overraskende fun facts
Kultur

36 random fun-facts der vil overraske dig

Af Simone Erica Rosenlund 9. januar 2024
Foto: Paramount/Courtesy Everett Collection/MEGA
Vi ved, at random fun-facts altid er sjove og – man bliver endda klogere af dem. Se 36 helt forskellige fun-facts her.

Er du også lidt træt af, når familien spiller Bezzerwizzer, Trivial Persuit eller et andet almenviden-spil, og du har svært ved at svare på en del af spørgsmålene?

Så lad os hjælpe dig på vej, når du er top tunet næste gang du skal spille et af de spil med familien.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet en masse sjove, skøre, seriøse og underlige facts, som altid er godt at vide, og hvem ved, måske bliver du klogere og kan lære din familie noget sej almenviden.

Der er både facts om dyr, motion, hjerneceller, historie, energi, lyn, honning og meget mere.

Så hvis du heller ikke ved, hvad du skal foretage dig lige nu så giv i kast med at læse vores 36 fun-facts om alt mulig forskelligt her.

 1. Voksne katte miaver kun til mennesker og ikke til andre katte. Killinger miaver til deres mor, men så snart de bliver voksne, miaver de ikke længere til andre katte.
 2. De hjernecyklusser, der opstår, når vi sover, opstår også når vi er vågne bare i mindre mængder. Det betyder, at dele af din hjerne altid 'falder i søvn'.
 3. At tygge tyggegummi booster mental dygtighed, og det er bevist, at det virker bedre under prøver end koffein - ingen ved dog hvorfor.
 4. Bananer er buede, fordi de strækker sig mod solen.
 5. Når du træner, bliver dit forbrændte fedt til carbon, dioxid, vand og energi. Det betyder, at du indånder det fedt, du har forbrændt, når du trækker vejret.
 6. Et jordbær er faktisk en nød.
 7. I South Dakota kan du få køretilladelse som 14-årig med dine forældres tilstedeværelse. Når du så fylder 16, kan du få dit rigtige kørekort.
 8. Fugle er den levende art, der kommer tættest på krokodiller og efterkommer af afdøde dinosaurer med fjer. Det gør dem til de eneste overlevende dinosaurer.
 9. Ikea står for Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Det er stifterens navn, den gård hvor han voksede op og hjemby.
 10. Forskere har fundet ud af, at det at bruge tandtråd kan hjælpe på din hukommelse. Når du bruger tandtråd, forhindrer du sygdomme i tandkødet, som kan give stive blodkar, og det kan give hukommelsestab.
 11. Et lyn kan nå op på 29726,667 grader. Det er 5 gange så meget som solens overflade. Solens overflade er 5726,6667 grader.
 12. Samsung betyder ’tre stjerner’ på koreansk. Navnet blev valgt af Samsungs stifter, fordi han ville have firmaet til at være succesfuldt og nå stjernerne.
 13. Røde Solo-engangsplastikkopper er en meget almindelig souvenir at tage med hjem fra USA. Trenden kommer fra de mange amerikanske film med festscener som f.eks. American Pie.
 14. Hvis et træ bliver syg i New Dehli, så bliver der sendt en ambulance afsted til at behandle det, og det tager 4 mand at klare jobbet.
 15. Dwayne Johnson (The Rock) har sat en ny rekord i Guiness World Record-bog for at tage flest selfies på 3 minutter. Han tog 105 selfies med fans til filmpremieren for San Andreas.
 16. Ben & Jerry’s har en online kirkegård til de slags smage, de ikke producerer mere. Hver smag har et billede, deres levetid og gravskrift.
 17. Antallet af stjerner på EU-flaget repræsenterer ikke noget. Det har ingen politisk årsag, og grunden til at der blev valgt 12 stjerner, var for at symbolisere en enhed.
 18. Hunderacen pitbulls ligger højt på listen over mest kærlige og mindt agressive hunde. Pitbulls er kun agressive, når de med tvang tvinges og trænes til det - ofte til ulovlige hundekampe.
 19. Den fulde Bibel er oversat til mere end 3.000 forskellige sprog. Iblandt dem er der også 3 fiktive sprog som Elvish, Klingon og Na’vi.
 20. At stå op forbrænder kalorier. I gennemsnit forbrænder en person, der vejer 68 kg 114 kalorier hver time, hvor de står op og ikke laver noget andet.
 21. Snoop Doggs rigtige navn er Cordozar Calvin Broadus Junior. Hans Snoop Dogg-kælenavn fik han, fordi hans mor synes, han lignede Snoopy fra tegneserien Radiserne.
 22. Der er en by i Nabraska ved navn Monowi, som kun har en population på 1 person. Den eneste, der bor i byen, er en kvinde, der både er borgmester, bartender og bibliotekar.
 23. I 1800-tallets England var ananas et symbol på rigdom. De kostede utroligt meget at få bragt dertil og ville derfor oftest blive udstillet i stedet for at blive spist.
 24. Solsikker kan hjælpe imod radioaktiv jord. Japan bruger dem til at genopbygge Fukashima, som er et atomkraftværk, der var ude for en ulykke i 2011, og nu breder radioaktiv stråling ud over Japan. Der er derfor blevet solgt næsten 10.000 pakker solsikkefrø til folk i byen.
 25. Der er 30 gange så mange træer på jorden, som der er stjerner i mælkevejen. Det er anslået, at der er 100 billioner stjerner i mælkevejen og 3 trillioner træer på jorden.
 26. Hvis man presser med et ens tryk på hver ende af et æg med fingrene, er det næsten umuligt at flække.
 27. At tage selfies er skyld i flere dødsfald end hajangreb. Der er i snit 28 dødsfald om året på grund af selfies. De fleste er i sammenhæng med farlige højder.
 28. Honning eller ting, der er puttet ned i honning, kan holde i flere årtier. Grunden til, at det ikke rådner, er på grund af et enzym fundet i biernes maver. Man har endda fundet honning, der endnu ikke var dårlig, i de gamle pyramider i Egypten.
 29. Der er flere mennesker i England, end der er i Canada, Australien, Norge og Island til sammen. England har en population på over 65. millioner.
 30. Bogorme er faktisk et insekt, der spiser huller i gamle bøger. De lever af mikroskopisk mug i gamle og dårligt holdt bøger.
 31. Bier har faktisk knæ, og de opbevarer store mængder pollen i behårede rum på deres knæ.
 32. Blæksprutter har næb. De har næb, der er lavet af keratin, som er det samme materiale som fugles næb og vores negle er lavet af.
 33. Animal Planet lavede faktisk to fake dokumentarer om, at havfruer skulle være virkelige. Der var så mange, der troede på det, at regeringen i USA udsendte en officiel erklæring om det.
 34. Fordi sne er skabt af is, går det for at være et mineral. Men vand går ikke ind under samme klacificering og er ikke et mineral.
 35. Selv om rygning er forbudt på fly, er askebærer stadig et krav i fly - det er en sikkerhed, til hvis nu nogle skulle bryde loven. I det tilfælde skal de have et sted at slukke cigaretten.
 36. Elvis var oprindelig blond. Han begyndte at farve sit hår for at få et mere edgy look, og nogle gange farvede han endda sine rødder med skosværte, hvis de trængte.