7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter
Reklame

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Annonce for Gyldendal 13. oktober 2023
Hvis du har prøvet at føle dig ensom, stresset eller ked af det, skal du vide, at det er helt almindeligt at føle sådan. Og der findes et hav af bøger, som du kan spejle dig i. Vi guider til 7 rigtig gode bøger, der handler om alt fra ensomhed til kærlighed.

Har du også prøvet at føle dig stresset over lektier, afleveringer og fritidsjob? Eller har du oplevet at sidde alene en fredag aften til synet af TikToks, der minder dig om, at alle andre har det sjovt? Så er du ikke alene. Det er nemlig helt normalt at have følelser, der er svære at tale med sine venner eller forældre om.

Der findes en masse gode bøger om det, der kan være svært at sætte ord på. Vi har samlet syv rammende bøger, der dykker ned i emner som ensomhed, forelskelse, sorg, sex og venskab. Men først får du tre gode råd til, hvordan du kan gøre din læsning til noget hyggeligt og sjovt.

Længere nede kan du læse vores anbefalinger til bøger om følelser, du sikkert vil kunne spejle dig i.

Sådan bliver det sjovt at læse: 

  1. Gør læsningen til noget hyggeligt: De perfekte rammer kan hurtigt gøre læsningen til et af dagens helt store højdepunkter. Tænd nogle stearinlys, grib fat i en god bog, og hop under et dejligt varmt tæppe med en lækker kop kakao.
  2. Lav en læseklub: Saml vennerne i en hyggelig læseklub, og snak om bogens emner og karakterer i bedste Dua Lipa-stil. På den måde kan I åbne op for nogle af de svære snakke – og hvem ved, måske får du endda også glæden af at læse nogle virkelig gode bøger, som du ikke selv ville have valgt.
  3. Giv dig selv en challenge: Sæt et mål for din læsning. Du kan for eksempel give dig selv den udfordring, at du skal have læst minimum én bog henover efterårsferien – eller at du hver dag skal have læst i minimum 30 minutter. Du kan eventuelt forkæle dig selv med en lille præmie, når du har nået dit mål. På den måde kan du gøre dig selv ekstra motiveret.

1. Umas Bog af Laura Ringo

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Venskab, usikkerhed og sex

Den handler om: Uma, der går i 2.g og bor alene med søsteren Victoria. Søstrenes mor er død, og deres far er flyttet til Sverige. Nu lever Uma af frysepizzaer og er sammen med forskellige fyre, når hun ikke hænger ud med sin bedste veninde Andrea. Men da Andrea får nok, må Uma finde sig selv på ny.

Læs den hvis … du kender alt til gymnasiedrama og komplicerede venskaber.

Tip! Hvis du har fulgt med i tv-serien Salsa, kender du sikkert allerede til Uma, Victoria og de andre karakterer og deres eskapader i den hede app, Drift. I bogserien følger vi karaktererne, inden vi møder dem i tv-serien. Kan du ikke få nok af universet, så kan du finde Kayas bog her.

Find Umas bog af Laura Ringo her.

2. Pixie lever stadig af Sofie Riis Endahl

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Ensomhed

Den handler om: Emma, der engang var fornuftig og sad forrest i klassen. En dag bliver hun en del af klassens populære pigegruppe. Hun bliver døbt Pixie, får pink hår, er grænseløs, fester og glemmer verden omkring sig. Pludselig slutter festerne, og der bliver stille. På Instagram kan Pixie se, hvordan ­hendes veninder stadig ses uden hende. Så hvem er hun nu?

Læs bogen hvis … du også har prøvet at føle dig alene, eller hvis du leder efter en vild og sårbar fortælling om studentertiden og tomrummet efter gymnasiet.

Se vores interview med Sofie Riis Endahl i TikTok'en herunder.

@viunge

Reklame for @gyldendalboeger | Forfatter Sofie Riis Endahl giver os sine allerbedste råd til, hvordan vi bekæmper ensomhed. Sofie har skrevet bogen Pixie lever stadig, som er en vild og sårbar fortælling om studentertiden og tomrummet efter gymnasiet 🫶

♬ Feel Good - Tundra Beats

Find Pixie lever stadig af Sofie Riis Endahl her.

3. Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Når livet tager en uventet drejning

Den handler om: Jonathan, der har det hele. En sød, smuk kæreste og en stor, lovende karriere foran sig. Han lever og ånder for fodbold og er allerede spottet af talentspejderne. Jonathan har store planer for sin fremtid og skal starte på en idrætsefterskole – men kort før skolestart brækker han benet. Det bliver et år, der vender op og ned på hans liv.

