sex

Myter om sex

Af Luise Gregersen 28. januar 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvad er fup, og hvad er fakta, når det gælder den første gang, kønssygdomme og orgasmer? Får styr på alt det, der sker på lagenerne lige her.

Der er vildt mange myter om sex, men det er langt fra dem alle, der passer.

Læs også: Seje facts om drenge og sex

Derfor har vi samlet de mest udbredte myter om sex og den første gang.

Få styr på sandt og falsk om sex i galleriet nedenunder.

Myteromsex

FALSK! Din jomfruhinde er, i modsætning til hvad mange tror, ikke en hinde, der dækker hele din skede. Jomfruhinden ser forskellig ud fra person til person, men hos de fleste er det en tynd krans af væv, der sidder et oppe i din skede. Jomfruhinden er altså ikke lukket, for så ville din menstruation ikke kunne komme ud. Når du har sex, kan drengens penis ødelægge vævet, så du får rifter, men det kan også være, at du allerede har fået ødelagt din jomfruhinde ved at dyrke motion. Men bare rolig, der er ikke noget, der siger ”bang”!  

FALSK! Du kan sagtens blive smittet med kønssygdomme, hvis du har oralsex. Hvis din kæreste slikker dig, mens han har et forkølelsessår, kan du blive smittet med virussen herpes, og hvis du giver et blowjob til en, der har klamydia, kan du få klamydia i halsen!

SANDT og FALSK! Det kan godt gøre av, hvis du får rifter på det væv, der kaldes jomfruhinden, men i de fleste tilfælde er den største årsag til smerten, at du spænder i musklerne i skeden. Jo mere du slapper af, jo mere behagelig bliver oplevelsen.

FALSK! Det er ikke alle piger, der bløder, når de har sex første gang. Hvis man bløder, er det fordi, ”jomfruhinden” har fået en rift, der bløder lidt. Det kan også ske anden og tredje gang, man har sex.

FALSK! Du kan ikke blive gravid, med mindre din kæreste får udløsning i din skede.

FALSK! Kondomer nedsætter risikoen for smitte af kønssygdomme og graviditet betydeligt, men den eneste helt sikre præventionsmetode er ikke at have sex.

!

 

FALSK! Selv om din kæreste trækker sig ud, inden han får orgasme, kan der sagtens komme sæd op i din skede, og det kan være nok til at gøre dig gravid – så husk at bruge beskyttelse. 

FALSK! Piger kan blive gravide under hele deres cyklus, men der er mindst risiko for graviditet under menstruationen og lige før menstruationen. Ægløsningen ligger normalt cirka 14 dage inden, man får sin menstruation, men den kan være meget uregelmæssig, og derfor kan man på intet tidspunkt være sikker på, at man ikke bliver gravid.

SANDT! Det er helt rigtigt. Når du har sex, kan der komme bakterier op i dit urinrør, og derfor er det en god idé at tisse efter sex, så det bliver renset.

FALSK! Der er faktisk vildt mange piger, der har meget svært ved at få orgasme ved samleje alene. Og selv om drenge har nemmere ved at få orgasme, er det slet ikke sikkert, det sker hver gang.

MegetMere