Kultur

Amanda Gorman: Bliv klogere på den unge digter, der har taget verden med storm

Af Signe Frederikke Pedersen, redigeret af Ema Seferovic 21. januar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Som den yngste nogensinde fremførte den 22-årige Amanda Gorman et digt ved indsættelsen af den nye amerikanske præsident og vicepræsident - det har resulteret i en massiv lovestorm på internettet. Hendes fremførelse af sit digt om sammenhold og fællesskab har rørt millioner af mennesker verden over. Bliv klogere på den unge stjerne lige her.

På Instagram, Twitter, Facebook, TikTok og i dit TV. I går var der en bestemt ung kvinde, der var at se og høre over alt i medierne. Hendes navn er Amanda Gorman, og indtil i går var hun for mange en ukendt ung kvinde. I dag er det en hel anden virkelighed for Amanada Gorman. Onsdag den 20. januar 2021 talte hun nemlig til en hel nation – og resten af verden – om sammenhold og fællesskab.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Og ja, vi er langt fra funklende. Langt fra perfekte. Men det betyder ikke, at vi ikke stræber efter det perfekte fælleskab. At skabe et land, der er forpligtet på alle menneskehedens kulturer, kulører, karakterer og konditioner, lød det blandt andet fra den bare 22-årige digter, der fremførte sit rørende digt foran præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

- For der er altid lys. Hvis bare vi tør se det, hvis bare vi tør være det, lød det afslutningsvist fra talerstolen, da Amanda Gorman fremførte sit retorisk overlegne digt - halvt rappende halvt prædikende - der stjal hjerter overalt i verden.

Populær på de sociale medier

Amanda Gorman blev udpeget til at skrive et digt til indsættelsen, efter hun vandt titlen som 'national ungdomsdigter', og faktisk er Gorman den yngste digter nogensinde, der har leveret et digt ved en præsidentindsættelse, og hendes nyvundne popularitet ses tydeligt på de sociale medier.

Onsdag aften dansk tid er hendes følgertal på Instagram nærmest eksploderet, og er gået fra 90.000 følgere til på få timer at have mere end 2 millioner.

Samtidig er hun højt på listen over trendende emner på Twitter, hvor hun bliver hyldet for sit store talent.

Amanda Gorman fortæller selv, at hun har læst og studeret berømte taler fra både Abraham Lincoln og Dr. Martin Luther King Jr., før hun selv skrev digtet ”The Hill We Climb”, som hun læste højt for præsidenten og vicepræsidenten.

Symbolske smykker

Udover den stærkt ladede tale om håb og drømme om fællesskab, bar Gorman også helt særlige detaljer under sin optræden. På fingeren bar hun en særlig ring – en lille fugl i et gyldent bur, som selveste Oprah Winfrey har skænket hende.

Da den verdensberømte forfatter og poet Maya Angelou i 1993 fremførte sit digt ved Bill Clintons indsættelse, var det Oprah, der havde foræret hende en jakke.

Men da den 66-årige tv-dronning ville fortsætte sin jakke-tradition, måtte unge Gorman skuffe.

- Jeg har allerede valgt min jakke. Den er gul. Min yndlingsfarve, lød svaret fra Amanda Gorman om den fantastiske Prada-frakke.

Så i stedet sikrede Oprah, at Amanda bar særlige referencer til netop Angelou, der stod bag digtet ”I Know Why the Caged Bird Sings”. Netop med sin fine gyldne fingerring.

Også den unge kvindes øreringe var udvalgt af Winfrey.

Angelou døde i 2014 - da Gorman var 16 år gammel - men de står side om side i historiebøgerne.

Vært på CBS, Gayle King, formulerede det i sin dækning af indsættelsen således:

- Nu er de forbundet for evigt, de to.

Hør digtet her:

Læs mere om

MestLæste