Læs den hvis … du vil dykke ned i et univers, der handler om svigt, sorg, forelskelse – og om at finde sig selv.

Find Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung her.

4. Swipe til højre af Caroline Ørsum

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Kærlighed, hjertesorg, selvtillid og datingapps

Den handler om: Stella og Sylvester, der jagter trøstekys og sommerflirts på datingappen Tingle. De swiper igennem junglen af profiler og er på både gode og dårlige dates. Det står derfor hurtigt klart, at det ikke er nemt at finde det magiske match, når man har et knust hjerte og en skrammet selvtillid i bagagen.

Læs den hvis … hvis du trænger til en skøn og realistisk love story om to unge, der både prøver at finde sig selv og knække koden til kærligheden.

Find Swipe til højre af Caroline Ørsum her.

5. Spående Vølve af Malene Sølvsten

Tema: Sorg, magi og det at finde sig selv

Den handler om: Hejd og lillebroren Gisle, der altid er på randen af sultegrænsen. De sover i skoven, lever af vilde bær og hvad de ellers kan tigge sig til. Hejd er ikke en helt almindelig pige – hun har nemlig magiske evner. Da Gisle dør, står Hejd over for den største sorg, der kan overgå et menneske.

Gradvist lærer Hejd at mestre sine evner men er skeptisk, da gudinden Freja fortæller hende, at hun er en vølve – for hvad vil det sige at være en vølve?

Hejd må nu tage kampen op og lære sig selv at kende på ny.

Læs bogen, hvis … du har dealet med sorg eller ønsker at dykke ned i genkendelige følelser i et magisk og spændende univers.

Tip! Spående Vølve er en nyfortolkning af ni kendte myter fra den nordiske mytologi – og så er den en selvstændig forløber til Malene Sølvstens serie Ravnenes hvisken, som du kan finde her.

Find Spående Vølve af Malene Sølvsten her.

6. En god piges guide til mord af Holly Jackson

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Nysgerrighed og behovet for at lade retfærdigheden sejre

Den handler om: En lukket sag og en skarp elev, som ikke vil lade den ligge. For fem år siden blev teenagepigen Andie Bell myrdet af Sal Singh. Politiet ved, at han gjorde det. Hele byen ved, at han gjorde det.

Men eleven Pippa Fitz-Amobi er ikke så sikker, og da hun skal lave en stor projektopgave i skolen, sætter hun sig for at bevise, at det var den forkerte, der fik skylden.

Men der er flere, der prøver at spænde ben for hendes projekt, og hvis den rigtige morder stadig er derude, hvor langt vil vedkommende så gå for at holde Pippa fra sandheden?

Læs bogen hvis du elsker en god krimi, som er umulig at lægge fra sig.

Tip! En god piges guide til mord er den første bog i Holly Jacksons krimiserie. Hvis du ikke kan få nok af det spændende univers, så kan du finde efterfølgeren God pige, ondt blod her og den tredje bog i rækken Så godt som død her.

Find En god piges guide til mord af Holly Jackson her.

7. Liv og Alexander af Tine Bryld

7 ærlige bøger, der viser ungdomslivet uden filter

Tema: Usikkerhed og oprør

Den handler om: Liv, der efter 2.g i gymnasiet har besluttet sig for at holde et sabbatår i København. En dag dukker Alexander pludselig uventet op. Han er på flugt fra politiet. I bogen følger vi forholdet mellem Liv og Alexander, der med tiden bliver mere afklaret og modent.

Læs den hvis … du kender til nogle af de usikkerheder, der kan opstå, når man ikke længere er barn, men heller ikke er voksen.

Find Liv og Alexander af Tine Bryld her.

Læsning kan mindske ensomhed 

Der findes mange gode grunde til at kaste sig over en god bog. Læsning har nemlig en positiv effekt på kroppen og får dig til at slappe helt af. På samme måde bidrager en god læserutine til en bedre nattesøvn og en veludviklet fantasi. Vigtigst af alt kan læsning mindske ensomhed. Når vi fordyber os i et genkendeligt univers og lærer karaktererne at kende, kan vi nemlig spejle os i personernes tanker og oplevelser og minde os selv om, at vi aldrig er helt alene.

Få inspiration til læsningen her.

Læs mere om