Danske Kathrine Kuhl og kinesiske Yang Lina under lørdagens kamp, hvor Danmark vandt.

Danske Kathrine Kuhl og kinesiske Yang Lina under lørdagens kamp, hvor Danmark vandt.

Det sker

En epidemi ruller ind over VM. Og det tyder på, at kvindesport stadig er en kvindekamp

Af Aja Nøhr Larsen 26. juli 2023
Foto: Gary Day/AP/Ritzau Scanpix
Nogle af de største fodboldstjerner sidder ude med korsbåndsskader, når VM-slutrunden spilles.

En efter en må kvindelige fodboldspillere sidde ude i dette års VM-slutrunde, fordi de bliver ramt af korsbåndsskader.

Nu er antallet af knæskader så højt, at international presse taler om det som en epidemi.

Det skriver TV 2 via Ritzau.

Omkring 60 spillere i de fem europæiske ligaer har revet korsbåndet over i denne sæson, og flere af dem er nogle af de allerbedste spillere.

“Epidemien” har også ramt de danske fodboldkvinder, som lørdag sikrede sig en sejr mod Kina og dermed de første tre point i gruppespillet.

En af dem er Frederikke Thøgersen, som efter et års skade nu er tilbage på landsholdet og er med til at kæmpe om verdensmesterskabet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men under årets VM mangler to spillere på landsholdet, som ifølge landstræneren Lars Søndergaard meget vel kunne have været med, hvis det ikke havde været for et ødelagt korsbånd. Den ene af dem er Nadia Nadim, der har haft to korsbåndsskader.

Lars Søndergaard kalder de mange skader for “et problem”, og ifølge ham er forklaringen, at kvindefodbolden har været igennem en stor udvikling på kort tid.

– Jeg kan ikke sige så meget om selve kvindeknæet. Men jeg tror, at de mange skader blandt andet skyldes, at det er gået så stærkt med udviklingen i kvindefodbolden de seneste år fra amatører til topprofessionelle, der træner flere gange om dagen og spiller mange kampe, siger han til TV 2.

Han mener, at løsningen skal findes med mere målrettet træning og flere specialister.

En anden forklaring kan muligvis findes i kvindernes støvler og øvrige udstyr, der egentlig er designet til mænd.

Forskning fra St. Mary’s University i London i november 2022 viste nemlig, at der er direkte forbindelse mellem fodboldstøvlers design og kvinders risiko for at blive skadet på grønsværen. Af den grund har kvinder to til fem gange højere risiko for en alvorlig knæskade sammenlignet med mænd.

Det skrev DR i december.

Danske Katrine Okholm Kryge, som er lektor på St. Mary’s University i London, sagde dengang til DR, at der mangler flere og bedre muligheder for fodboldudstyr, der er specifikt designet til kvinder.

Det største problem er støvlerne.

– Knopperne skal sikre optimalt greb i græsset, men den mindre vægt gør, at støvlen risikerer at sidde fast, fordi underlaget ikke giver efter, når kvinderne ændrer retning som ved herrespillerne. Og så er det i stedet knæet, som kan give efter, fortalte hun til DR.

Foruden fodboldstøvlerne mener Katrine Okholm Kryger, at det ville være relevant at forske yderligere i sports bh’er og størrelsen på fodbolden, som har samme størrelse, uanset om det er mænd eller kvinder, der spiller.

Generelt har kvindelige fodboldspillere historisk set manglet de rigtige forudsætninger for at kunne udfolde deres fulde potentiale.

Det fortalte Amalie Bremer til femina update i marts og påpegede, at kvindesport på mange måder er kvindekamp, da der er tydelige strukturelle forskelle på kvinde- og mandefodbold.

– De her mennesker har altid skullet kæmpe for deres plads i sporten, de har skulle kæmpe for overhovedet at få lov at spille fodbold, at få de rigtige støvler, at få en banetid og en trøje, der passer til dem, sagde hun.

På fredag skal de danske fodboldkvinder møde de forsvarende europæiske mestre, England.

Denne artikel blev første gang udgivet på femina update. Dette er en redigeret version.