kalief Browder, der tilbragte tre år i fængsel for at stjæle en rygsæk, som han ikke havde stjålet. Du kan se ’Time: The Kalief Browder Story’ på Netflix. Se traileren nedenfor.

4. ’Moonlight’
’Moonlight’ er en fiktionsfilm, der skildrer livet som en brun, homoseksuel mand i Miami, der er vokset op under dårlige vilkår i et hårdt miljø. Du kan se Moonlight på Netflix. Se traileren nedenfor.

5. ’Marsha P. Johnson: Hendes død og liv’
’Marsha P. Johnson: Hendes død og liv’ er en dokumentarfilm, der skildrer den transkønnet aktivist Marsha P. Johnson, der kæmpede for transkønnet og homoseksuelles rettigheder i 1960’erne i USA og frem til sin død i 1990’erne. I dokumentaren undersøges hendes dødsfald, der af politiet blev kategoriseret som selvmord, men som mange folk mener skyldes en hadforbrydelse. Du kan se ’Marsha P. Johnson: Hendes død og liv' på Netflix. Se traileren nedenfor.

6. ’Monster’
’Monster’ er en fiktionsfilm, der skildrer en 17-årig dreng fra Harlem, der bliver involveret i et røveri, der udvikler sig til et mord. Den unge fyr bliver dømt for mordet, og må nu kæmpe en juridisk kamp om at vise sin uskyld. Du kan se 'Monster' på Netflix. Se traileren nedenfor.

7. ’Dear White People’
’Dear White People’ er en fiktionsserie, der omhandler livet som en brun person på et eliteuniversitet i USA. Du kan se 'Dear White People' på Netflix. Se traileren nedenfor.

8. ’Strong Island’
’Strong Island’ er en dokumentarfilm, der fortæller historien om familien Fords liv som afroamerikanere, der er betydeligt mærket af raceuligheder. Dokumentaren dykker ned i mordet på familiemedlemmet William Ford på 24 år, som bliver myrdet af den hvide, unge fyr Mark Rilley på 19 år, som aldrig bliver dømt for mordet. Du kan se 'Strong Island' på Netflix. Se traileren nedenfor.

9. 'The Hate U Give'
'The Hate U Give' er en fiktionsfilm, der handler om teenagepigen Starr, der ser sin ven blive skudt og dræbt af politiet. Drabet er en øjenåbner for Starr, som mister sin tiltro til systemet i USA. Filmen giver et indblik i USAs raceuligheder set fra en ung persons perspektiv. Du kan se 'The Hate U Give' på Viaplay. Se traileren nedenfor.

10. 'Master of None'
'Master of None' er en komedie- og fiktionsserie på 3 sæsoner, der gennem humor og hverdagsscenarier skildrer livet som indisk-amerikansk fyr og brun amerikansk kvinde i USA - på godt og ondt. Du kan se Master of None på Netflix. Se traileren nedenfor.

11. Horisont: Corona-overfald på asiater i USA
DRs tv-program 'Horisont' har lavet et afsnit om racistiske overfald på asiater i USA, som er steget enormt meget under Covid-19 pandemien, da virussen opstod i Kina. Afsnittet har fokus på stigningen af overgreb under Covid-19 pandemien, men det er vigtigt at pointere, at racisme mod asiater ikke er en ny tendens, men noget, som har eksisteret i mange år. Du kan se afsnittet her.

Læs mere om

MestLæste